Az amerikai diplomaták beleszólnak az ország belpolitikájába
Ezt mondta telefonon az M1 Híradójának a külügyminisztérium államtitkára. A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerint az amerikai diplomácia Közép-Európában mindenütt hasonló forgatókönyveket használ. Magyar Levente szerint nemcsak Magyarországon, de Szlovákiában és Csehországban is ez történik.
2014. december 14. 10:06

Az államtitkár elmondta: "Nehéz nem észrevenni a szembetűnő hasonlóságot és párhuzamosságot abban, ahogy egyes Közép-Európába akkreditált vezető amerikai diplomaták viszonyulnak a fogadó ország belpolitikai folyamataihoz. És ahogy a belpolitikába való be nem avatkozás elvét értelmezik."

Az amerikai külpolitika változott a 90-es években. Addig a posztszovjet kormányokon keresztül érvényesítették az érdekeiket. A 90-es évektől viszont sok helyen inkább az ellenzékhez kötődő "nyugatos" civil szférát kezdték támogatni. Ahol pedig az Egyesült Államok kormányváltásban volt érdekelt, ott a nagykövetségeken keresztül erőteljesen támogatták a helyi ellenzéket, és a hozzájuk kötődő civileket.

Az M1 Híradója úgy tudja: Washingtonban, a Nemzetközi Szervezetek Irodájánál dolgozták ki azokat a technikákat, amelyek kormányváltásokat eredményeztek a posztszovjet térségben. André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi diplomáciai vezetője is a Nemzetközi Szervezetek Irodájánál kezdte a pályáját, éppen a kilencvenes években. A Konzuli Ügyek osztályán az új technológiák kifejlesztéséért felelt. Hivatalos önéletrajza szerint úgynevezett konfliktus-megelőzési stratégiákat dolgozott ki.

Október közepén vált ismertté André Goodfriend, amikor bejelentette: 6 magyar köztisztviselőt tiltottak ki az Egyesült Államokból, mert szerintük korrupcióba keveredtek. Nem sokkal később civilek által kezdeményezett tüntetések kezdődtek országszerte. Az egyik első tüntetésre Goodfriend maga is kilátogatott. A tüntetéseken fotókat is készített és feltette a közösségi oldalára. Később azt mondta: minden tüntetésre el szokott menni.

Kövér László az Országgyűlés elnöke is úgy látja: Amerika beleszól a belpolitikába. Levélben fordult az Egyesült Államok szenátusához, hogy tiltakozzon John McCain kijelentései miatt.

Kövér László szerint John McCain megsértette Magyarország szuverenitását. ugyanakkor McCain szavai - Kövér szerint - brutális megnyilvánulása egy folyamatnak, amelyet politikusok, kormányzati tisztségviselők nyilatkozatai, gesztusai és magatartása felrajzol. A politikus azt írta: ha ez a folyamat folytatódik, az alááshatja a két szövetséges ország kormányzata közötti szükséges bizalmat.

hirado.hu - M1 Hiradó
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó