Pályázunk az olimpia rendezésére?
Februárban döntenek, hogy Budapest pályázzon-e ötkarikás játékok rendezésére. A BOM szerint Budapest valódi esélyt kapott.
2014. december 12. 13:39

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke február 6-ra összehívja a szervezet rendkívüli közgyűlését, amely arról hivatott dönteni, hogy Budapest pályázzon-e ötkarikás játékok rendezésére, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) gazdaságosabb olimpiák érdekében fogadott el reformcsomagot.

A sportvezető pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: a magyar sport- és gazdasági élet fontos szereplőit kérte fel arra, hogy tanácsaikkal és javaslataikkal önkéntes alapon segítsék a MOB munkáját a pályázatról szóló döntés előkészítésében.

A NOB a hét elején, Monacóban elfogadta az Agenda2020 elnevezésű reformprogramot, amelynek legfőbb célja, hogy a jövőben olcsóbb, gazdaságosabb, fenntarthatóbb olimpiákra kerüljön sor.

A BOM szerint Budapest valódi esélyt kapott

A BOM a Magyar Sportért Alapítvány szerint olimpiai pályázat szempontjából Budapest számára is valódi esélyt jelent, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése hétfőn elfogadta a negyven pontból álló reformcsomagot.

A BOM közleményében azt írta: "minden eddiginél komolyabban lehet a Magyar Olimpiai Bizottságnak, valamint az országos és a fővárosi döntéshozóknak mérlegelniük a 2024-es, illetve az azt követő játékokra történő pályázást".

"A NOB által elfogadott Agenda2020 alapvetően új helyzetet teremt. A koncepció lényege, hogy közepes méretű városok is költséghatékonyan rendezhetnek nyári olimpiát és paralimpiát" - olvasható a közleményben, amely ezt alátámasztandó többek között kiemeli, hogy a NOB egyértelműen ösztönözni szeretné a meglévő, illetve az ideiglenes és elbontható helyszínek felhasználását, ennek megfelelően pedig a rendező város kiválasztásában elsődleges szempont lesz az olimpia gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatósága.

A BOM hangsúlyozza, az általa 2006-ban megrendelt megvalósíthatósági tanulmányt mindenképpen szükséges lenne aktualizálni, mivel számos olyan beruházás elkészült az elmúlt években, amelyek olcsóbbá teszik az infrastruktúra kiépítését. Ezek között említette a 4-es metrót, a Liszt Ferenc repülőtér bővítését, az autópálya-rendszer befejezését, a fővárosi úthálózat és tömegközlekedés korszerűsítését, a ferencvárosi és debreceni futballstadiont, a Tüskecsarnokot, valamint a győri Audi és a Veszprém Arénát.

"Mindezeken túl Budapest elnyerte a 2020-as futball Eb négy mérkőzésének rendezési jogát, amelyhez felépül az új Puskás Ferenc Stadion. 2021-ben rendezzük az úszó és vízilabda-világbajnokságot, amelyhez építünk egy olimpiai uszoda komplexumot. Ezek fényében pedig szinte magától adódik a következő lépés: a budapesti olimpia" - áll a BOM közleményében, amelyben az olimpiai pályázatot nem pusztán egy nemzetközi sporteseménynek tekinti, hanem egy kormányzati ciklusokon átívelő nemzetgazdasági projektnek. Ezért tartja elengedhetetlennek, hogy "a budapesti olimpia ügye demilitarizált zóna legyen a napi politikában", azaz összpárti támogatással kell rendelkeznie.

"Egykori olimpikonként számomra nem jelent kérdést, hogy egy átgondolt, költséghatékony, okos olimpia megrendezése egyértelműen Magyarország érdekét tudná szolgálni. A megaolimpiák ideje lejárt, nem fordulhat elő, hogy üres, elhanyagolt sportlétesítmények maradjanak a játékokat követően egy városban" - mondta Kulcsár Krisztián világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, a BOM kuratóriumának tagja.

mti
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó