Lévai Anikó: Ugyanazokra az értékekre építünk
Az első adventi gyertya meggyújtásával kezdődött el vasárnap Budapesten az Ökumenikus Segélyszervezet pénzadománygyűjtése: a 1353-as számon hívásonként 250 forinttal lehet támogatni a szervezet munkáját.
2014. december 1. 09:46

A Baptista Szeretetszolgálat 200 gyűjtőponton várja az ajándékokkal teli cipősdobozokat, az Élemiszerbank pedig máris összegyűjtött 195 tonna tartós élelmiszert.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 19. országos adománygyűjtés jelmondata idén is a Szeretet.éhség, amely a gyűjtés céljait foglalja össze: ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek. Kiemelte, hogy a segélyszervezet nemcsak karácsonykor, hanem az év minden napján támogatja a rászorulókat.

A segélyszervezet munkáját egyebek között az operaház Diótörő-fesztiválján vásárolt finomságokkal, a Szent István-bazilikánál nyílt karácsonyi vásárban az adománypontnál „szeretet.éhség.” termékek vásárlásával, a Tesco 250 forintos adománykuponjával, a nagyobb postákon kihelyezett perselyekbe dobott adománnyal, csekken, valamint online is lehet segíteni. A közmédia Jónak lenni jó! című élő adásában december 14-én a segélyszervezet tevékenységének támogatására gyűjtenek, emellett kereskedelmi csatornák is szerveznek gyűjtést.

Ugyanazok az értékek

Lévai Anikó, a segélyszervezet jótékonysági nagykövete arról szólt, hogy az adománygyűjtő kampány üzenete indulása óta nem változott. „Ma is ugyanazokra az értékekre építünk, mint 19 évvel ezelőtt: az önzetlen szolidaritásra és a cselekvő szeretetre.” Hozzátette: azokra a rászoruló embertársaikra hívják fel a figyelmet, akiknek az év 365 napján szeretne segíteni az Ökumenikus Segélyszervezet, hogy a hétköznapokban minél több családnak valódi kitörési pontokat kínálhassanak a szegénységből.

Pálinkás Zsolt, az adománygyűjtéshez idén is csatlakozó Tesco működési igazgatója elmondta, hogy a november 17-én az áruházakban indított akció keretében az adománykuponokból eddig több mint 22 millió forint gyűlt össze. A rendezvény záróakkordjaként a sajtótájékoztatón megszólalók, Kovács Koko István jószolgálati nagykövet, a segélyszervezetet régóta támogató E.ON képviseletében jelen lévő Károlyi Zsuzsa kommunikációs igazgató és az önkéntesként segítő Wolf Kati énekesnő egyszerre tárcsázták a 1353-as adományvonalat, hogy így hívják fel a figyelmet az adományozás egyszerű és gyors formájára.

Cipősdobozokat várnak a baptisták

Országszerte 200 gyűjtőponton várják a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a cipősdoboz-ajándékokat hétfő reggeltől, az akció központi gyűjtőhelye, a belváros szívében lévő Cipősdoboz-vár vasárnap nyílt meg. A szeretetszolgálat idén tizenegyedik alkalommal hirdette meg az ország legnagyobb korcsoportos karácsonyi ajándékgyűjtő akcióját, a Cipősdoboz-akciót. A segélyszervezet tavaly már több mint 40 000 karácsonyi ajándékot juttatott el rászoruló gyerekekhez. Idén 50 ezer cipősdoboz-ajándékot szeretnének átadni karácsony előtt, 2500 ajándékot Erdélybe, a Böjte Csaba otthonaiban élő gyerekek hagyományos parajdi karácsonyi ünnepére visz a Baptista Szeretetszolgálat. Az akció kedvezményezettjei olyan nehéz sorsú gyerekek, akiknek nem ritkán ez az ajándék jelenti az egyetlen ajándékot karácsonykor – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A 1355-ös Cipősdoboz-adományvonal hívásával az adományozók 300 forinttal támogathatják egy cipősdoboz-ajándék célba juttatását.

Közel kétszáz tonna tartós élelmiszer

Mintegy 195 tonna tartós élelmiszert gyűjtött a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 3500 önkéntese a 140 város 257 helyszínén zajló hétvégi tartós élelmiszer gyűjtésén, ez negyven százalékkal meghaladja a tavalyi adományok mennyiségét. Az adományokból az Élelmiszerbank mintegy 30 ezer csomagot állít össze, amelyeket karitatív szervezetek közreműködésével még karácsony előtt eljuttat a rászoruló családoknak – tájékoztatta vasárnap az egyesület az MTI-t. Az élelmiszer-áruházakban, szupermarketekben a szervezet körülbelül 3500 önkéntese segítette az adományok összegyűjtését. Az Élelmiszerbank 2005-ös megalakulása óta 33 ezer tonna élelmiszert osztott ki mintegy 13 milliárd forint értékben a rászorulóknak.

MTI nyomán
  • Az európai jobboldal felsorakozik
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
  • Bolsevik vírus támadja a brüsszelitákat
    Dr. Somogyi János: Szemmel láthatóan ezek a EU-s vezető bürokraták elkapták a „bolsevik vírust” és feltámasztották a Szovjetuniót. Napjainkban a bolsevizmus az EU Parlament (és Bizottság) képében, formájában kísértetként járja be Európát.
MTI Hírfelhasználó