Központi gázelosztó akar lenni Magyarország
Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára hétfőn görög, bolgár és román vendégekkel tárgyalt a Déli Folyosóról Athénban, vagyis arról, hogy a Görögországon átvezetendő gázvezetékre a másik három ország is rákapcsolódhasson.
2014. december 6. 12:20

A Déli Folyosó ránk eső része másfél-két év alatt megépíthető, a csővezetékrendszer, ha részletekben is és nem a kívánt funkcióban, de létezik. Ezek összekötése és az egyéb infrastruktúrák kiépítése jóval olcsóbb, mint a Déli Áramlat kivitelezése lett volna. Utóbbi beruházás elmaradását sajnálja a magyar kormány, komoly reményeket fűzött ugyanis hozzá – mondta Mikola István a Duna Televízió Közbeszéd című pénteki műsorában.

A Déli Folyosó projektet, amelyen keresztül Azerbajdzsánból szállítható majd gáz, Európa és Oroszország is támogatja – folytatta. Az osztrákok is közvetve jelezték, hogy szeretnék, ha hozzájuk is elérne a vezeték. Érdeklődik továbbá Ukrajna, amely Magyarország felől juthat gázhoz – mutatott rá az államtitkár. Mikola István emlékeztetett: Budapest korábban is szállított Kijevnek, és továbbra is kész erre, ha Ukrajnának szüksége lesz gázra, akkor a lehetőség adott hozzá. Elmondta azt is, a magyar kormány tudatosan azon dolgozik, hogy Magyarország központi gázelosztó szerepbe kerülhessen. Korábban Európa is kérte, hogy töltsük fel a gáztározóinkat, ami megtörtént, mivel regionális felelősségünk van a gázellátásban – tette hozzá.

Az energiabiztonságra kitérve úgy vélte, ahhoz, hogy az megteremtődjön Magyarországon, illetve Közép- és Kelet-Európában, szükség van gázra déli irányból, egy fővezetéken Azerbajdzsánból, a skandinávok felől az Északi Áramlatból, illetve orosz forrásból. Ezen kívül kell atomenergia, sőt forradalom tapasztalható a megújulók és az alternatív energiák terén is. Nagyon összetett tehát, de az energiabiztonság legfontosabb komponense ma a gázellátás biztonságának megszervezése – emelte ki, hozzáfűzve: komoly tartalékok vannak még a hatékonyabb felhasználásban is.

hirado.hu - Duna TV
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó