MSZP: Többen a közvetlen államfőválasztás mellett
A közvetlen köztársaságielnök-választás mellett állt ki több felszólaló is az MSZP szombati pártértekezletén - derül ki a tanácskozás zárt részéről az MSZP honlapján megjelent tudósításból. Tóbiás József elnök-frakcióvezető zárszavában azt mondta, az MSZP "kapu kíván lenni és nem erőd".
2014. december 14. 10:22

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke azt mondta: az MSZP szervezzen mozgalmat, és követelje, hogy 2017-ben - Áder János köztársasági elnök mandátumának lejártakor - a nép válassza az államfőt. Értékelése szerint Magyarországon az elnöki rendszer kiépítése folyik.

Nyakó István, az MSZP ózdi választókerületének elnöke is fontos dolognak nevezte a közvetlen elnökválasztást, ezért szerinte népszavazást kellene kezdeményezniük ez ügyben.

Hasonlóan fogalmazott Lendvai Ildikó volt pártelnök is, aki ugyancsak mozgalom indítását szorgalmazta. Arról is beszélt, hogy az MSZP a rendszer totális ellenzéke, hiszen nem a rendszer része, mert "kilökték abból". Mint mondta, ki kell alakítaniuk a szabad Magyarország intézményrendszerét, és alternatív alkotmánybíróságra, alternatív ombudsmanra lenne szükség. Lendvai Ildikó szerint morális válság ingatta meg a jelenlegi hatalmat. Az MSZP-nek ki kell dolgozni egy garanciarendszert, amelyben egy állam morálisan, normálisan tud működni.

Harangozó Gábor országgyűlési képviselő azt kérte pártjától, ne utasítsa el mindig a változásokat. Úgy folytatta, hogy az MSZP minden reformjellegű intézkedést "élből" elutasított, ilyen volt a banki különadó is, holott szerinte a pénzintézetek valóban nagyon nagy profitot realizáltak még a legnagyobb válság idején is.

A Villányi úti konferenciaközpontban tartott pártértekezleten Tóbiás József zárszavában azt mondta, az MSZP kapu kíván lenni és nem erőd. Kifejtette: "az erőd bezárkózik. A kapu nyitva van. Én egy jövőbe mutató, erős, vitákkal teli, építkező MSZP-t látok. Mi akarjuk a változást. Ne rettenjünk meg a hétköznapok változásaitól sem" - zárul az MSZP-hu-h olvasható beszámoló, amely szerint a tanácskozás Beethoven Örömódájával, az Európai Unió himnuszával ért véget.

hirado.hu - MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Ha békét akarsz, készülj a békére!
  Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget. Akkor mire volt jó az egész?
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
MTI Hírfelhasználó