Navracsics, a tökéletes konzervatív
Navracsics Tibor kultúráért felelős európai biztosról közölt egyoldalas portrét a Le Monde. A francia balliberális napilap szerint "a brüsszeli kinevezésekor ördögnek beharangozott magyar valójában egy visszafogott politikus, aki a területét érintő körvonalazott program nélkül, más alternatíva hiányában érkezett a posztra".
2014. december 9. 14:43

A cikkszerző Laurent Carpentier emlékeztetett arra, hogy a leginkább "egy szereplőválogatás előtti fiatal kezdőre" emlékeztető Navracsics kinevezése - aki "a rezsim második embereként az opportunizmust tette meg politikája motorjának" - óriási tiltakozást váltott ki az európai kultúra neves személyiségei részéről.

A politikus a lapnak elmondta, hogy "igen jelentős konfliktusok vannak Magyarországon a kultúra terén, amelyek többsége a pénzhez, illetve annak elosztásához köthető. Más viták pedig a kultúrának a társadalomban biztosított helyét érintik." "Ebből a szempontból kétségtelenül megvan Magyarországon a szándék arra, hogy a kulturális örökség nagyobb hangsúlyt kapjon, mint a művészi avantgárd fejlesztése" - ismerte el Navracsics.

"De meg kell érteni, honnan jön ez: a közép-európai országoknak a kommunizmus alatt nem volt alkalmuk feldolgozni a múltjukat, azt, amit rossz volt benne - a zsidók deportálását, amelyben a magyar rendszer is bűnös -, illetve ami jelentős benne" - tette hozzá. Az Új Színház vagy a Műcsarnok vezetőinek kiválasztását érintő kérdésre a biztos azt válaszolta, hogy ő személyesen nem vett részt ezekben az ügyekben. "Szeptember közepéig magyar politikus voltam, ekkor lemondtam minden tisztségemről. November 1. óta a Juncker-bizottság tagja vagyok, a(z uniós) szerződés a bibliám" - hangsúlyozta.

A Le Monde szerint Navracsics életútja alapján "a tökéletes konzervatív, aki kirakatemberként szolgál Orbán számára". "A Fidesz-rendszeren belül, engedelmes katonaként Navracsics Tibor Orbán ellentétét testesítette meg. A párt, amely a rendszerváltás előtti, 1988-as megalapításakor liberálisnak, radiálisnak és alternatívnak nevezte magát, mielőtt még a reakciós populizmus iránt lett érzékeny, a jogi egyetem diákkollégiumában jött létre. Összetartó fiatalok csoportja, akik a mai napig a labdarúgás és a hatalom szenvedélyének élnek.

Navracsics, aki vidéki polgári családból származik, úszik, kiállításokra jár és olvas." A lap szerint mindig ügyel arra, hogy ne sértsen meg senkit, és ne váltson ki vitát, a megszólalásai pedig egyszerre hangzanak a rezsim bírálatának és védelmének.

"Orbán Viktor megváltozott. Én is megváltoztam. Magyarország is megváltozott. A remény időszakát a kiábrándulásé követte. A lakosság egyharmada ma úgy érzi, hogy rosszabbul él, mint a rendszerváltás előtt. Olyan alkotmányos rendszerünk van, amelyben a miniszterelnöknek akkora hatalma van, mint a francia köztársasági elnöknek, s emellett kétharmadunk van a parlamentben. Mindez diktatúrára emlékeztethet, de demokrácia van. A gyakori tüntetések is ezt bizonyítják" - mondta Navracsics.

Komszomolszkaja Pravda 

Magyarország szuverenitása ott végződik, ahol az Egyesült Államok és az Európai Unió érdekei kezdődnek - állítja a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap munkatársa, akinek magyarországi tapasztalatait és véleményét kedden adta közre a bulvárnak számító újság.

"Hogyan büntette meg az Egyesült Államok Magyarországot Oroszországhoz fordulásért" című írásában Darja Aszlamova az internetadó elleni október végi Kossuth téri tüntetést a kijevi főtéren tavaly november végén kitört hatalomellenes tiltakozó megmozdulásokkal hasonlította össze. Azt írta, hogy "fiatalok Putyint és Orbánt együtt ábrázoló zászlókat lengetnek, "No Russia" feliratú plakátokkal (állnak), és azt kiabálják, hogy "Oroszok, menjetek haza". Megdörzsölöm a szemem, és azt kérdezem, hol vagyok? Kijevben vagy Magyarországon?"

A Komszomolszkaja Pravda munkatársa Budapest és Washington kapcsolatát jellemezve az Egyesült Államoknak a magyar kormányfő ellen kitervelt támadásáról írt, majd megjegyezte: "Ha valaki van olyan bátor, hogy Oroszországgal tart fenn kapcsolatot, azt azonnal megbüntetik. Lásd a mi "bolgár testvéreinket", akik a Washingtonból érkezett felszólításra késlekedés nélkül elutasították a Déli Áramlatot."

Hospodárské Noviny 

A Déli Áramlat gázvezeték projektjének eltemetése nagy valószínűséggel Orbán Viktor "legsúlyosabb veresége 2010-es nagy választási győzelme után" - véli a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi jegyzetében. Az "Orbán Viktor keleti veresége" című jegyzet szerzője, Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője rámutat: az internetadó elleni tüntetések után a Fidesz támogatása csökkenni kezdett, de ez nem sokat jelent, mert választásra csak több mint három év múlva kerül sor.

"Orbán Viktor számára azonban a legrosszabb az, hogy a miniszterelnök ezúttal nem háríthatja át senki másra a felelősséget, hiszen azt a céget is, amelynek az oroszországi gázimportot kellett volna bebiztosítania, az általa ellenőrzött állam vette meg" - zárja jegyzetét a cseh újság.

hirado.hu - MTI
 • Szomorú séta ezzel a Gergővel
  Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
 • Karácsony Kommün
  Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
 • Orbán: tisztán magyar pártok tudják hatékonyan képviselni a Kárpát-medencei magyarságot
  A magyar etnikai pártok szükségességéről, a Kárpát-medencei magyarlakta területek gazdasági fejlesztéséről és a magyar közösségek önazonosságának megvédéséről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt a Magyar Állandó Értekezlet XVIII. plenáris ülésén a Várkert Bazárban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkára.
 • Kövér: mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává
  Mi, magyarok, hiszünk abban, hogy mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián pénteken a Parlamentben.
 • Tarlós István a kereszténydemokratáknál
  Kilenc éven át sikerrel vezette a magyarok fővárosát Tarlós István. A várospolitikus a közélet kereszténydemokrata elvekkel rokonszenvező résztvevőihez látogatott.
MTI Hírfelhasználó