Az "ismeretlen szenteket" méltatta a pápa Mindenszentek napján
Az általa "ismeretlen szenteknek" nevezett embereket, így többek között a háború, éhínség és szegénység elől menekülőket, a munkanélkülieket és a hontalanokat méltatta Ferenc pápa.
2014. november 1. 22:04

Mindenszentek napján, a Verano római temetőben tartott szentmisét szombaton.

A katolikus egyházfő a misén egyúttal elítélte a "pusztítás modern kultúráját", azt, hogy napjaink embere "képes elpusztítani a Földet (...), az életet, a kultúrát, az értékeket és a reményt". A tavalyihoz hasonlóan idén is teljes mértékben improvizált szentmisén Ferenc pápa Isten segítségét kérte, hogy állítsa meg "az őrült rombolást".

Beszédében a pápa elítélte azt is, hogy a menekültekre, az éhezőkre, a beteg gyermekekre gyakran úgy tekint a társadalom, "mintha nem is emberek lennének, hanem egy más fajhoz tartoznának". Ezzel szemben méltatta azokat "az ismeretlen szenteket", akik nagy gyötrelmeken mennek keresztül a világ számos pontján. "Az Úr felszenteli ezeket az embereket szenvedéseiken keresztül" - mondta.

Külön kiemelte azokat, akiknek "el kell menekülniük otthonukból, hogy megmentsék életüket", vállalva ezért az éhezést, betegséget és hideget is. Egyúttal arra kérte a katolikus híveket, hogy imádkozzanak ezekért az ismeretlen szentekért.

MTI
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
  Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.
 • A túlélés első szabálya
  Megszakad az az építkezés, ami Tarlós István nevéhez köthető. Karácsony győzelmi nyilatkozatainak voltak ugyan ígéretes részei, de jócskán ismételgette a tartalom nélküli, de érzelmeket felkorbácsoló szlogenjeit, például, hogy ezentúl zöld és szabad lesz a főváros.
 • Választási eredmények
  A vasárnapi önkormányzati választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következő eredmények születtek.
MTI Hírfelhasználó