Németh Miklós: Még nem zajlott le a rendszerváltás
Történetek, korrajz és máig ható események háttere - ez mind benne van abban könyvben, ami most jelent meg az egykori miniszterelnökről, Németh Miklósról Oplatka András tollából
2014. október 31. 14:32

Mert ez az ország érdeke – ezzel a címmel jelent meg könyv a rendszerváltás előtti utolsó magyar miniszterelnökről, Németh Miklósról. A politikus egy héten át mesélte élettörténetét a neves történész-újságírónak, Oplatka Andrásnak, aki nem először írt könyvet a rendszerváltás koráról.

A szerző a Kossuth Rádiónak nyilatkozva kiemelte, Németh Miklós rendkívül sok részletet elmond, amely a kor hangulatát, atmoszféráját, apró mozzanatait jellemzi. Az olvasóval így megértetheti a tárgyalt periódus politikai mindennapjait, a politika hátterét.

A kötet életrajz, amely nagyon erősen összefonódik a rendszerváltáshoz vezető időszakkal, az 1968-tól, az új gazdasági mechanizmus bevezetésének évétől a hetvenes és nyolcvanas évekig terjedő korral is.

Németh Miklós 1988 novemberétől 1990 májusáig volt kormányfő, fontos szereplője a huszonöt évvel ezelőtti nyugati határnyitásnak is. A volt miniszterelnök úgy véli, szerencsés volt a csillagok állása, így békésen történhetett meg az átmenet. Ehhez tartozik az is, hogy olyan szereplők voltak akkor a politikai élet szereplői, mint Helmut Kohl német kancellár, George Bush amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártvezető.

Németh Miklós már korábban személyesen megismerkedett Gorbacsovval. Mint elmondta, amikor felvetette neki a vasfüggöny lebontásának és a többpárti demokrácia bevezetésének a tervét, megkérdezte tőle, mit fog csinálni a Magyarországon titokban tárolt atomtöltetű rakétákkal és az itt állomásozó 80 ezres szovjet katonasággal. A szovjetvezető válasza az volt, hogy amíg ő a pártfőtitkári székben ül, ’56 gyalázata nem ismétlődik meg. Bizony tesztelni kellett a helyzetet – fogalmazta meg Németh Miklós.

A határnyitással Magyarország sokban hozzájárult a berlini fal leomlásához és az egy évvel későbbi német újraegyesüléshez. Németh Miklós ekkor miniszterelnökként újabb kihívások elé nézett, többek között már a sarkalatos törvényekkel, a csődhelyzet elkerülésével kellett foglalkoznia.

Németh Miklós arról is beszélt a Kossuth Rádiónak, hogy szerinte a rendszerváltás igazából még nem zajlott le, úgy látja az ország félúton tart. Még most sem lenne késő a kormányzati ciklusokon túlnyúló nagy ügyekről egy asztalhoz ülni – tette hozzá.

A hazai politikai életbe való visszatérésének lehetőségéről azt mondta, mindenről van véleménye, de 2000 novemberében kiszállt belőle, és ma már boldog nagypapaként a családjának él. 

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó