Kettős könyvelés a gyanú az Ökotársnál
A gyanú szerint az alapítvány a norvég és a svájci fél felé is elszámolhatta ugyanazokat a költségeket. Ha ez adminisztratív hiba, szakmai alkalmatlanságot feltételez, ha szándékos, a közpénzekkel történő súlyos visszaélés - jelentette ki a Ma reggelben a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.
2014. december 18. 10:10

Saját hatáskörében vizsgálja a Miniszterelnökség a svájci alap környékén felmerült esetleges visszaéléseket – számolt be néhány napja a Napi Gazdaság egy, a birtokába került dokumentumra hivatkozva, amelyben a pályázati pénzeket kezelő szervezetek (Ökotárs Alapítvány, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány) tájékoztatták erről a svájci alap nyertes civiljeit.

A dokumentumban a lap szerint az áll, hogy a tárca a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal felszólítására kezdeményezett a norvég és svájci alapok kapcsán szabálytalansági eljárást, mert a források elszámolásánál kettős finanszírozás állhat fenn. A gyanú szerint a mintegy 1,3 milliárd forintot kezelő alapítványi konzorcium a pályázati költségek számláit a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapprogram és a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogató szervezet felé is benyújtotta.

Az alapítványok a nyertes szervezeteknek szétküldött levél szerint, bár együttműködnek az illetékesekkel, a kettős finanszírozás tényállását nem ismerik el, mivel a szabálytalanságok mögött nincs valódi cselekmény, csupán „adminisztratív hibák” történtek. A Miniszterelnökség vizsgálata legfeljebb 45 napot vehet igénybe, lezárultáig biztosan nem jutnak a pénzükhöz a nyertes szervezetek - írta a lap, amely emlékeztetett arra is: közel 30 projekt augusztus 11. óta vár a soron következő részforrásokra, amelyek elmaradásával több tucat már megkezdett programot felfüggesztettek.

Egy újabb Ökotárs-ügy – jelentette ki a csütörtöki Ma reggelben a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Ha egy cég támogatást kap, azt lehívja, elszámolja, az állammal kifizetteti, majd benyújtja máshova is elszámoltatni, egyértelműen pénzügyi bűncselekmények gyanúját veti fel, és ugyanez a helyzet itt is, az Ökotárs Alapítvány ugyanis a gyanú szerint nemcsak a norvég fél irányába számolt el bizonyos költségeket, de Svájc irányába is - jelentette ki Csepreghy Nándor.

Ha ez adminisztratív hiba, szakmai alkalmatlanságot feltételez, ha szándékos, akkor a „klasszikus kettős könyvelés esete”, azaz a közpénzekkel történő súlyos visszaélés, a svájci alap esetében is közpénzekről van ugyanis szó. Megnyugtató ugyanakkor - tette hozzá Csepreghy-, hogy a két kormány közt hatékony párbeszéd folyik az ügyben, és már elindult az Kehi-vizsgálat is, amely az esetleges szabálytalanságokat, bűncselekményeket hivatott felderíteni. A kiegészített vizsgálat, amely a kifejezetten a működés finanszírozására felhasznált technikai számlákra koncentrál, 45 napig tart, ezután derülhet ki, lesz-e büntető feljelentés, vagy nem.

Az uniós pénzek lehívásáról szólva a helyettes államtitkár azt mondta, a legfontosabb cél természetesen a rendelkezésre álló keretből minél több pénzt kifizetni. Magyarország 2007-2013 közt 8200 milliárd forintot használhatott fel, de ezeknek a projekteknek a végső elszámolása 2015 végén fejeződik be - tette hozzá. A számlánkon még 350 milliárd forint áll benn, és a legfontosabb, hogy ezeket a pénzeket gyorsan, hatékonyan, de minden esetben szabályosan fizethessük ki, ezért a munkát pörögve, de nagyon körültekintően végzik – reagált az ellenzéki kritikákra Csepreghy, aki emlékeztetett arra is, az EU történetében egyébként még egy tagállam sem tudta a neki dedikált keretet teljes egészében felhasználni.

Az előző időszak számait tekintve egyébként nagyjából azt mondható, hogy az ország 2000 milliárd forintot fizetett be, miközben 8200 milliárd lehívására kapott lehetőséget, így, a mérleg 6200 milliárdos pluszt mutat - vont mérleget a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az M1 csütörtök reggeli műsorában.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó