MSZP: Többen a közvetlen államfőválasztás mellett
A közvetlen köztársaságielnök-választás mellett állt ki több felszólaló is az MSZP szombati pártértekezletén - derül ki a tanácskozás zárt részéről az MSZP honlapján megjelent tudósításból. Tóbiás József elnök-frakcióvezető zárszavában azt mondta, az MSZP "kapu kíván lenni és nem erőd".
2014. december 14. 10:22

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke azt mondta: az MSZP szervezzen mozgalmat, és követelje, hogy 2017-ben - Áder János köztársasági elnök mandátumának lejártakor - a nép válassza az államfőt. Értékelése szerint Magyarországon az elnöki rendszer kiépítése folyik.

Nyakó István, az MSZP ózdi választókerületének elnöke is fontos dolognak nevezte a közvetlen elnökválasztást, ezért szerinte népszavazást kellene kezdeményezniük ez ügyben.

Hasonlóan fogalmazott Lendvai Ildikó volt pártelnök is, aki ugyancsak mozgalom indítását szorgalmazta. Arról is beszélt, hogy az MSZP a rendszer totális ellenzéke, hiszen nem a rendszer része, mert "kilökték abból". Mint mondta, ki kell alakítaniuk a szabad Magyarország intézményrendszerét, és alternatív alkotmánybíróságra, alternatív ombudsmanra lenne szükség. Lendvai Ildikó szerint morális válság ingatta meg a jelenlegi hatalmat. Az MSZP-nek ki kell dolgozni egy garanciarendszert, amelyben egy állam morálisan, normálisan tud működni.

Harangozó Gábor országgyűlési képviselő azt kérte pártjától, ne utasítsa el mindig a változásokat. Úgy folytatta, hogy az MSZP minden reformjellegű intézkedést "élből" elutasított, ilyen volt a banki különadó is, holott szerinte a pénzintézetek valóban nagyon nagy profitot realizáltak még a legnagyobb válság idején is.

A Villányi úti konferenciaközpontban tartott pártértekezleten Tóbiás József zárszavában azt mondta, az MSZP kapu kíván lenni és nem erőd. Kifejtette: "az erőd bezárkózik. A kapu nyitva van. Én egy jövőbe mutató, erős, vitákkal teli, építkező MSZP-t látok. Mi akarjuk a változást. Ne rettenjünk meg a hétköznapok változásaitól sem" - zárul az MSZP-hu-h olvasható beszámoló, amely szerint a tanácskozás Beethoven Örömódájával, az Európai Unió himnuszával ért véget.

hirado.hu - MTI
  • A jogállamra támadna a szélsőbal
    Tölgyessy Péter alkotmányjogász, az SZDSZ egykori elnöke szerint rendőrségi ügy lenne, ha a szélsőbal felfüggesztené az Alaptörvényt.
  • A kormány nemzetben gondolkodik
    A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kedden Budapest IX. kerületében.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
MTI Hírfelhasználó