Az Együtt elvesztette identitása egyben tartóját
Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke a Kossuth Rádióban azt mondta, Bajnai Gordon, a párt vezetője korábban úgy döntött, kilép a politikából, az Együtt pedig elvesztette azt, ami az identitását egyben tartotta. Pártja azonban szerinte olyan erős közösség, amelynek helye van a magyar politikában.
2014. december 17. 14:09

Kevés támogatnivalót talál a jövő évi költségvetésben az Együtt, az utóbbi időben még leginkább az online pénztárgépek bevezetését tudták volna támogatni, bár annak a lebonyolítása rosszul valósult meg – mondta a 180 percben Szigetvári Viktor, a párt társelnöke.

Az ellenzéki politikus szerint sajnálatos módon folytatódik a középosztály további gyengítése, a kormányzat rengeteg új adót vezet be, amelyekkel közvetve vagy közvetlen módon az állampolgárokat érik el. Szigetvári Viktor hozzátette, emellett a magánnyugdíjpénztárak maradék vagyonának államosítása, valamint a tervezett ingatlanértékesítések bizonytalansága kapcsán rengeteg olyan kockázatot is látnak, amelyek 2015-ben újabb, indokolatlan megszorításokat eredményeznek majd.


Szigetvári szerint fontos szavazást hagyott ki Gyurcsány Ferenc

Azzal kapcsolatban, hogy Facebook-bejegyzése szerint három parlamenti voksolás alkalmával Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Szabó Tímea együttes szavazási magatartása befolyásolta a kétharmaddal elfogadott döntéseket, Szigetvári Viktor azt mondta, alapvetően a tényeket írta le. Szabó Tímea épp valamilyen parlamenti akciót bonyolított, és ezért nem vett részt egyes szavazásokon, rajta, önmagában egyszer sem múlt a voksolásokon a kétharmados többség kialakulásának megakadályozása.

Szigetvári Viktor számára a legfájdalmasabb, mint mondta, az, hogy Gyurcsány Ferenc nem szavazott a szociális törvények módosításakor, miközben, ha egy képviselővel több van a parlamentben, és tartózkodik vagy nemmel szavaz, akkor a javaslat nem kapott volna kétharmadot. Ez akkor is így van, ha a Fidesz emiatt rendkívüli ülést hívott volna össze, és később áterőlteti a törvényt – mondta.

Szociális migrációt jósol

Szigetvári Viktor szerint a jogszabály a szociális kiadások finanszírozását elvonja az önkormányzatoktól, és nem csak Érpatakon lesz jellemző, hogy önkényes, megalázó módon folyósítanak csak önmaguktól eltelt jegyzők vagy polgármesterek szociális juttatásokat. Eközben, fideszes vezetésű önkormányzatoknál is, tisztességes szociális osztályvezetők képtelenek lesznek kezelni a Magyarországon elterebélyesedő nyomort. Látni kell, hogy bár a gazdagabb települések, akár pluszadók kivetésével, képesek lehetnek a szociális kiadások finanszírozására, de egy pont után abban lesznek érdekeltek, hogy ezt ne tegyék, mert a szegényebb helyekről szociális migráció indulhat meg feléjük. Az emberek ugyanis okkal, joggal fognak a szociális támogatások felé mozogni, ami viszont kezelhetetlen – fogalmazott.

Szigetvári Viktor szerint akár nagyobb és gazdagabb, akár kisebb, szegényebb és helyi adóbevételre képtelen településről van szó, az lenne a cél, hogy ezeknél az állam bizonyos alapszolgáltatásokat finanszírozzon. A kormány azonban forrásokat von ki a rendszerből, megszünteti a jogcímeket, az önkormányzatokat pluszadó kivetésére kényszeríti.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat a nélkülözők számára indított élelmiszercsomag-programban 34 milliárd forinttal segíti az idősek, a kisgyerekek és a hajléktalanok ellátását, Szigetvári Viktor azt mondta, minden plusz pénz jó, de ez az összeg a szociális ellátórendszerben nem igazán nagy tétel.

Az Együtt társelnöke meghagyná a vasárnapi plázázás örömét

Az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról a politikus azt mondta, a kormánynak azért kellett volna a munkaügyi törvényekbe beavatkoznia, a szakszervezeti jogok erősítésén keresztül, hogy azok, akik kénytelenek vagy maguk akarnak a hét utolsó napján dolgozni, pluszbért, garantált pótlékot kapjanak ezért a munkáért. Más szempontból, mint hozzátette, nem a kormány dolga eldönteni, hogy ki mikor járjon plázázni. Vannak emberek ma Magyarországon, akik számára ez a szórakozás, és akik számára ez ad boldogságot egy nehéz hét után. Az pedig, aki csak kirándulni szeret vasárnap, esetleg templomba akar menni, ezt eddig is megtehette.

Arra a kérdésre, támogatja-e, hogy 2017-ben az ellenzéki oldalon előválasztáson méressenek meg a miniszterelnök-jelöltségre pályázók, Szigetvári Viktor azt mondta, ezt már a 2014-es választás előtti alkuk során is sokszor említették a PM-es Karácsony Gergellyel. Minden átlátható választási megoldás jó, az ilyeneket az Együtt tudja támogatni, de „itt még nem tartunk” – fogalmazott Szigetvári Viktor.

Sosem elégedett az Együtt támogatottságával

Az Együtt néhány százalékos támogatottságára vonatkozó kérdésre a társelnök azt mondta, soha nem elégedett a felmérésekben szereplő eredményekkel. Hozzátette, Bajnai Gordon, a párt vezetője korábban úgy döntött, kilép a politikából, az Együtt pedig elvesztette azt, ami az identitását egyben tartotta. Létezik azonban egy olyan erős közösség, amelynek több mint ötven önkormányzati képviselője van, illetve rengeteg olyan politikusa, akiknek helye van a magyar politikában, és ezért meg fognak küzdeni. Nem volt sok tekintetben siker, amit az Együtt csinált, de a párt nulláról jött létre – mondta.

Szigetvári Viktor szerint, amikor az MSZP balra keresi a jövőjét vagy az LMP azt kéri számon az ellenzéken, hogy miért nem fognak össze a Jobbikkal Veszprémben, akkor van hely az Együtt számára a magyar politikában.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó