Nyugat-Európa megtelt
A biztonságpolitikai szakértő szerint Európa a bevándorlókkal küszködik, 2014-ben többen kértek menedékjogot egyes EU-s tagországokban, mint tavaly. A csütörtöki párizsi G6-találkozó lépéseket sürgetett, mert sokan indulnak el Európából, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam terrorszervezetéhez. Nógrádi György szerint meg kellene tiltani, hogy a toborzó videók felkerüljenek a netre.
2014. november 7. 12:54

Megérkezett Hollandiába az a tinilány, akit a magyar Terrorelhárítási Központ munkatársai tartóztattak fel Magyarországon és adtak át holland hatóságoknak. A marokkói származású lány Szíriába készült, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez. A fiatal lány már korábban a holland hatóságok látókörébe került, valószínűsítették, hogy köze lehet az IÁ-hoz, ezért útlevelét elvették – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában. A szakértő közölte: a lány a testvére útlevelével próbált átjutni a magyar határon, igazoltatása után elfogták és átadták a TEK-nek. Nógrádi György szerint a lány elszántságát tanúsítja az is, hogy megkérdezte a magyar határőröktől: „Mennyibe telik innét gyalog Isztambulba érni?”

A biztonságpolitikai szakértő a műsorban megjegyezte, csütörtök este a hat legnagyobb népességű európai ország (G6) párizsi találkozóján a részt vevő belügyminiszterek lépéseket sürgettek, hogy megakadályozzák, tömegek csatlakozását Európából az Iszlám Államhoz. Nógrádi György szerint ennek a harcnak Európában elsődleges színtere az internet: meg kell akadályozni, hogy a toborzó videók felkerüljenek a netre. Hozzátette, hogy a találkozón a belügyminiszterek konkrét lépésekről is döntöttek.

Nógrádi György elmondta, Európa a bevándorlókkal küszködik, 2014-ben többen kértek menedékjogot egyes EU-s tagországokban, mint tavaly. A szakértő szerint „Nyugat-Európa megtelt, több bevándorlóra nincs szükség”. „Az Európai Unió külső védelme lyukas, Spanyolországon és Görögországon át jönnek a menekültek, és nem lehet őket feltartóztatni, holott nincs rájuk szükség” – tette hozzá. Nógrádi György szerint legtöbbjük nem hajlandó integrálódni vagy nyelvet tanulni, csupán a szociális juttatásokért folyamodnak.

A szakértő azt mondta, egyre több szélsőséges szervezet - egyiptomi, tunéziai és líbiai - csatlakozik az IÁ-hoz. Utalt rá, az amerikaiak szerint az Iszlám Államot meg kell állítani, amihez három erőt tudnak bevetni: az iraki hadsereget – a szakértő szerint az erre alkalmatlan –, a kurdokat, valamint a szíriai demokratikus erőket, de azok a szakértő szerint csak papíron léteznek, a valóságban nem. "Két helyi erő tudja az IÁ-t szétverni – mondta Nógrádi. - A törökök, akik erre nem hajlandóak, és Irán, melynek erői már bent vannak Irakban, és cserébe két dolgot kértek az amerikaiaktól." A biztonságpolitikai szakértő szerint azonban Amerika alighanem egyiket sem fogja teljesíteni. Akkor pedig a NATO-erőket kell Irakba küldeni – fűzte hozzá. Nógrádi György úgy véli, a Nyugatnak stratégiát kell választania, mert az idő sürget.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó