Lelepleződhet a KISZ-vagyon története
Törvénytelenül szállhatott a mintegy hárommilliárd forintos KISZ-vagyon a Demiszre, azaz a mostanság a Demokratikus Koalíciót menedzselő Gyurcsány Ferencre, Varju Lászlóra, a szocialista Karl Imrére és társaikra – derül ki a Heti Válasz cikkéből
2014. december 18. 10:05

A Demisz elnöke ugyanis elismerte, szervezete nem jogutódja a KISZ-nek. A lap szerint így az MSZP sem lehet jogutódja az állampártnak. Vagyis lelepleződhet a rendszerváltás egyik legnagyobb – bírói segédlettel végrehajtott – hazugsága.

A papíron még működő Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) elnöke, Takács István a minap nyilatkozott úgy, hogy szervezete nem jogutódja a KISZ-nek. A nyilatkozat annak a pernek az iratai között lelhető fel, amelyet az ügyészség tavaly indított a Demisz megszüntetéséért.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy az 1989-ben bő hárommilliárd forintra értékelt KISZ-vagyonnak (benne 77 ingatlannal) az államra kellett volna szállnia, nem pedig a Demisz-elitre, azaz a mostanság már a Demokratikus Koalíciót (DK) menedzselő Gyurcsány Ferencre, Varju Lászlóra, valamint a Kulcsár-ügyből ismert szocialista Karl Imrére és társaikra. Gyurcsány ugyan formálisan hamar búcsút intett a Demisznek, ám mégis a csapat tagja maradt: a Demisz nevében Karl Imre 1993-ban az ő Altus Rt.-jét bízta meg az Ezermester Úttörővállalat végelszámolásával. A Heti Válasz cikke felveti azt is, hogy az MSZP ugyancsak bírói „műhiba” következtében válhatott jogi személlyé és papíron a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódjává.

Eközben egy korabeli Ifjúsági Magazinból kiderül, Gyurcsány Ferenc 1989-ben úgy hagyta ott a Demiszt, hogy az onnét kapott lakást megtartotta, a szervezetben ezért „cserbenhagyó gázolónak” tartották. Az Almavárybabáry. tumblr.com oldal hívta fel a figyelmet az akkor 28 éves Gyurcsánnyal készült interjúra, amelyből kiderül: a későbbi kormányfő, a DK jelenlegi elnöke azért lépett ki a Demiszből, mert a többpártrendszer közeledésével nem érezte életképesnek. Csakhogy kilépése előtt Gyurcsány két hónapig volt a Demisz alelnöke, szolgálati lakását viszont megtartotta rövidke pályafutása után.

– A Fővárosi Tanács rendelkezési keretéből kaptam lakást, s ez a lemondás után nagy port vert fel a Demiszben. Sokat töprengtem, s úgy döntöttem, nem adom vissza a lakást, csak akkor, ha ez válik a politikai viták középpontjává. Ha ettől valaki boldog lesz ebben az országban, visszaadom – mondta Gyurcsány a magazin felvetésére, hogy egzisztenciális előnyt kovácsolt az alelnökségből, majd bedobta a törülközőt. A DK sajtóosztályán lapzártánkig nem válaszoltak kérdésünkre, hogy Gyurcsány végül megtartotta vagy visszaadta-e az ingatlant.

Magyar Nemzet
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó