Amerika élezi a konfliktust
Újabb nyomásgyakorló lépést tett hazánkkal szemben az Egyesült Államok. Szóvá tették, hogy miért jelentette fel Vida Ildikó budapesti ügyvivőjüket. Az Orbán Viktort újfasiszta diktátornak minősítő McCain szenátor pedig a keddi kormányellenes tüntetésről posztolt Facebook-oldalán.
2014. december 18. 10:15

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternél érdeklődtek az Egyesült Államokból, miért szólította fel Orbán Viktor az adóhatóság elnökét arra, hogy jelentse fel André Goodfriend amerikai ügyvivőt – írta tegnap a 444.hu. A Magyar Nemzet információi szerint Victoria Nuland, az amerikai külügy Kelet- és Közép-Európáért felelős államtitkára múlt héten hívta fel telefonon a magyar minisztert.

A cikk szerint a beszélgetés „végig udvariasan, de meglehetősen határozottan zajlott mindkét fél részéről”. Ismeretes, Orbán Viktor múlt hétfőn az Országgyűlésben jelezte: ha Vida Ildikó nem pereli be az amerikai ügyvivőt, amiért konkrétumok nélkül korrupcióval vádolta, akkor leváltja az adóhatóság éléről. A NAV elnöke múlt héten megtette a feljelentést, az ügyészség pedig elrendelte a nyomozást ismeretlen személy ellen.

André Goodfriend viszont továbbra sem árulja el, mire alapozza állításait. Schiffer Andrásnak, az LMP társelnökének írt válaszában azonban arra hívta fel a figyelmet: a beutazási tilalom alapját képező korrupciós ügyek a magyar kormány számára „egy ideje elérhetők”. „Ha a birtokukban lévő információ áttekintését követően a magyar kormány arra a következtetésre jut, hogy bűncselekmény kivizsgálására kell sort keríteni, és ehhez a vízumügyletekkel kapcsolatosan konkrét információt igényel, az információt a kölcsönös jogi segítségnyújtási szerződés keretein belül kikérheti” – írta az ügyvivő.

Goodfriend egyébként hamarosan főnököt kap. Hosszas huzavona után, súlyos kritikákat követően a szenátus december elején jóváhagyta jelölését, kedden pedig letette esküjét Colleen Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. A Gazdagok és szépek című szappanopera-sorozat 46 éves tévéproducere azért kapta a diplomáciai tisztséget, mert a demokrata párti holdudvar oszlopos tagjaként szervezőmunkájával nagyban hozzájárult Barack Obama elnök meg-, majd újraválasztásának finanszírozásához.

Colleen Bell várhatóan januárban foglalja el posztját, a kitiltási botrány és a magyar belpolitikába történő amerikai beavatkozás arcaként elhíresült Goodfriend eredeti munkakörében, első beosztottként folytatja magyarországi ténykedését. Közben ismét hallatott magáról a magyar kormányfőt korábban „újfasiszta diktátorhoz” hasonlító John McCain. Az amerikai szenátor Facebook-oldalára kiposztolt egy olyan képet a keddi kormányellenes tüntetésről, amely szerint neki van igaza. – Egyetértenek a megjegyzésemmel, amit a miniszterelnök antidemokratikus szabályairól mondtam – fűzte hozzá.

Orbán Viktor már korábban beszélt arról, hogy hazánk nemzeti függetlenségét támadják, a napokban pedig kifogásolta, hogy az Egyesült Államok akciótervet készít – többek között Magyarország kapcsán –, és műveleti területté nyilvánította hazánkat. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke szerint valóban műveleti területnek számíthat hazánk. Molnár Zsolt tegnap azt mondta, a nagyhatalom már korábban világossá tette, hogy minden olyan területet így tekint, ahol álláspontjuk szerint amerikai érdekek sérülnek. Az orosz–ukrán háború miatt pedig Magyarország geopolitikai helyzete felértékelődött. Ütközőzónák, térségek, így titkosszolgálati dolgozók találkozóhelye lehet.

Eközben kiderült, a kaposvári rendőrség az MTI szerint a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbította Árok Kornél feljelentését. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja kommunikációs igazgatója szerint felmerül a kényszerítés bűntettének és a hivatali visszaélésnek a gyanúja, amiért Orbán feljelentésre utasította a NAV-elnököt, azzal fenyegetve, ha nem teszi meg, leváltja posztjáról

Magyar Nemzet
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó