Az elmúlt 25 évben nem volt ilyen támogatás
Gyed extra, családi pótlék, adókedvezmény egy-, illetve kétgyermekeseknek, fiatal házasoknak nyújtandó adókedvezmény - a kormány a többi közt ezekkel az eszközökkel próbálja ösztönözni a gyermekvállalást. A nagycsaládosok szerint 25 éve nem volt ilyen családpolitika, mint a mostani.
2014. október 27. 12:15

A tervek szerint a családi adókedvezmény rendszere tovább szélesedik. A kétgyerekeseknek járó kedvezmény mértéke 2016-tól négy év alatt fokozatosan emelkedik, négy év alatt megduplázódik. Két eltartott esetében az összevont adóalapot érintő havi kedvezmény eltartottanként 62 ezer 500 forintról 125 ezer forintra nő. Egy gyermek esetén a kedvezmény mértéke 62 ezer 500 forint, míg három gyermek esetében gyermekenként továbbra is 206 ezer 250 forint érvényesíthető. Vagyis a fizetésnek százalékosan nagyobb része maradhat a keresőnél – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az m1 Az Este című műsorában elmondta: azokat a kedvezményeket, melyeket elindítunk, elsősorban a munkát, a foglalkoztatást és a családokat fogják támogatni. "Igyekszünk azzal segíteni, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatott kismamáknak, vagy gyermeket nevelő anyukáknak a járulékkedvezménye jelentősen nőni fog, és százezer forintig lesz immár érvényes" - vázolta.

Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerint az elmúlt években az adókedvezmény a családoknál annyiban nyújtott segítséget, hogy a szükséges kiadások mellett másra is tudtak költeni. Mint mondta, érkezett hozzájuk olyan visszajelzés, miszerint ennek köszönhetően egy család meg tudott takarítani vagy felújításba kezdett, vagy tíz év után végre el tudott menni nyaralni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában csaknem 60 ezer gyermek született, 2,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A nagycsaládosok szerint ez a családtámogatási rendszernek is köszönhető.

Székely Hajnalka megemlítette, hogy a rezsicsökkentés is enyhített a családok terhein: immár 20-25 százalékkal kevesebbet kell fizetni a közműszolgáltatóknak. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az adórendszer átalakítása nyomán immár jórészt az állam finanszírozza – az adókedvezménnyel és a családi pótlékkal – a továbblépést „két gyermekről a harmadikra".

A kormány családtámogatási rendszerének másik lényeges eleme a gyed extra, melyet januártól lehet igénybe venni. Ha tehátegy édesanya egy gyermek egyéves kora után munkát vállal, nem veszíti el a gyedet. Ha pedig a gyed folyósítása alatt gyermeke születik, mindkét gyermeke után megkapja a juttatásokat.

A kormány januártól adókedvezménnyel ösztönzi a fiatal párok házasságkötését is – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős helyettes államtitkár. Azokat a párokat, akik közül legalább az egyik az első házasságát köti, adókedvezménnyel támogatják, ez havonta 5 ezer forint lehet az első gyermek megszületéséig.

A NOE szerint az elmúlt 25 évben nem volt ilyen a családok támogatása, mint most. Székely Hajnalka ezért is tartja fontosnak, hogy nemcsak a nagycsaládosok, hanem az egy- és kétgyermekesek is kedvezményesen adózhatnak.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó