Akár 25 centiméter hó is eshet hajnalig
Szinte mindenhol havazik a déli határ menti területeken, több helyen akár 25 centiméter hó is eshet holnap hajnalig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki nyolc megyére, ahol már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy az érintett területeken aki teheti, ne induljon útnak. További hét megyében továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
2014. december 28. 22:02

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez vasárnap este eljuttatott veszélyjelzésében kiemeli: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére hétfőre is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt. Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Békés, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Emellett tizenkét megyére - Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala - a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

Szombat este érte el a havazás a nyugati országrészt. Sopronban este még csak szállingózott a hó, az autók lassabban ugyan, de még jól tudtak közlekedni. Reggelre azonban már 14 centis hó esett Sopronban, és napközben sem állt el. Voltak utak, ahol a kocsik csak lépésben tudtak haladni. Folyamatosan járták az utakat a hókotrók, de a latyakos utak így is csúsztak.

Négy-öt centis hó hullott reggelre Győrben, és erősen fújta a szél a havat Pécsett a magasabban fekvő városrészeken. A Dél-Dunántúlra már szombaton másodfokú riasztást adtak ki, a havazás a közlekedésben azonban nem okozott fennakadást. Napközben még a Mecsekre is fel tudtak menni a buszok.

Folyamatosan töltötték a munkagépeket sózott homokkal Szegeden. Ott is egész nap tisztították az utakat. Volt olyan mellékút, ahol 8-10 centis hó hullott, mire a munkagépek odajutottak.

A Dél-Alföldön reggel óta esik. A szakemberek 10-15 centis havat várnak hajnalig a térségben, éjszaka azonban itt is a szél okozhat gondot. A gazdálkodók örülnek az időjárásnak, mivel az előző tél enyhe volt és kevés volt a csapadék – a hó és a hideg megtizedelheti a rágcsálókat és a csapadék is kedvező.

Az előrejelzések szerint Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében akár 20 centis is lehet a hótakaró hétfő hajnalra.

Éjjelre romlik a helyzet

Délután már erős hóátfúvások voltak a Vasi Hegyháton, miután a szél megerősödött. Hótorlaszok még nincsenek, de Zalában voltak helyek, ahol kora este erősen hordta a havat a szél. A szél erőssége estig tovább erősödik, ezért arra számítanak, hogy éjjelre tovább romlik a helyzet az utakon. Délen pedig Bajánál adtak ki narancs riasztást a hóátfúvasok miatt.

Az OMSZ még mindig arra figyelmeztet, hogy aki teheti, ne induljon útnak. Éjszaka megnövekedhet a szél, ezért az útszéleken vagy az úttesten akár 1 méteres hókupac is keletkezhet – hangzott el a Híradóban.

Balesetek, torlódások

Több baleset is történt a havas utakon szerte az országban. A Győr-Moson-Sopron megyei Csorna közelében két autó ütközött frontálisan. Úgy tudni, a balesetben hatan megsérültek, közülük hármat kórházba vittek. A 85-ös főút érintett szakaszán félpályás zárlat van A Zala megyei Kemendollár közelében egy kisteherautó csúszott az árokba. A környéken a viharos erejű szél miatt hófúvások vannak. A balesetnek egy súlyos sérültje van.

Hódmezővásárhelynél egy terepjáró csúszott meg, majd az árokba borult. Ketten ültek a kocsiban, köztük egy terhes kismama. Könnyebb sérülésekkel szállították őket kórházba.

A balesetek miatt több úton is torlódások alakultak ki, erre bármikor számítani kell, ha ilyen időben útnak indul az ember - mondta a katasztrófavédelem szóvivője. Hajdu Márton hozzátette, csak ma legalább 30 helyre riasztották a katsztrófavédőket.
„A mai napon a kora délutáni órákig 30 esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit országszerte. Különböző olyan balesetekhez, amelyek kifejezetten havazás illetve a télies időjárás miatt történtek. Ezek jellemzően kisebb közúti balesetek voltak, helyenként koccanásos, máshol árokba csúsztak, de több helyen elakadt járművekhez riasztottak bennünket” – mondta Hajdu Márton.

A közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak.

Szombat estétől gyakorlatilag az ország nyugati, illetve a délalföldi területein változó intenzitással, folyamatosan havazott a mai nap folyamán, illetve most is vannak olyan térségek ahol intenzívebben havazik. Sajnos az előrejelzések be is jöttek Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megyében - mondta el Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.  „Már most is van több olyan térség, ahol 50-60 km/órás széllökéseket mértek a szakemberek. Így sajnos több helyen már hordja a havat a szél, illetve nagyon sok helyen a korábbi nedves burkolat is lefagyott, ezért várhatóan a következő órákban is folyamatosan azon kell, hogy dolgozzunk, hogy az utak járhatóságát biztosítani tudjuk” – fogalmazott Pécsi Norbert.

Kiemelte: arra kérik a közlekedőket, hogy utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Minden elérhetőség és hasznos információ megtalálható a www.utinform.hu weboldalon.

Hétfőn süthet a nap

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél.

Az előrejelzés szerint hétfőn néhány órára országszerte kisüt a nap, de több helyen futó hózáporok lehetnek, helyenként heves havazás is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 4 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 fok körül valószínű. 

hirado.hu - Duna Híradó
  • Vér a pesti utcán: Ezt soha nem felejtjük el nekik!
    Tizenöt évvel ezelőtt erőszak, vér és könny lepte el a budapesti utcákat, ezt "soha nem fogjuk elfelejteni nekik"! - jelentette ki Orbán Viktor szombaton, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten.
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
MTI Hírfelhasználó