MSZP: egyre több gyereknek fekete az arányvasárnap
A szocialisták szerint csaknem minden második hétéves kor alatti gyerek szegénységben él azt követően, hogy a kormány több milliárd forinttal csökkentette a szociális ellátások keretét.
2014. december 21. 16:01

Erről a szocialisták két parlamenti képviselője, Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos beszélt újságíróknak vasárnap, Budapesten.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke azt mondta, már Romániában is jobban élnek a gyerekek, mint Magyarországon, egyre többük számára a legfeketébb nap az adventi aranyvasárnap.

Az ellenzéki politikus szerint szegénynek számítanak azok a családok, akik havonta kevesebb mint 60 ezer forintból kénytelenek élni, a gyerekek asztalára pedig nem jut hús, gyümölcs, zöldség, illetve tejtermék.

Korózs Lajos hangsúlyozta, a "korrupt kormány" a szegények számának növekedése ellenére 132 milliárd forintról 108 milliárd forintra csökkentette a szociális kiadásokat a jövő évi költségvetésben, ráadásul az összeg nagy részét, 70 százalékát közmunkára fordítja. Ez azt jelenti, hogy jövőre gyakorlatilag megszűnik a segélyezés, kevesebb jut például családi pótlékra, anyasági támogatásra és gyesre - fejtette ki.

Bangóné Borbély Ildikó emlékeztetett, a költségvetés parlamenti vitájában kezdeményezték, hogy a rászoruló gyerekeknek az év minden napján biztosított legyen az ingyenes étkezés. A politikus szerint ez gyermekenként napi 440 forintos kiadás lett volna, vagyis például a jelenlegi 16 napos téli szünetben 845 millió forintból lehetett volna megoldani a szegény gyermekek élelmezését. Ez az összeg kevesebb, mint amennyit Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester "kifelejtett vagyonnyilatkozatából" - fogalmazott az MSZP képviselője.

Bangóné Borbély Ildikó sajtótájékoztatója végén Ferenc pápa tanácsára utalva mindenkit arra kért, hogy imádkozzon az ország vezetőért, hogy a jövőben jól kormányozzák az országot. 

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó