Az amerikai külügy elhatárolódik McCain kijelentésétől
Elhatárolódott szerdán az amerikai külügyminisztérium szóvivője több olyan kijelentéstől, amit John McCain republikánus szenátor Magyarországgal kapcsolatban tett a Colleen Bradley Bell új budapesti nagyköveti kinevezéséről szóló felsőházi szavazást megelőzően.
2014. december 4. 10:17

Marie Harf szóvivő szerint „nem meglepő”, hogy a diplomáciai tárca nem oszt több olyan nézetet, amelyet McCain szenátor a magáénak vall. Harf egy pontosító kérdésre válaszolva „természetesen” ebbe a kategóriába sorolta a magyar kormányfőre vonatkozó „újfasiszta diktátor“ minősítést is.

A szóvivő a sajtótájékoztatója során még nem tudott beszámolni arról, hogy mi volt a magyar kormány reakciója az ügyre.

„Hisszük, hogy (Bell) nagyon jó nagykövet lesz, és örülünk a megerősítésének” – jelentette ki ugyanakkor Harf, aki szerint az új nagykövet nagyon megfelel az általa betöltendő poszt követelményeinek.

„Színes” nyelvezet

A szóvivő kitért annak a felvetésnek a megválaszolása elől, amely szerint noha a washingtoni külügyminisztérium nem ért egyet a McCain által használt nyelvezettel és durva leírással, korábban aggályait fejezte ki a magyarországi helyzettel kapcsolatban, amelyben „úgy tűnik, növekszik a tekintélyelvűség”. Harf annyit mondott, hogy a szenátor azt a „színes” nyelvezetet használta, amelyről ismert, és azt ígérte, hogy később további részleteket közöl majd.

McCain szenátor az új magyarországi nagykövet kinevezéséről tartott keddi washingtoni szenátusi szavazás alkalmával „totálisan alkalmatlannak” nevezte a jelöltet, Colleen Bellt arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy „nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek”.

A többi között azt mondta: „nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek (televíziós szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek”.

Brian Rogers, a szenátor kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésre megerősítette, hogy John McCain Orbán Viktor magyar miniszterelnökre utalt, amikor az „újfasiszta” kifejezést használta.

McCain közleményt adott ki

Ismételten aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban szerda este (helyi idő szerint) kiadott közleményében John McCain.

A republikánus szenátor megemlíti Orbán Viktor illiberális demokráciáról tett kijelentéseit, antidemokratikus alkotmányos változásokról, a civil társadalom üldözéséről, a sajtószabadság, illetve bíróságok függetlenségének korlátozásáról ír.

„Ezek a lépések veszélyeztetik az intézményi függetlenség, valamint a fékek és egyensúlyok elveit, amelyek a demokratikus kormányzás ismertetőjelei, és engem mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt” – fogalmazott.

McCain emellett rámutatott, hogy ez elmúlt hónapban hat magyarnak tiltották meg az Egyesült Államokba való belépést, és hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő ezt a tilalmat figyelmeztetésnek nevezte annak érdekében, hogy vonják vissza azokat a politikai lépéseket, amelyek gyengítik a demokratikus értékeket. Idézte a diplomatát, aki „negatív kiábrándító trendekről” beszélt Magyarországon, valamint „a jogállamiság gyengüléséről, a civil társadalom elleni támadásokról és az átláthatóság hiányáról”.

MTI nyomán
  • Visszataszító volt Márki-Zay legújabb kijelentése
    A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené – kommentálta a Magyar Nemzet kérdésére a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi kijelentését a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.
  • Ismét igazolódott, a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök
    Az ellenzéki pártok próbálják csökkenteni a Márki-Zay Péter által okozott kárt azzal, hogy gyámság alá helyezik a kapitányt, ami azt is jelenti, hogy ismét bebizonyosodott, hogy Gyurcsány a főnök – értékelte az elmúlt hetet a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, aki kitért arra is, hogy miért lett kudarcos a baloldal nép­szavazási kezdeményezése, illetve a polgári kormánynak miért fontos a kultúra és a tudomány.
  • A többség szerint Orbán Viktor jobban képviseli az emberek érdekeit, mint Márki-Zay Péter
    Az országgyűlési választások – április harmadikára kitűzött – időpontjához közeledve egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése - mutat rá a Századvég legfrissebb elemzésében.
MTI Hírfelhasználó