Vida ügyvédje elárulta: már többrendbeli rágalmazás a vád
Futó Barnabás, Vida Ildikó ügyvédje a múlt csütörtökön közölte, hogy a NAV elnöke feljelentést és keresetet nyújtott be André Goodfriend ellen.
2014. december 16. 12:31

Ebben a fázisban még nem gyanúsítanak meg senkit, bár a feljelentés konkrét személy ellen történt. Meghallgatják a sértettet, Vida Ildikót és azokat az újságírókat, akik az interjúkat készítették, majd begyűjtik az iratokat – mondta Futó Barnabás az M1 Ma reggel című keddi műsorában. Hozzátette: történt még egy feljelentés-kiegészítés, mivel a december 6-i Népszavában megjelent interjúban André Goodfriend „még egyértelműbben” korruptnak nevezte Vida Ildikót, így az eljárás többrendbeli rágalmazássá vált.

Ha a gyanúsítás megtörténik, akkor - bizonyos feltételek mellett - a másik félnek (Goodfriendnek) kell előállnia a bizonyítékokkal, amelyekkel azt támasztja alá, hogy nem alaptalanul tett kijelentéseket korábban – magyarázta Futó Barnabás.

Az amerikai ügyvivőt mindenesetre diplomáciai mentesség illeti meg – folytatta. Ha a megalapozott gyanú fennáll a konkrét célszeméllyel szemben, akkor le kell folytatni az eljárást, és a legfőbb ügyészen keresztül meg kell keresni az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát, amely a bécsi egyezmény szerint nyilatkozik arról, hogy lemond-e a diplomatája mentességéről. Az érintett nem mondhat le róla, az illetékes szerv dönt, de a véleményét figyelembe veszik – mutatott rá. Ha feloldják a mentességet, akkor lehet meggyanúsítani az ügyvivőt, és lefolytatni a büntetőeljárást, ha azonban nem, akkor megszűnik – hangsúlyozta.

A büntetőeljárási törvény szerint a nyomozó hatóság akár két évig is nyomozhat valakivel szemben. A jelenlegi ügyben a főügyészség pár hónap alatt eljuthat a meggyanúsítás lehetőségéig – vázolta az ügyvéd.

M1-Ma reggel
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó