Norvégia nem fogadja el a Kehi jelentését
Norvégia pénteken kifejezte azt a szándékát, hogy tovább folytatja a magyar civil szervezetek támogatását, annak ellenére, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében az elmúlt napokban lezárult és nyilvánosságra hozott vizsgálata számos szabálytalanságot állapított meg a pályázati pénzek elosztásában.
2014. október 31. 20:57

Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter pénteken Oslóban a külföldi sajtó képviselőivel tartott találkozóján kijelentette: "ameddig csak lehet, folytatjuk a civil szervezetek támogatását", egyúttal kárhoztatta a jelenlegi magyarországi, szerinte "tekintélyelvű, mélyen aggasztó tendenciákat". Közölte, hogy országa "nem sok hitelt ad a Kehi-jelentésnek". "Világossá tettük, hogy az ellenőrzés az adományozó feladata" - mondta, hozzátéve, hogy ez az ellenőrzés jelenleg folyamatban van. "Azt gondoljuk, hogy ez kihívás az Európai Unió, az EU alapvető értékei és elvei felé, és az EU-nak válaszolnia kell erre" - jelentette ki a Kehi-jelentésről szólva a norvég miniszter, akinek országa nem tagja az EU-nak. A Kehi a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. Az Ökotárs Alapítvány tevékenységével és a támogatások felhasználásával kapcsolatban a Kehi szerint felmerül a hűtlen kezelés és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja, ami miatt a hivatal ezekben az ügyekben feljelentést tesz.

A vizsgált 55 kedvezményezett közül 21 szervezet esetében egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetői, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevő külső emberek között. A jelentés szerint többször előfordult, hogy az Ökotárs Alapítvány olyan szervezeteket részesített támogatásban, amelyek vezetői valamelyik politikai párthoz köthetők. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatta a budapesti norvég nagykövetet a vizsgálat eredményéről, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig Magyarországra hívta Norvégia illetékes miniszterét, hogy új megállapodás megkötéséről tárgyaljanak, miután a vizsgálat azt bizonyítja, hogy a pénzek osztását végző Ökotárs és más alapítványok "visszaéltek a norvég kormány bizalmával".

A norvég kormány a magyarországi nagykövetség honlapján azt közölte, hogy nem fogadja el a Kehi vizsgálatát, és független vizsgálatot követel. A közlemény szerint, miután Magyarország egyoldalúan megszegte a megállapodásokat, Norvégia májusban úgy döntött, hogy felfüggeszti a pénzek kifizetését, kivéve azoknak a programoknak a finanszírozását, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, vagyis a Norvég Civil Támogatási Alapét és az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz nevű programét. A norvég kormány véleménye szerint a Kehi-vizsgálat önmagában is megszegi a megállapodásokat, mert nincs szó magyar költségvetési pénzekről, és az adományozók nem fogadnak el semmilyen tárgyalást ennek a jelentésnek alapján, hanem értékelésüket a civil alap és egy független vizsgálat eredményeire alapozva fogják megtenni.

A dokumentum szerint a magyar kormány intézkedései az Ökotárs Alapítvány ellen a civil társadalom függetlensége iránti tisztelet "aggasztó hiányát" tanúsítják. A norvég fél véleménye szerint a magyar kormány kihívást intézett az európai együttműködés alapját jelentő alapvető demokratikus értékek felé. A norvég kormány szerint Magyarországnak ugyanúgy be kell tartania a megállapodásokat, mint a többi, támogatásban részesülő 15 országnak. A kifizetések felfüggesztését ezért csak akkor fogják feloldani, ha megoldódik az alapok kezelésének kérdése, és a civil alap kezelője a megállapodásokban rögzített szabályok szerint működhet. Mihelyt a magyar kormány kifejezi készségét a nyitott kérdések megoldására, beleértve a civil alap kielégítő rendezését, Norvégia hajlandó felújítani a tárgyalásokat a megállapodások keretein belüli megoldás megtalálása érdekében - fejeződik meg a norvég kormány nyilatkozata. 

hirado.hu - MTI
  • Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás
    Az oltás működik, Magyarország működik – erősítette meg Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján elmondott beszédében. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a gazdaság repülőrajtot vett, így képesek leszünk elérni az 5,5 százalékos növekedést is az év végére. A gyermekeseknek és a nyugdíjasoknak ígért támogatásokat semmi nem veszélyezteti. – Hiába hátráltatja Brüsszel a helyreállítási alap kifizetését, a kormány már megelőlegezte az újraindítási programokra szánt összeget – magyarázta a kormányfő. Szerinte Brüsszel elárulja Európát a migrációhoz való hozzáállásával.
  • „Jakab Péter a világ egyetlen bohóca, akinek testőrei is vannak”
    Részletesen reagált a baloldal vádjaira mai parlamenti felszólalásában Orbán Viktor, bár megjegyezte, a baloldalt a valóság egyáltalán nem érdekli, össze-vissza beszélnek. Jakab Péterrel kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, ő csak egy bohóc, akit nem kell komolyan venni. Azt is mulatságosnak tartotta Orbán, hogy Gyurcsány Ferenc akarja kioktatni a jobboldalt morális kérdésekben.
  • Néhány órás leállással indult ma reggel az előválasztás
    A szombati teljes összeomlás után a baloldali pártok, és az előválasztás szervezői ma reggelre hirdették meg kampányeseményük újraindítását. Ennek ellenére honlapjukon nagyjából reggel nyolc és tizenegy óra között továbbra sem lehetett online szavazni. A hibát később helyreállították, a négylépcsős online szavazási folyamat első fokáról már a második is elérhető: Lehet időpontot foglalni az ún. online azonosításra.
MTI Hírfelhasználó