Thomas Melia: az USA érdeke Magyarország sikere
Ezt mondta az amerikai helyettes külügyi államtitkár az ATV-ben sugárzott interjúban. Amit André Goodfriend ideiglenes ügyvivő tesz, egybecseng az elvárásokkal.
2014. november 27. 00:03

Az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára kérdésekre egyebek mellett arról beszélt, szívesen találkozna valamikor Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten vagy bárhol máshol, hogy "úgy beszélgessenek mint régen", de egy ilyen találkozó ügyében nem történt konkrét lépés.

Arra a kérdésre, üdvözli-e az amerikai kormány azokat a fejleményeket, amelyek szerint a magyar társadalomban újra egyre többen akarják a kezükbe venni, "vagy legalább átlátni" közös ügyeiket, azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok Magyarország sikerét kívánja.

"Itt régi barátokról van szó, (...) kizárólag jót kívánunk Magyarországnak, és hogy sikeres legyen, stabil alapokon álló, gyarapodó ország, békében a szomszédaival, a nemzetközi közösségbe ágyazva" - mondta.

Thomas Melia szerint "Magyarország sikerrel járt ezen az úton az elmúlt 20 évben a kommunizmus bukása óta", és úgy gondolják, hogy a magyarok jó irányba mennek Amerika és más országok partnereként. Hozzátette: nem foglalkoznak a részletekkel, azzal, hogy kik vesznek részt a tüntetéseken, de - mint fogalmazott - nagy érdeklődéssel követnek mindent, ami Magyarországon történik.

Mivel barátok vagyunk, Magyarország sikerének drukkolunk - mondta.

Arra a felvetésre, hogy egyesek szerint már nincs szó barátságos párbeszédről, és az amerikai kormány beavatkozik a magyar belügyekbe, megsérti a szuverenitást a vízumüggyel és a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének különféle lépéseivel, Thomas Melia azt mondta: André Goodfriend az egyik legkiválóbb, legtöbbre tartott diplomatájuk, "igazi profi".

Közölte, André Goodfriend "pont azt a munkát végzi Budapesten, amivel a külügyminiszter és az Egyesült Államok elnöke megbízta, vagyis például kapcsolatot tart emberekkel a kormányon belül és a kormány kívül is".

Thomas Melia - utalva a budapesti tüntetésekre - a diplomaták bevett gyakorlatának mondta, hogy személyesen figyelnek meg nyilvános eseményeket. Szerinte "az az állítás, hogy az (ideiglenes) ügyvivő részt vett a demonstráción, nem teljesen igaz; elment megnézni egy tüntetést, találkozott a résztvevőkkel, kisebb-nagyobb csoportokkal, kormánypártiakkal és kormányellenesekkel, és olyanokkal is, akiket nem érdekel a politika".

Azt is mondta, André Goodfriend azt tette, ami a munkája, és a főnökei nagyra értékelik Washingtonban.

Minden, amit az ügyvivő tesz, egybecseng az amerikai külügy elvárásaival - szögezte le.

Arra a kérdésre, felmerült-e, hogy az ügyvivőt hazahívják, vagy hogy éppen ellenkezőleg, nagyköveti rangba kerüljön, azt mondta: az elnök jelöltje Colleen Bell.

Közölte, reméli, Colleen Bell jelölését hamar elfogadják a szenátusban, hogy a "nagykövet asszony mielőbb Budapestre utazzon, és André Goodfrienddel együtt a budapesti misszión dolgozzon".

Arra a kérdésre, a kitiltással mi az Egyesült Államok célja, azt mondta, egyrészt tudatni akarják az érintett személyekkel, hogy nem szívesen látott személyek az Egyesült Államokban, másrészt szerencsés fordulatnak nevezte, hogy az ügyön keresztül ennyi figyelmet kap a korrupció.

Szerinte az lenne az igazán jó, ha a magyar kormány a felfokozott érdeklődés nyomán vizsgálatokat indítana.

Thomas Melia arról szerint Magyarország jobb döntéseket hozna, ha szélesebb volna a politikai részvétel, mélyebbek a médiában zajló viták, vagy éppen a parlamenti munka.

Arra kérdésre, mennyire van szoros együttműködés az Egyesült Államok és az Európai Unió között a demokráciát és korrupciót érintő kérdésekben, azt mondta, sok európai ország osztja a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmaikat; ezeket kétoldalú tárgyalásokon hozták szóba a partnereik.

Úgy fogalmazott: tudják, hogy nincsenek egyedül aggodalmaikkal, "Magyarország más szövetségesei és uniós szomszédjai hasonlóképpen látják a helyzetet". 

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó