Múzeumi negyed: áprilisra teljes lesz a kép
Jövő áprilisra összeáll a teljes kép az öt új múzeumi épületről, amely a Liget Budapest projekt része lesz - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László tarthatónak látja a múzeumi negyed 2018 tavaszi átadását. Beszélt a Szépművészeti Múzeumban péntektől látogatható Rembrandt-kiállításról is.
2014. október 30. 10:54

A végéhez közeledik a városligeti múzeumi negyed új épületeire kiírt tervpályázat elbírálása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

"Egy hónap múlva lesz a nemzetközi zsűri ülése ismét, ahol döntenek minden egyes épület esetében a győztesről és a helyezettekről, tehát most már finisben vagyunk. Most adják be rövidesen a második fordulósok a végső, mélyebben kidolgozott épületterveket, rajzokat, ez alapján dönt majd a zsűri" - fogalmazott a miniszteri biztos.

A Városliget zöldterületének fejlesztésével párhuzamosan öt új, legfeljebb 25 méter párkánymagasságú múzeum épül a park szélein és a Városligetben lévő, de elbontásra ítélt épületek helyén. A Néprajzi Múzeum, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a ma már romos Hungexpo épületek helyén, az Új Nemzeti Galéria pedig a Petőfi Csarnok helyén épül fel 2018 tavaszáig.

Baán László kiemelte: négy épület esetében minden bizonnyal eredményt hirdetnek majd, az új Nemzeti Galéria esetében azonban a zsűri azt mondta, hogy nem érkezett igazán kiemelkedő pályamű.

Baán László beszámolt arról, hogy ezúttal egy meghívásos pályázatot írnak ki.

"Megkerestünk és nagyon pozitív visszhangot kaptunk néhány világhírű tervezőtől, a nevek egy hét múlva nyilvánosak lesznek" - tette hozzá. Kifejtette: 5-6 eleve meghívott tervezőiroda lesz a pályázatnál, és 4-5 helyre lehet pályázni. A referenciák alapján tehát összesen 10 meghívottal kell számolni.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint tartható a Liget Budapest 2018-as átadása.

A Városliget fejlesztése már idén elkezdődött, a megnövelt költségvetésből gazdálkodó Főkert több ezer új növényt ültetett ki a parkba, elindult a Városligeti-tó rehabilitációja és vízminőségének javítása, megújult a leromlott állapotú padok nagy része, és még idén felújítják az Iskolások játszóterét, de 200 új hulladékgyűjtő is kikerül a ligetbe, ahol a járdák burkolatának javítása, cseréje is megtörténik majd.

Baán László beszélt a Szépművészeti Múzeumban péntektől látogatható Rembrandt-kiállításról is. A tárlat több mint 100 festő 178 alkotását vonultatja fel. A közönség húsz Rembrandt-művel és három Vermeer-festménnyel találkozhat.

InfoRádió
  • Elégedetlen a magyarok többsége az ellenzéki pártok munkájával
    Az ellenzéki pártok 10, sőt 2006-tól számítva 14 év alatt sem tudtak soraik közül felmutatni egy olyan politikust a választók számára, aki képes lett volna a legelutasítottabb magyar baloldali politikustól, azaz Gyurcsány Ferenctől átvenni az ellenzék vezetését – állapítja meg a Századvég Alapítvány kutatása, amely szerint a magyaroknak lesújtó véleményük van az ellenzékről.
  • Trump csak útban volt
    A mainstream elitet nem az zavarta, amit Trump elnök négy év alatt tett, hanem amit még megtett volna.
  • Deutsch kritizálni mert, most ki akarják zárni a néppártból
    Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában kezdeményezés indult Deutsch Tamás kizárására a politikus egy friss nyilatkozata miatt. A Fidesz-alapító lapunknak az üggyel kapcsolatosan elmondta: az tökéletesen megmutatja, miért kell nemet mondani a brüsszeli jogállamisági mechanizmusra.
MTI Hírfelhasználó