Veszélyes lehet Putyint sarokba szorítani
Ugyanakkor a válság intenzitása csökkent az elmúlt időben - hangzott el egy az ukrajnai helyzetről rendezett beszélgetésen Budapesten.
2014. december 18. 11:54

Az Euro-atlanti Integráció és Demokrácia Központ (CEID) által rendezett eseményen Rácz András, a CEID munkatársa kiemelte: nem látni, befagyott konfliktus lesz-e az ukrajnai válságból, de az biztos, hogy az elmúlt hónapokban csökkent az intenzitása. Ugyan nem érvényesül tökéletesen a tűzszünet, de szeptembertől csökkent a harcok intenzitása Kelet-Ukrajnában - mondta.

Közölte: a nem reguláris haderők sosem tudnak tartósan megtartani egy területet a reguláris erőkkel szemben, és ez az orosz szeparatistákra is igaz. A fontosabb gócpontok között említette a donyecki repülőteret, amelyről - bár már nem működik valódi repülőtérként - a szeparatisták nem tehetik meg, hogy lemondanak.

Rácz András szerint az ukrán erők nagy veszteségeket szenvedtek, ezért a részükről kizárt a katonai megoldása konfliktusnak. Ugyanakkor az orosz erők is jelentős veszteségeket könyvelhetnek el, még ha hivatalosan nincsenek is jelen Ukrajnában - mondta.

Arra is kitért, hogy Moszkva hatalmas politikai és gazdasági árat fizet az ukrán válságért.

Úgy látja, az ukrajnai átalakulást illetően nagyon lassan mutatkoznak meg az eredmények, türelmesnek kell lenni, mert nincs más lehetőség, mint támogatni a jelenlegi elitet, amelyet "többé-kevésbé demokratikusan többé-kevésbé megválasztottak" az emberek.

A szakértő megjegyezte: az ukrán válság nem hasonlítható a térség befagyott konfliktusához, a transznyisztriai helyzethez, mert Transznyisztriában az identitás része, hogy nem fogadják el Moldova irányítását, míg Kelet-Ukrajnában nincs identitásbeli alapja a különállásnak.

Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) elnöke úgy vélte, vannak határai az orosz agressziónak, és már közel állunk ezek eléréséhez. A legveszélyesebb forgatókönyv ugyanakkor az lehet, ha Vlagyimir Putyint sarokba szorítják, mert akkor kiszámíthatatlanul, agresszíven viselkedhet - mondta.

Megjegyezte: mindazonáltal a világpolitikában jelenleg nem Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem az iszlám fundamentalizmus, amelyet elsősorban az Iszlám Állam testesít meg.

Deák András, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa arról beszélt, hogy Moszkva nem mutat rugalmasságot a gázszállítást illetően, egyértelművé tette, hogy csak akkor ad gázt Ukrajnának, ha az rendben fizet, ingyen biztosan nem. Ha viszont nincs gond a fizetéssel, Oroszország mindenképpen szállít gázt - mondta.

Úgy vélte, jelenleg az Ukrajna és a Nyugat - elsősorban a Nemzetközi Valutaalap - közötti együttműködésen múlik, Ukrajna tud-e fizetni.

Deák András szerint mindenképpen szükség lenne legalább egy szektorra az ukrán gazdaságban, amely a növekedés forrása lehet, de egyelőre nem látszik, melyik szektor tölthetné be ezt a szerepet.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése
  A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint, és ez sérti a nemzetállamok szuverenitását - mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
 • Megújul a jáki templom és környéke
  A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én.
 • Draskovics a rádióból üzent: jövő héten dönt a BKK a Lánchídról
  Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.
MTI Hírfelhasználó