A G20 tagjai akadályozzák meg a terrorista toborzásokat!
Ferenc pápa levélben szólította fel a G20 országcsoport tagjait, hogy lépjenek fel a pénzügyi visszaélésekkel szemben, erőiket a szegénység és a munkanélküliség felszámolására összepontosítsák.
2014. november 12. 09:26

Azért, mert a "gazdasági és szociális kirekesztettség" megkönnyíti a terrorista szervezetek számára a toborzásokat.

A katolikus egyházfő levelét kedden tették közzé a Vatikánban, s azt Tony Abbott ausztrál miniszterelnöknek címezte, aki a G20 november 15. és 16. között Brisbane-ben megrendezendő csúcstalálkozójának házigazdája lesz.

A pápa arra ösztönözte a találkozó résztvevőit, hogy védjék meg az állampolgárokat a pénzügyi rendszer által elkövetett visszaélésektől és a spekulációtól, mert - mint fogalmazott - ezek az erőszak "kevésbé nyilvánvaló", de valóságos formái, amelyek legalább annyira pusztítják az embereket, mint a háborúk.

Ferenc pápa élesen bírálta azt a szemléletet, amely szerint a gazdasági tevékenység végső célja a lehető legnagyobb nyereség elérése. Szerinte a politikusoknak felelősséget kell vállalniuk a szegényekért, a peremre szorultakért. A pápa alternatívaként "igazságos, megfelelő, átlátható" adórendszert javasol, erőfeszítéseket lát szükségesnek az adócsalás leküzdésére, akárcsak arra, hogy mindenki számára biztosítani lehessen a méltó foglalkoztatást.

A világ azt is várja a G20 tagországaitól, hogy érjenek el átfogó megállapodást, amely véget vethetne a különféle vallási és etnikai csoportok, különösen a Közel-Keleten élő kisebbségek elleni igazságtalan támadásoknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy különösen a fiatalokat érintő munkanélküliség vezet az emberek gazdasági és szociális kirekesztődéséhez, ami pedig megkönnyíti a terroristák számára a toborzásokat. A terrorizmus gyökerei a szegénységben, az alulfejlettségben és a peremre szorultságban keresendők - írja a pápa.

Az Iszlám Állam terjeszkedésére utalva a katolikus egyházfő azt írta, a terrorizmust nem lehet kizárólag katonai eszközökkel visszaszorítani, hanem azokra kell hatni, akik valamilyen formában segítik a terrorista csoportokat, például politikai támogatás, illegális olajszállítások és fegyverszállítmányok révén.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó