A temesvári forradalomról az EP-ben
Konferenciát és kiállítást szervezett kedden az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában Tőkés László a temesvári eseményekről, valamint az 1989-es fordulatot követő negyedszázad tapasztalatairól.
2014. december 2. 23:10

Tőkés, a volt erdélyi református püspök, aki jelenleg maga is fideszes EP-képviselő, az "1989: Befejezetlen forradalom?" című konferenciát megnyitó beszédében a 25 évvel ezelőtti temesvári eseményekre tekintett vissza, és megállapította: az nem tartozik a múlt lezárt kategóriái közé, hanem egy folyamat kezdetének tekinthető, amely azóta is tart.

A múlt és a jövő küzdelmét időnkénti visszarendeződés, illetve meg-megújuló lendület jellemzi - mondta Tőkés László, és célként fogalmazta meg, hogy tegyék mindenütt visszafordíthatatlanná a rendszerváltozást.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szintén azt emelte ki előadásában, hogy az események kettős jellege miként akkor, ma is tetten érhető: a szabadság felé való elmozdulással szemben újra és újra fellépnek az autoriter ellenerők.
Az 1989-es temesvári események során a magyar és a román nép közötti szolidaritásnak kulcsszerepe volt, és ekkor bekövetkezett "a teljes etnikai megegyezés pillanata" - mondta a bizottsági elnök. A következő év márciusában azonban Marosvásárhelyen már sikerült a magyarokra uszítani románokat - emlékeztetett.

Németh szerint a két vonulat "a mai napig tusakodik egymással Romániában". A Székely Mikó Kollégium ügyében hozott ítéletet úgy értékelte a fideszes politikus, hogy az "nyílt puccskísérlet a restitúció leállítására". Szerinte a restitúció elakadt, alapvető eredmények kérdőjeleződtek meg, és félőnek mondta, hogy más romániai kisebbségi egyházak ügyében is ez történhet. Hogy a két vonulat közül melyik kerekedhet majd felül, ezt illetően Németh Zsolt szerint új esélyt jelenthet Klaus Iohannis román államfővé választása, hiszen az új elnök szász, és nyilván átérzi a kisebbségek nehézségeit.

A konferencián Magyarország elmúlt 25 évének tapasztalatairól szólva Schöpflin György fideszes EP-képviselő azt mondta: ami Magyarországon történt, az puha átmenet. Schöpflin szerint az előző rendszerből nagyon sok mindent sikeresen átmentettek, és a régi hatalom után kialakult "új nómenklatúra" számos pozíciót "megszállt", nem engedett át a választások útján hatalomra kerülő elitnek, egyfajta "kettős hatalom" alakult ki az országban. Ez a nómenklatúra "magához csatolta a balliberális, vele szemben korábban kritikus értelmiséget", valamint fiatalokat is képes toborozni - mondta a magyar EP-képviselő.

Szerinte a baloldal még nem értékelte ki a 2010-es és 2014-es választási vereségét, és nem azzal foglalkozik, hogyan nézzen ki egy modern baloldali ellenzék.

Az új rendszer megbízhatóbb és hatékony kormányzat megteremtésé célozta meg - mondta Schöpflin György, aki azt állította, hogy vitathatatlan a hatékonyság. A gyenge pontokat elsősorban gazdasági területen látja a fideszes képviselő, aki szerint az országot továbbra is a tőkeszegénység jellemzi. Alapvető célként azt fogalmazta meg, hogy az általa említett nómenklatúra "soha ne kerüljön vissza a hatalomba".

A konferencián Gazda Árpád, akit 1989 novemberében több napra be is börtönöztek a hatóságok, a temesvári eseményekre visszatekintve - szemben a különböző összeesküvési elméletekkel - úgy vélekedett: lehet, hogy voltak különböző titkosszolgálati forgatókönyvek a népfelkelés befolyásolására, de az események elindítóit és a tömegmegmozdulások résztvevőit nem ilyen titkosszolgálati szálak mozgatták.

A konferencia után az Európai Parlament brüsszeli épületében - szintén Tőkés László szervezésében - megnyitották a Temesvárról Európába című kiállítást.

hirado.hu - MTI
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó