Magyarország mindent megtesz a Pax Europáért
"Mi magyarok úgy gondoljuk, hogy nem szemlélői, nem elszenvedői, hanem alakítói akarunk lenni annak, ami Európa keleti határain zajlik" - szögezte le Orbán Viktor a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek és Svájc államfőjének keddi pozsonyi csúcstalálkozóján.
2014. december 10. 11:22

A magyar kormányfő erről a résztvevők plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón beszélt egy kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, hogyan látják Robert Fico szlovák miniszterelnök múlt heti kijelentését, amely szerint hetven százalék esélye van annak, hogy "nagy", vagyis Oroszország és Ukrajna összetűzésénél kiterjedtebb katonai konfliktus alakuljon ki Ukrajnában.

Orbán Viktor az ukrajnai konfliktussal összefüggésben azt mondta: az nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain. "Lesz-e Pax Europa vagy visszatérünk ahhoz, hogy amikor Európa sorsa felett nem az európaiak rendelkeztek" - vetette fel a kormányfő, hozzátéve: Magyarország mindent megtesz a Pax Európa megteremtése érdekében.

Orbán: Segítse az észak-déli energiafolyosó megépítését az uniós gazdaságélénkítő csomag

Stratégiai hiba volt az elmúlt negyed évszázadban nem kiépíteni az észak-déli energiafolyosó vezetékeit, mert annak biztonsági jelentősége is van - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kedden a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek és Svájc államfőjének pozsonyi csúcstalálkozója után.

A megbeszélés központi témája az energiabiztonság és az ukrajnai helyzet, valamint a résztvevők gazdasági együttműködése volt. A magyar kormányfő a résztvevők plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva leszögezte, "stratégiai hiba volt", hogy nem épültek meg az észak-déli vezetékek. Hozzátette: Magyarország is hibázott, de az Európai Unió is, mert nem mozgósított elegendő forrást erre a célra.

Orbán Viktor kifejtette, Magyarország arra törekszik, hogy a Juncker-csomagnak nevezett aktuális gazdaságélénkítő csomagba olyan beruházások is belekerüljenek, amelyek az energiafolyosó megépítését lehetővé teszik. A sajtótájékoztatón egy másik kérdésre válaszolva a miniszterelnök az ukrajnai konfliktusról is szólt, s azt "Európa nagy erőpróbájának" nevezte.

Az újságíró azt kérdezte, hogyan látják a csúcs résztvevői Robert Fico szlovák miniszterelnök múlt heti kijelentését, amely szerint hetven százalék esélye van annak, hogy "nagy", vagyis Oroszország és Ukrajna összetűzésénél kiterjedtebb katonai konfliktus alakuljon ki Ukrajnában. "Mi magyarok úgy gondoljuk, hogy nem szemlélői, nem elszenvedői, hanem alakítói akarunk lenni annak, ami Európa keleti határain zajlik" - szögezte le válaszában Orbán Viktor.

Az ukrajnai konfliktussal összefüggésben hozzátette: az nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain. "Lesz-e Pax Európa vagy visszatérünk oda, amikor Európa sorsa felett nem az európaiak rendelkeztek" - vetette fel a kormányfő, hozzátéve: Magyarország mindent megtesz a Pax Európa megteremtése érdekében.

A sajtótájékoztatón Didier Burkhalter Svájc államfője a biztonság és a növekedés egyidejű megteremtésének fontosságát hangsúlyozta, majd kiemelte Európa biztonságának fontosságát. "Európa biztonságát az európaiak közös projektjévé kell tenni" - hangoztatta Burkhalter.

A svájci politikus az ukrajnai helyzetről szólva emlékeztetett: az EBESZ múlt heti bázeli miniszteri értekezletén a minszki megállapodás végrehajtása mellett tették le voksukat a résztvevők, s ennek végrehajtására egy külön munkacsoport létrehozásáról állapodtak meg.

A csúcstalálkozón a visegrádi négyek miniszterelnökei rámutattak Svájc európai beruházásainak fontosságára, majd a beruházások nagyságrendjével összefüggésben hangot adtak annak az igényüknek, hogy a V4-ek a jelenleginél nagyobb, szerepüknek megfelelő mértékben részesedhessenek azokból.

A csúcstalálkozó résztvevői egy közös nyilatkozatot is elfogadtak, ebben egyebek mellett a térség biztonságának megőrzése mellett álltak ki.

hirado.hu - MTI
  • Tisztifőorvos: átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció
    Magyarországon átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció, hiszen rendelkezésre kell állnia a második dózis oltóanyagnak is a már beoltottaknak - mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva.
  • Az amerikai Zirc
    Kevéssé ismert a város magyar büszkesége, a Zircről indult ciszterci atyák által 1956-ban alapított Our Lady of Dallas apátság, ahonnan a sajnos egyre inkább fogyatkozó magyar alapító atyák egyik kiválóságának gyászhíre indított az amerikai magyar emigráció e sikertörténetének felelevenítésére.
  • Ha megromlik a bizalom a szakembereinkkel szemben, a gonosz lélek szórakozni fog rajtunk
    Ma ünnepli születésnapját Böjte Csaba. A ferences rendi szerzetes a hirado.hu-nak adott interjúban az oltás kapcsán arra kéri az embereket, hogy bízzanak orvosainkban, szakembereinkben, hiszen, ha elromlik az autónk, akkor sem egyedül kezdjük el javítani, hanem szakemberre bízzuk.
MTI Hírfelhasználó