Újabb gyanú merült fel az Ökotárs Alapítvány körül
Duplán vehetett fel pénzeket ugyanazért a tevékenységért az Ökotárs Alapítvány - ezt Csepreghy Nándor helyettes államtitkár mondta.
2014. december 18. 21:06

A szervezet vezetője szerint egy egyszerű adminisztratív hiba történt.

Újabb gyanú merült fel az Ökotárs Alapítvány körül - jelentette be Csepreghy Nándor. Ennél az Alapítványnál tartott még szeptemberben házkutatást a rendőrség. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára most azt mondta: a szervezet ugyanazért a tevékenységért egyszerre két helyről is vehetett fel pénzt, vagyis két helyre számláztak. Ők kezelik ugyanis a Norvég Civil Alapból és a Svájci Alapból származó támogatásokat.

Felmerül annak a gyanúja, hogy ugyanazt a tevékenységet két irányba: egyszer a svájci, egyszer pedig a norvég fél irányába is elszámolták. Ha ez megtörtént, több kérdés is felmerül: milyen gyakorisággal, mekkora számlatételeket illetően történt meg ez és hol van az a közpénz, amihez duplán, jogosulatlanul jutottak hozzá - mondta Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint nem követtek el szabálytalanságot, csupán adminisztratív hibát vétettek. Móra Veronika azt mondta: az egyik munkatárs bérét számolták el a svájci alaphoz, aki időközben átkerült a norvég pénzekkel foglalkozó részleghez. Utólag azonban korrigálták a hibát.

Hát azt gondoljuk, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Mi ezt egy adminisztratív hibának tartjuk: amikor egyértelmű, hogy melyik munkatárs, melyik programon dolgozott. A névcserét a táblázatban, tehát a nevet elfelejtettük kicserélni a táblázatban. Ennyiről van szó - nyilatkozta Móra Veronika.

Csepreghy Nándor szerint az alapítvány nem járt el kellő gondossággal a közpénzek körül. A Miniszterelnökség most a Kehi jelentése alapján vizsgálja az ügyet, január végére várható eredmény. Ha bebizonyosodik, hogy valóban súlyos szabálytalanságot követett el a szervezet, akár büntetőfeljelentést is tehetnek ellenük.

M1 - Híradó
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó