Feljelentették a képviselőt
A Nyíregyházi Járásbíróság indítványozta dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, Orosz Mihály Zoltán feljelentése alapján.
2014. október 31. 16:17

A vádindítvány szerint, a Fidesz parlamenti képviselője, dr. Simon Miklós a 2013. május o8. napján kelt, Érpatak lakosságához címzett és eljuttatott, saját kezűleg aláírt levelében az alábbi becsület csorbítására alkalmas kifejezéseket tette: „A bekövetkezett helyzetért, azért, hogy az arra rászorulók nem kapták meg a szociális ellátásokat minden felelősség Orosz Mihály Zoltánt, az érpataki polgármestert terheli. Minden magyar állampolgár számára a törvények betartása kötelező, igaz ez a polgármesterre is, dr. Orosz Mihály Zoltán felelőtlen magatartásával kárt okozott a lakosságnak, veszélybe sodorta szociális segélyek kifizetésének megakadályozásával több száz családot, veszélyeztette azok megélhetését…"

Orosz Mihály Zoltán állítja: Simon Miklós kijelentései a becsület csorbítására alkalmas, valótlan tényállítások. Feljelentését követően a Központi Nyomozó Főügyészség a valóság bizonyítottságának hiányában elutasította, amelyet a Legfőbb Ügyészség Kiemelt é s Katonai ügyek Főosztálya jóváhagyott.  Ügyvédje újabb fellebbezését követően ezután kérte a Nyíregyházi Járásbíróságon Orosz Mihály Zoltán sérelmének orvoslását.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott az ügy büntetőjogi megítélésével. A kormánypárti képviselők szerint ebben az ügyben követni kell a Mentelmi bizottság rágalmazás vétsége miatti ügyekben folytatott mentelmi jogot szakadatlanul fenntartó gyakorlatát, amely a mentelmi jog célját biztosítja, azaz : az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését. Erre tekintettel a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítványra hárman nemmel szavaztak. Az ellenzéki képviselők viszont, 2 igen és 1 tartózkodással másként vélekedtek.

A Mentelmi bizottság javaslata - az árnyalati többség figyelembevételével -, az, hogy dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés adott ügyben ne függessze fel.

A végleges döntés, hétfőn, az Országgyűlés feladata lesz. A mentelmi jog felfüggesztésére a jelen lévő  képviselők kétharmadának igen szavazata – lenne - szükséges.

Bartha Szabó József
  • Tudatgyilkosok, lélekmérgezők támadják a kultúrát
    A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban, az elismeréseket pénteken adták át Budapesten.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó