Semjén: Nem hagyhatjuk, hogy ellopják a múltunkat
A miniszterelnök-helyettes az MTA székházában a Temesvár 25 - 1989-2014 címmel rendezett emlékülést követő kiállítás megnyitóján mondott beszédet.
2014. december 15. 15:09

Nem hagyhatjuk, hogy ellopják a múltunkat - mondta Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes a Magyar Tudományos Akadémia székházában a Temesvár 25 - 1989-2014 címmel rendezett emlékülést követő kiállítás megnyitóján hétfőn. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: a negyedszázaddal ezelőtti közép-európai változások emblematikus szereplői közé tartozott Tőkés László, aki temesvári református lelkészként mindörökre bevéste nevét "az istentelen diktatúrák ellen küzdő igazak könyvébe".

Tőkés László igehirdetéssel öntött hitet híveibe, gyűlölet nélküli "szeretetforradalma" volt az első lépés a forradalomhoz vezető eseményekben - mondta Semjén Zsolt. A kormánypárti politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy azok, akik ma kitüntetést vennének vissza Tőkés Lászlótól, nélküle ma börtönben lennének vagy legalábbis szamizdatot szerkesztenének.

Semjén Zsolt a kiállítást megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy vannak ma is, akik politikai megrendelésre próbálják meghamisítani a történelmet, de abból se Temesvárt, se Tőkés Lászlót nem lehet kitörölni. Az 1989-es év "maga a velünk élő történelem" - mondta a miniszterelnök-helyettes, aki felidézte, hogy "leomlott egy fal" és az emberek megszabadultak a megszállókkal kollaboráló vezetőktől. Semjén Zsolt a negyedszázaddal ezelőtti események tanúságai közül kiemelte a magyar-magyar összefogást és magyar-román megbékélés esélyét.

Tőkés László európai parlamenti képviselő a megnyitón arról beszélt: a Hallgatás fala elnevezésű kiállítás bemutatja az akkori diktatúra útvesztőjét, a falakat, melyeket le kellett akkoriban bontani és a Temesvártól Európáig vezető utat. Az Akadémia székházának aulájában felállított Hallgatás fala elnevezésű kiállítás néhány négyzetméteren felvillantja a Ceausescu-éra nélkülözéseit, a falurombolást és Tőkés László fellépését, amely az 1989-es temesvári forradalomban csúcsosodott ki. A kiállítás a hétfőn tekinthető meg az Akadémia házában.

Huszonöt éve, 1989. december 16-án Temesváron a felháborodott tömeg meg akarta akadályozni Tőkés László református lelkész kilakoltatását. A következő napokban a megmozdulások átterjedtek az ország más vidékeire, és forradalommá terebélyesedve elsöpörték Nicolae Ceausescu román kommunista diktátor uralmát.

hirado.hu - MTI
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe
  Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • Tíz pontban a magyar médiáról
  A magyar sajtópiac kiegyensúlyozott, nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív, mint balliberális forrásokból – derül ki a Médianéző Központ legújabb elemzéséből. A tanulmány átfogó képet ad a magyar sajtópiac helyzetéről, rámutatva arra, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik a balliberális médiumok száma, s hogy Magyarország legjelentősebb médiavállalkozásai kormányhoz való viszonyuktól függetlenül nyereségesek.
 • Kormányrendelet rögzítette a Városliget építésszabályozási sarokpontjait
  A jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzattal egybecsengő módon rögzítette a Városliget megújításának építésszabályozási sarokpontjait a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendelet.
MTI Hírfelhasználó