Tét a mentelmi jog
A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság indítványozta László Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, Sebestyén Lajosné magánvádló feljelentése alapján. Döntés az év utolsó ülésének napján.
2014. december 16. 09:44

A büntető feljelentése szerint László Tamás, a fidesz képviselője  2012. július 17. napján, Sebestyén Lajosnét a hozzá címzett szavaival, a becsület csorbítására alkalmas, dehonesztáló kifejezésekkel illette.

Sebestyén Lajosné ezt követően, 2012. augusztus 13-án kelt feljelentésében kérte a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságot, hogy a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 499 § (1) bekezdése alapján, a magánvádas ügyben rendeljen el nyomozást. 

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott az ügy büntetőjogi megítélésével. A kormánypárti képviselők szerint ebben az ügyben követni kell a Mentelmi bizottság rágalmazás vétsége miatti ügyekben folytatott mentelmi jogot szakadatlanul fenntartó gyakorlatát, amely a mentelmi jog célját biztosítja, azaz : az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését.

Ezzel egyetértett a  bizottság alelnöke, és az MSZP képviselője is. Bár a Jobbik két képviselője is a mentelmi jog felfüggesztését szorgalmazta, a Mentelmi bizottság javaslata az Országgyűlés felé az, hogy László Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

Döntés kedden, az év utolsó ülésének napján.

Bartha Szabó József
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó