A kormány megállította a szegénység terjedését
A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint a kormány a válság után megállította a szegénység és a gyermekszegénység terjedését.
2014. december 11. 13:32

Harrach Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy 2009-ben 26 milliárdot fordított az akkori baloldali kormány gyermekétkezetésre. Ez a keret idén 53 milliárd volt, jövőre pedig 58 milliárd forint lesz - jelezte, hozzátéve: 275 ezer gyermek étkezett ingyen az oktatási intézményekben és 150 ezer féláron kapta az ételt. Nyári szociális gyermekétkeztetésben 120 ezren részesültek. Úgy értékelt, a fenti példák is azt mutatják, hogy a kormány számára kiemelten fontos a gyermekszegénység megszüntetése, és kiváló program született a gyermekétkeztetés területén.

Harrach Péter szólt az önerő szerepéről, az esélyek növelésről, a munkahely-teremtésről és az öngondoskodásról is a szegénység kezelésében. Megjegyezte: míg az első Orbán-kormány idején 4 százalék volt a nélkülözők aránya, addig ez a Gyurcsány-Bajnai kabinetek alatt megduplázódott. Kitért továbbá az Eurostart adataira, miszerint a 400 ezer szegénygyermek él Magyarországon, illetve, hogy a jövedelmi szegénység 14 százalékos, szemben az uniós 17 százalékos adataival. Problémának az anyagi deprimációt, azaz a tartós fogyasztási cikkek hiányát jelölte meg, ennek mutatói évtizedek óta rosszak Magyarországon - jegyezte meg.

Véleménye szerint ami politikai pártok küzdelmének szintjén zajlik jelenleg az nem más, mint az ellenzék új kommunikációs stratégiája. Ennek lényege, hogy azt közvetítik: a kormánypárti politikusok gazdagodnak, az ország szegényedik. Összegzése szerint ugyanakkor ezzel a hozzáállással nem lehet a szegénység kérdését kezelni, ennek célja nem más, mint a másik oldal lejáratása.

A KDNP-s frakcióvezető az M0-áson bevezetendő útdíjat firtató kérdésre úgy válaszolt: megértik a kormányzati szándékot, amellyel ezt próbálják bevezetni, de "nem örül ennek az intézkedésnek".

További felvetésre kifejtette: a vasárnapi munkavégzés tilalma az emberek és nem a KDNP érdeke, és amikor a Fidesz csatlakozott a kezdeményezésükhöz akkor egy lépést tett a magyar munkavállalók érdekében. Egyértelmű, hogy a vasárnap, mint pihenőnap a családok érdekeit szolgálja, ez egy józan és kiegyensúlyozott törvénytervezet, a kivételek biztosítják a fontos társadalmi igények kielégítését. E téren nincs feszültség a Fidesz és a KDNP között - rögzítette.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Oroszországi célpontot támadtak meg az ukránok
  A drónokat feltehetően Harkiv megyéből indították, ami azt jelenti, hogy a Rjazany megyei Gyagilevóig mintegy 566 kilométert, a Szaratov megyei Engelsig 700 kilométert kellett megtenniük. A portál megjegyezte, hogy Moszkva 640 kilométerre van a feltételezett indítási helyszíntől.
 • Újabb kísérlet a genderideológia törvényesítésére
  Az erőszak szempontjából fokozott kockázatnak kitett nők csoportjába sorolják a transzgender nőket. Azaz a magukat nőknek gondoló férfiakat is. Ezáltal éppen hogy veszélyeztetik az eredetileg védeni szándékozott nőket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
MTI Hírfelhasználó