A norvégok külön vizsgálódnak Ökotárs-ügyben
Norvégia, mint donor, nemzetközileg elismert auditáló cégekkel ellenőrizteti a norvég alapok pénzfelhasználását. Nem akarnak a magyar vizsgálatra támaszkodni - mondta a Duna Közbeszédben Vidar Helgesen norvég EU-ügyi miniszter.
2014. október 28. 10:41

Lezárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében. A KEHI az Ökotárs Alapítvány vizsgálata során 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságokat, ezekben az ügyekben a hivatal feljelentést tesz. Lázár János szerdán kijelentette, hogy meghívja Magyarországra az ügyben illetékes norvég minisztert, hogy a helyzetet tisztázzák és tárgyaljanak egy új szerződés megkötéséről. A Duna Közbeszéd felkereste Vidar Helgesent, Norvégia európai ügyekért felelős miniszterét, akivel exkluzív interjút készített a Norvég Alapokat érintő kérdésekről. A miniszterrel még azelőtt beszélgettek, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozta volna.

A miniszter szerint a mostani helyzet azért alakult ki, mert a magyar kormány megsértette a Norvégia és Magyarország között megkötött szerződést a Norvég Alapok kezelésére vonatkozólag. „Amikor mi erre reagáltunk és jóhiszeműen kerestük a tárgyalásos megoldást, akkor nem jártunk sikerrel a magyar kormánynál. A magyar kormány továbbra is megsértette ezt a megállapodást, ami oda vezetett, hogy Norvégia felfüggesztette a pénzek folyósítását” – mondta Vidar Helgesen.

Magyar sajtóhírek szerint az Ökotárs Alapítvány nem megfelelően használta fel a pénzeket - például alkoholra és cigarettára is költöttek belőle -, és végig ugyanazt a 30 alapítványt támogatta a 2007-től 2013-ig terjedő időszakban. Erről Helgesen elmondta, hogy ellenőrizték a civil szervezetek operátorainak munkáját, nemcsak itthon, hanem az összes többi országban is.

„A magyar kormánynak egyébként régóta tudnia kellett, hogy éppen ebben a hónapban is egy ilyen auditálást hajtunk végre. Nekünk, mint donoroknak a felelőssége, hogy egy ilyen ellenőrzés megtörténjen. Ha pedig szabálytalanságot találunk, a legteljesebb mértékig biztosak lehetnek abban, hogy határozottan fellépünk a szabályszegések ellen” – mondta. Hozzátette: semmi okunk feltételezni azt, hogy nagyobb mértékű szabálytalanságok történtek volna, de a soron következő auditálás feltárhat bizonyítékokat arra vonatkozólag, ha ilyenek mégis történtek volna. Mi nem akarunk a magyar kormányzat által elvégzett vizsgálatra támaszkodni, hanem mi, mint donorok végeztetjük el az ellenőrzést nemzetközileg elismert auditáló cégek segítségével - hangsúlyozta.

„Abban hiszünk, hogy lesz egy alapos, aprólékos, és kritikus szemléletű auditálás, és ha szabálytalanságokat tár fel ez a vizsgálat, akkor a magyarok és a norvég adófizetők is teljesen biztosak lehetnek abban, hogy megfelelően fellépünk” – mondta Vidar Helgesen.

Lázár János korábban azt mondta: hogy a norvég kormány túl erősen reagált arra, ahogy a magyar fél lefolytatta a vizsgálatot. A norvég miniszter szerint ugyanakkor nem az átvilágításra reagáltak erőteljesen, hanem a két ország közötti kétoldalú megállapodás megszegésére. Ez képezi a további viták és események alapját. „Az év elejétől kezdve törekedtünk a békés megoldás elérésére, és arra, hogy visszatérjünk a megállapodásban foglaltakhoz, de ez nem volt lehetséges és ezt mi nagyon sajnáljuk” – mondta a Norvégia Európai Ügyekért felelős minisztere.

hirado.hu - Duna TV
  • A rendszerváltoztatás az '56-os hősöknek is köszönhető
    Kövér László: a Nyugat ugyanúgy hagyott cserben minket 2006-ban, mint 1956-ban, „és most is ugyanúgy szívesebben kooperálnának egy kollaboráns neobolsevista bandával, mint ahogy 1989-90 után is jobban örültek volna, ha nincs hatalmi változás hazánkban, hiszen az úgynevezett reformkommunistákkal már korábban elkezdtek sikerrel üzletelni."
  • Energialecke az Európai Bizottságnak
    Az uniós tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a megemelkedett energiaárak kezelésére vonatkozóan, a koronavírus-járvány európai helyzetéről és az uniós klímavédelmi célkitűzésekről.
  • A politikusi kiváltság
    Földi László: „Ha a lejáratásban az egyébként programjában silányabb oldal lesz ügyesebb és főként eredményesebb, mit kap nyakába – legalább négy évre – az ország népe?"
MTI Hírfelhasználó