A német szocialista külügyi államminiszter aggódik Magyarországért
A párbeszéd fontosságát emelte ki kétnapos magyarországi látogatásakor a német külügy európai ügyekért felelős államminisztere Budapesten.
Utoljára frissítve: 2014. október 28. 11:50
2014. október 27. 21:05

Michael Roth egyes magyar kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos német aggodalmakra utalva magyar újságíróknak elmondta, nagy a jelentősége annak, hogy a két ország felelősei egymással beszéljenek, és ne egymás mellett beszéljenek el.

A német-magyar viszonyról szólva a szociáldemokrata politikus különleges és fontos, ugyanakkor "nem egyszerű" kapcsolatokról beszélt. "Számomra fontos volt, hogy még ebben az évben ellátogassak Magyarországra" - jelentette ki, kiemelve Magyarország központi szerepét a huszonöt évvel ezelőtti német és európai újraegyesítés előmozdításában.

"Nem utolsósorban magyar barátainknak köszönhető, hogy az újraegyesülés olyan gyorsan és békésen ment végbe" - tette hozzá.

Michael Roth emlékeztetett azokra az értékekre - szabadság, függetlenség, jogállamiság, sajtószabadság, a kisebbségek békés együttélése -, amelyek akkor az európai békés forradalom középpontjában álltak. Hangsúlyozta, hogy ezek a értékek ma, huszonöt évvel később sem vesztettek jelentőségükből, ellenkezőleg, ezek azok az értékek, amelyek "összetartják" Európát.

"Európa nem elsősorban belső piac vagy valutaközösség, hanem az értékek uniója" - hangoztatta a német államminiszter, aki ezzel összefüggésben "aggodalmának" adott hangot bizonyos magyarországi fejlemények miatt. Szavai szerint a huszonöt évvel ezelőtti értékek - "amelyekért közösen harcoltunk" -

Magyarország esetében "már nem érvényesülnek olyan mértékben, mint akkoriban".

"Sem a magyaroknak, sem a németeknek, sem Európának nem áll érdekében, hogy Magyarország politikailag és gazdaságilag is elszigetelődjön" - jelentette ki a német politikus.

"Magyarország az Európai Unió közepén fekszik, és politikailag is a középhez kell tartoznia" - hangoztatta Michael Roth, aki szerint az elmúlt években Magyarországon egy sor olyan döntés született, amelyek - ha elszigetelten szemlélik azokat - még nem adnak okot különösebb aggodalomra. "Ha azonban az egyes építőkövek egy mozaikká állnak össze, akkor arról beszélni kell" - mondta az államminiszter.

"Ezért fontos számomra, hogy egymással beszéljünk, és ne egymás mellett beszéljünk el" - hangoztatta Michael Roth, aki Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a parlament, továbbá az ellenzék, valamint a civil szervezetek képviselőivel is tárgyal.

A német államminiszter hangsúlyozta ugyanakkor: nem arról van szó, hogy megkérdőjeleznék a magyar kormány "demokratikus legitimációját". Utalt arra, hogy a magyar kormánynak nagy parlamenti többsége van, és - mint kiemelte - ezt igazolták a parlamenti, az európai parlamenti, továbbá az önkormányzati választások is. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nagy többség a kisebbséggel szembeni felelősséggel is jár.

"A nagy többség nagy felelősséget is jelent" - fűzte hozzá.

A tájékoztatón Michael Roth utalt arra, hogy az Európai Unió egy sor magyar intézkedést bírálattal illetett. Ezek között említette a médiaszabályozást, a magánmédiumok megadóztatását, az alkotmányozás körülményeit, a sarkalatos törvények meghozatalát, valamint az új földtörvényt, továbbá utalt az internethasználat megadóztatásának tervére. Az államminiszter "aggodalomra okot adónak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnök júliusi tusványosi beszédét, mert abban - mint mondta - a liberális demokráciát érte bírálat, és "félreérthető kijelentések" hangzottak el más politikai és társadalmi modellekkel kapcsolatban is.

"Az európai demokrácia liberális demokrácia volt, ma is az, és a jövőben is az marad" - fogalmazott a német külügyi államminiszter, aki szerint az egyén szabadsága "érinthetetlen".

"Remélem, hogy az elkövetkező hetekben, illetve hónapokban sikerül tisztázni, hogy Magyarország természetesen szintén elkötelezett e liberális demokrácia mellett" - jelentette ki Michael Roth, hozzátéve, hogy erről nincs is mit tárgyalni.

A német baloldali politikus a sajtóbeszélgetés után előadást tartott a Közép-európai Egyetemen. Michael Roth közölte: az EU-nak jó példát kell mutatnia a külvilágnak, és be kell tartatnia a tagállamokban a közös alapvető értékeket, erre azonban nem szankciók, hanem egy kötelező érvényű politikai mechanizmus jelenti a megfelelő megoldást.

A politikus aggodalmának adott hangot a magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban, egyúttal hozzátette: más tagállamokban is vannak problémák. Véleménye szerint a nemzetközi versenyben a szabadság, a demokrácia és a szolidaritás az európai modell előnye más társadalmi-politikai berendezkedésekkel szemben, és ennek így is kell maradnia.

"Az EU-nak bizonyítania kell, hogy képes a demokrácia őrzője szerepének betöltésére, képes szociális biztonságot garantálni" - hangsúlyozta. "A demokrácia, a jogállamiság, a kulturális és vallási sokszínűség, a kisebbségek és a sajtószabadság védelme az EU védjegye, ezek kötnek össze minket, európaiakat" - mondta Michael Roth.

A német államminiszter szerint az EU-ban nem tekinthető érvényesnek az egyes országok belügyeibe való be nem avatkozás klasszikus tilalma, éppen ellenkezőleg, barátoknak "kötelessége nyíltan és őszintén beszélni egymással".

"Ha egyikünket vád éri, az mindannyiunkat éri" - jelentette ki. 

Külügyi államtitkár: Magyarországot nem veszélyezteti elszigetelődés

Magyarországot nem veszélyezteti elszigetelődés, a magyar-német kapcsolatok kiválóak - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Az államtitkár arra reagált, hogy Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere budapesti látogatásán hétfőn azt mondta: "sem a magyaroknak, sem a németeknek, sem Európának nem áll érdekében, hogy Magyarország politikailag és gazdaságilag is elszigetelődjön".

Magyar Levente kijelentette: "Magyarországot semmiféle elszigetelődés nem veszélyezteti".

A magyar-német kereskedelmi forgalmi adatok azt mutatják, hogy a magyar kereskedelmi kapcsolatok egynegyede Németországhoz kötődik, a német vállalatok több milliárd euró értékben fektetnek be Magyarországon, az összes magyarországi befektetés egynegyedét német cégek adják, amelyek több százezer magyar embernek adnak közvetlenül megélhetést - magyarázta. Hozzátette: kiválóak a politikai, a kereskedelmi és a kulturális kapcsolatok Németországgal.

Magyar Levente szerint "ezer szállal kapcsolódik Magyarország Németországhoz, tehát egy német miniszter szájából azok a szavak, mely szerint Magyarországot elszigetelődés veszélyeztetné, nehezen értelmezhetőek". Senkinek nincs félnivalója ezzel kapcsolatban, a magyarok demokrácia iránti elkötelezettségét pedig jól bizonyítja, hogy történelmük során a magyarok "vérüket adták a függetlenségért és a demokráciáért" - jelentette ki.

Az államtitkár példaként említette az 1956-os eseményeket, továbbá utalt arra is, hogy 25 évvel ezelőtt a magyar nép vérontás nélkül kivívta függetlenségét, és ezzel "megrogyasztottuk" a kelet-európai kommunista rendet, ami jelentős mértékben hozzájárult Németország újraegyesítéséhez is.

Magyar Levente közölte: Michael Roth kedden találkozik Szabó Lászlóval, a tárca parlamenti államtitkárával. 

MTI nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó