Répássy: Kedvezőbb forintosítás
A korábbi terveknél is olcsóbb, kedvezményesebb forinthitelt kaphatnak a devizahitelesek a Fidesz javaslata nyomán.
2014. november 22. 09:49

A forintosításról szóló törvény vitája pénteken kezdődött az Országgyűlésben. Változás az is, hogy nem lesz kötelező a forintosítás azoknak, akiknek a következő hat évben, vagyis 2020 végéig kifut a devizahitelük.

A piaci árfolyamon történő átváltás kedvező hatásai elsősorban a kamatfelárra vonatkoznak, hiszen egy szerződés esetében nem közömbös, hogy a forintra váltás után milyen kamatozású lesz a hitel. Egy módosító javaslatnak köszönhetően a kamatfelár 100 bázisponttal csökken, ami a számítások szerint kedvezőbb helyzetbe hozza a hiteleseket, mintha eleve forintban vették volna fel a kölcsönt - jelentette ki az M1 Az Este című műsorában az igazságügyért felelős államtitkár.

Répássy Róbert közölte: méltánytalannak tartja azokat a vádakat, hogy késlekedtek a devizahitelek kivezetésével. Mint mondta, a Magyar Bankszövetség a perek során húzta az időt, az ellenzék kritikák pedig figyelmen kívül hagyják, hogy a kormány már az előző négy esztendőben is több lépcsőben igyekezett segíteni a hiteleseknek. Példaként említette a végtörlesztést, az árfolyamgátat és az eszközkezelő felállítását is.

Az államtitkár kiemelte: a devizahitelezésnek az az egyik legnagyobb kockázata, hogy az árfolyamokat világgazdasági folyamatok befolyásolják, ezért törekszik a kormány arra, hogy minél hamarabb kivezesse a devizahiteleket, hiszen hosszabb távon csak ez jelenthet biztonságot a hiteleseknek.

Répássy Róbert arról is beszélt, hogy ha az elszámoltatást követően is maradnak olyan ügyfelek, akik az újraindított hitelek után sem tudják fizetni tartozásaikat, akkor az árverések elkerülése érdekében felvásárolhatják majd az érintettek lakásait, amiket kedvezményesen vehetnének bérbe.

hirado.hu - M1 Az Este
  • Oltóanyag még nincs, de a lakossági igény hamarosan jelezhető
    Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez. "Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba" - hangoztatta.
  • KDNP-képviselő: Politizálás a lovagkirály bűvkörében
    Portrébeszélgetés Móring József Attila kereszténydemokrata politikussal: A liberális, nemzetek nélküli társadalom hívei összehangolt támadást indítottak a nemzeti, konzervatív berendezkedésű országok ellen és a hazai ellenzék beállt ebbe a kórusba. Semmi nem számít nekik, csak a hatalom megszerzése. Semmi nem szent, még a vírushelyzetet is politikai haszonszerzésre használják. Hamis videók, álhírek látnak napvilágot sorra.
  • Kovács Zoltán: az EU-nak új alapjavaslattal kell előállnia
    Magyarország nem változtatott álláspontján nyár óta, az mindvégig "egyértelmű, nyilvánvaló és őszinte" volt. "Az európai intézmények, a parlament, a bizottság és a német soros elnökség választott azóta egy más utat. Nem Magyarországot kell hibáztatni."
MTI Hírfelhasználó