Devizahitel - itt az "utolsó lépés"
Pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek a kormány a forintosításról szóló törvényt. A tervek szerint az átváltás lesz az utolsó lépése a devizahitelek kivezetésének.
2014. november 14. 13:18

Pénteken benyújtja az országgyűlésnek a kormány a forintosításról szóló törvényt. Miután ezt a jogszabályt, valamint a kedden nyilvánosságra hozott fair bank törvényt nagy valószínűséggel elfogadja a parlament, már semmi nem állhat útjába annak, hogy véglegesen rendeződjön a devizahitelesek sorsa.

A Kúria idén nyáron hozott döntése értelmében törvénytelen volt az árfolyamrés alkalmazása, és az esetek döntő többségében az egyoldalú kamatemelés is. Az elszámolási törvény alapján a Magyar Nemzeti Bank által megalkotott képlet alapján számolják ki a bankok, hogy pontosan mekkora összeg jár vissza az egyes devizahiteleseknek.

Ezek szerint az átlagos kölcsönfölvevő tőketartozás 20–25 százalékkal lesz kisebb, mint az elszámolás előtt, a havonta fizetendő törlesztőrészlet pedig 25–30 százalékkal csökkenhet. A jegybank egyelőre csak az alapképletet hozta nyilvánosságra, ez az idejében törlesztő adósoknak visszajáró összeg kiszámítására vonatkozik, de a nem fizetőkre, illetve egyéb speciális esetekre vonatkozó képletek csak a hónap második felében válhatnak ismertté.

Így az érintetteknek egyelőre semmi teendőjük nincs. Amikor az összes adat ismertté válik, a bankok személyre szóló értesítést küldenek arról, hogy mennyivel csökken a devizaadós tőketartozása és törlesztőrészlete. Erre nagy valószínűséggel csak a jövő év első negyedében kerül majd sor.

A legfelső bírói fórum nyári határozata értelmében az árfolyamkockázat a hitelt felvevőt terheli, így a programban részt vevő adósok további tehercsökkentésre nem számíthatnak. De a jelenlegi kötelezettségekhez képest ez így is nagy könnyebbséget jelent majd.

A Magyar Nemzeti Bank 309 forintos árfolyamon biztosítja az eurót és 256,5 forintoson a svájci frankot a bankoknak a hitelkiváltáshoz, így a jövő év első felében esedékes forintosításkor is ezen az árfolyamon számolják át a devizahiteleket forintra. A forintosítási törvényről eddig kiszivárgott hírek szerint minden devizahiteles kölcsönét át kell váltani forinthitelre, kivéve azokét, akiknek a minimálbér 15-szörösének megfelelő devizajövedelmük van. Nekik 30 napjuk lesz arra, hogy jelezzék, nem akarják forintra váltani devizahitelüket. Lényegében ez annyit jelent, hogy az érintettek döntő többsége megszabadul devizatartozásától.

A devizahitelek kivezetésével megszűnik az árfolyamkockázat, vagyis az adós pontosan tudja, hogyan alakul a jövőben a törlesztőrészlete. Miután – mint Trócsányi László igazságügyi miniszter a fair bank törvény bejelentésekor mondta – a forintosításkor a Kúria döntése értelmében vissza kell állítani az eredeti devizahitel-kamatokat, az átváltás miatt biztosan nem fog emelkedni az adósok törlesztőrészlete.

A szintén a jövő évben hatályba lépő fair bank törvény pedig előírja a bankoknak, hogy egymással összehasonlítható hitelcsomagokat kell kidolgozniuk, és hét nappal a szerződéskötést előtt át kell adniuk azokat az ügyfélnek tanulmányozásra. A kamatfeltételek pedig három évig nem változtathatók, és utána is csak előre közzétett és a jegybank által ellenőrzött képlet alapján. Ha az új kamat nem tetszik az ügyfélnek, akkor hatvan napja van rá, hogy mindenféle díjtól mentesen új hitelt keressen magának.

Orbán: Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere

Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének tartja a devizahitelek rendezését a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjúban hangsúlyozta: a kormány tartani tudta, amit vállalt, hiszen a bankok elszámoltatásával elérik, hogy 25-30 százalékkal csökkenjenek a törlesztőrészletek. A kormányfő kiemelte, ezermilliárd forintot fizet a bankszektor, és ez a pénz az adósoknak jut. Orbán Viktor elvi kérdésnek nevezte a devizahitelek kötelező forintosítását – azt mondta, ezzel a szabályozással azt előzi meg a kormány, hogy megismétlődjön a devizahiteles-probléma. A miniszterelnök megerősítette, hogy tárgyalnak még külföldi bankok megvásárlásáról, de arra nem válaszolt, hogy a Budapest Bankról van-e szó.

– Összességében ennek az ügynek a lezárásaképpen mintegy ezermilliárd forintot a bankoktól át fogok irányítani az emberekhez. Ez volt a tervem, ez megtörtént. Valóban, volt arról szó, hogy a forintosítással tesszük ezt és nem a bankok elszámoltatásával, de a bíróság közben olyan döntést hozott, hogy ezt a célt, hogy ezermilliárd forintot a bankoktól vissza tudjak terelni az emberekhez, végül is az elszámoltatással tudjuk elérni. A lényeg, hogy a célt elértük. Másképpen, mint ahogy gondoltuk, de a célt elértük – fogalmazott a miniszterelnök.

Magyar Nemzet, HírTV
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó