Az amerikai diplomaták beleszólnak az ország belpolitikájába
Ezt mondta telefonon az M1 Híradójának a külügyminisztérium államtitkára. A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerint az amerikai diplomácia Közép-Európában mindenütt hasonló forgatókönyveket használ. Magyar Levente szerint nemcsak Magyarországon, de Szlovákiában és Csehországban is ez történik.
2014. december 14. 10:06

Az államtitkár elmondta: "Nehéz nem észrevenni a szembetűnő hasonlóságot és párhuzamosságot abban, ahogy egyes Közép-Európába akkreditált vezető amerikai diplomaták viszonyulnak a fogadó ország belpolitikai folyamataihoz. És ahogy a belpolitikába való be nem avatkozás elvét értelmezik."

Az amerikai külpolitika változott a 90-es években. Addig a posztszovjet kormányokon keresztül érvényesítették az érdekeiket. A 90-es évektől viszont sok helyen inkább az ellenzékhez kötődő "nyugatos" civil szférát kezdték támogatni. Ahol pedig az Egyesült Államok kormányváltásban volt érdekelt, ott a nagykövetségeken keresztül erőteljesen támogatták a helyi ellenzéket, és a hozzájuk kötődő civileket.

Az M1 Híradója úgy tudja: Washingtonban, a Nemzetközi Szervezetek Irodájánál dolgozták ki azokat a technikákat, amelyek kormányváltásokat eredményeztek a posztszovjet térségben. André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi diplomáciai vezetője is a Nemzetközi Szervezetek Irodájánál kezdte a pályáját, éppen a kilencvenes években. A Konzuli Ügyek osztályán az új technológiák kifejlesztéséért felelt. Hivatalos önéletrajza szerint úgynevezett konfliktus-megelőzési stratégiákat dolgozott ki.

Október közepén vált ismertté André Goodfriend, amikor bejelentette: 6 magyar köztisztviselőt tiltottak ki az Egyesült Államokból, mert szerintük korrupcióba keveredtek. Nem sokkal később civilek által kezdeményezett tüntetések kezdődtek országszerte. Az egyik első tüntetésre Goodfriend maga is kilátogatott. A tüntetéseken fotókat is készített és feltette a közösségi oldalára. Később azt mondta: minden tüntetésre el szokott menni.

Kövér László az Országgyűlés elnöke is úgy látja: Amerika beleszól a belpolitikába. Levélben fordult az Egyesült Államok szenátusához, hogy tiltakozzon John McCain kijelentései miatt.

Kövér László szerint John McCain megsértette Magyarország szuverenitását. ugyanakkor McCain szavai - Kövér szerint - brutális megnyilvánulása egy folyamatnak, amelyet politikusok, kormányzati tisztségviselők nyilatkozatai, gesztusai és magatartása felrajzol. A politikus azt írta: ha ez a folyamat folytatódik, az alááshatja a két szövetséges ország kormányzata közötti szükséges bizalmat.

hirado.hu - M1 Hiradó
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó