Navracsics: legyen nyilvános a teljes FIFA-jelentés
Navracsics Tibor szerint "a kételyek eloszlatása érdekében" teljes terjedelmében nyilvánosságra kellene hozni a jelentést.
2014. november 15. 13:31

Azt, amelyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezésére benyújtott pályázatok elbírálásának módjáról készíttetett.

Az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosa a szombati Financial Timesnak kijelentette: a labdarúgás integritását évek óta kikezdik a korrupcióval kapcsolatos állítások. Navracsics Tibor szerint ezért ideje lenne, hogy a FIFA "minden kártyáját kiterítse az asztalra", eloszlatandó a jelentésben foglaltakkal kapcsolatos kételyeket.

A londoni gazdasági napilap szerint a magyar EU-biztos kijelentése olyan figyelmeztetésként is értelmezhető, amely azt jelzi, hogy Brüsszel esetleg újragondolja a FIFA kereskedelmi jogosultságait. A FIFA számára a legaggályosabb az lenne, ha módosulna az EU-bizottság hozzáállása a médiajogok szabályozásához. A bizottság jelenleg rugalmasan viszonyul a futballtornák közvetítési jogának értékesítési módszereihez, elvileg azonban e hozzáállás szigorodása esetén szűkülhetnek a FIFA értékesítési jogosultságai és a nemzeti labdarúgó szövetségek ellenőrzése alá kerülhetnek azoknak a vb-mérkőzéseknek a közvetítési jogai, amelyeket az adott ország válogatottja játszik - írta a szombati Financial Times.

A FIFA etikai bizottságának vezetője, a német Joachim Eckert csütörtökön jelentette be - az etikai bizottság vizsgálati részlegének vezetője, az amerikai Michael Garcia által összeállított jelentésre hivatkozva -, hogy a bizottság nem talált semmi olyasmit - például megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezésének pályázati elbírálását meg kellene ismételni. Így a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál marad, a 2022-esé pedig Katarnál.

Garcia azonban azonnal közölte, hogy a döntéshozói kamara elnökének összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a vizsgálati kamara jelentésében részletezett tényeknek és következtetéseknek.

A pályázati elbírálásokkal kapcsolatos korrupciógyanút a nyáron vetette fel a The Sunday Times. A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap júniusi feltáró riportsorozata szerint bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel "megvásárolta" hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

MTI
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
MTI Hírfelhasználó