Németh Miklós: Még nem zajlott le a rendszerváltás
Történetek, korrajz és máig ható események háttere - ez mind benne van abban könyvben, ami most jelent meg az egykori miniszterelnökről, Németh Miklósról Oplatka András tollából
2014. október 31. 14:32

Mert ez az ország érdeke – ezzel a címmel jelent meg könyv a rendszerváltás előtti utolsó magyar miniszterelnökről, Németh Miklósról. A politikus egy héten át mesélte élettörténetét a neves történész-újságírónak, Oplatka Andrásnak, aki nem először írt könyvet a rendszerváltás koráról.

A szerző a Kossuth Rádiónak nyilatkozva kiemelte, Németh Miklós rendkívül sok részletet elmond, amely a kor hangulatát, atmoszféráját, apró mozzanatait jellemzi. Az olvasóval így megértetheti a tárgyalt periódus politikai mindennapjait, a politika hátterét.

A kötet életrajz, amely nagyon erősen összefonódik a rendszerváltáshoz vezető időszakkal, az 1968-tól, az új gazdasági mechanizmus bevezetésének évétől a hetvenes és nyolcvanas évekig terjedő korral is.

Németh Miklós 1988 novemberétől 1990 májusáig volt kormányfő, fontos szereplője a huszonöt évvel ezelőtti nyugati határnyitásnak is. A volt miniszterelnök úgy véli, szerencsés volt a csillagok állása, így békésen történhetett meg az átmenet. Ehhez tartozik az is, hogy olyan szereplők voltak akkor a politikai élet szereplői, mint Helmut Kohl német kancellár, George Bush amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártvezető.

Németh Miklós már korábban személyesen megismerkedett Gorbacsovval. Mint elmondta, amikor felvetette neki a vasfüggöny lebontásának és a többpárti demokrácia bevezetésének a tervét, megkérdezte tőle, mit fog csinálni a Magyarországon titokban tárolt atomtöltetű rakétákkal és az itt állomásozó 80 ezres szovjet katonasággal. A szovjetvezető válasza az volt, hogy amíg ő a pártfőtitkári székben ül, ’56 gyalázata nem ismétlődik meg. Bizony tesztelni kellett a helyzetet – fogalmazta meg Németh Miklós.

A határnyitással Magyarország sokban hozzájárult a berlini fal leomlásához és az egy évvel későbbi német újraegyesüléshez. Németh Miklós ekkor miniszterelnökként újabb kihívások elé nézett, többek között már a sarkalatos törvényekkel, a csődhelyzet elkerülésével kellett foglalkoznia.

Németh Miklós arról is beszélt a Kossuth Rádiónak, hogy szerinte a rendszerváltás igazából még nem zajlott le, úgy látja az ország félúton tart. Még most sem lenne késő a kormányzati ciklusokon túlnyúló nagy ügyekről egy asztalhoz ülni – tette hozzá.

A hazai politikai életbe való visszatérésének lehetőségéről azt mondta, mindenről van véleménye, de 2000 novemberében kiszállt belőle, és ma már boldog nagypapaként a családjának él. 

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
  • A kormány kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat szerezni
    Magyarország kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat keresni, miután az Európai Bizottság lassúsága miatt még mindig nem kezdődhetett meg a tömeges koronavírus elleni oltás az Európai Unióban - mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
  • Tovább rikoltoznak a „jogvédők”
    Úgy tűnik, hogy a jogállamiságot valójában a Soros-hálózat önkényétől kell megvédeni.
  • Nem értem, hogyan lehet ezt sikertörténetként eladni
    „Amikor 2010-ben átvettük a város vezetését, akkor a Lánchíd felújításánál is súlyosabb hagyatékkal, problémákkal kellett megküzdenünk” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Tarlós István korábbi főpolgármester, aki azt is elmondta: ők kezdték el a történelmi műemlék rekonstrukciójának előkészítését; s már az előző ajánlatot is drágának érezte, nemcsak a mostanit, ami annál is drágább ötmilliárd forinttal.
MTI Hírfelhasználó