A kormány tárgyalna a norvégokkal
Az Ökotárs Alapítvány helyett egy olyan állami vagy civil szervezetet kellene bevonni a norvég pénzek szétosztásába, mely az eredeti szerződések szellemében végzi ezt a tevékenységet - mondta a helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor a közrádióban elmondta, hogy mindezt jelezték a norvég nagykövet asszonynak, és már csak egyetlen feladat van a kormány előtt: a norvég kormánnyal tárgyalni minderről.
2014. október 27. 10:41

A médiában nem a legsúlyosabb példák láttak napvilágot a Norvég Alapoknál végzett Kehi-vizsgálat kapcsán – jelentette ki Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Megemlítette a „garnélarák és a térdzokni” beszerzését, de – mint mondta – ennél sokkal súlyosabb visszaélések is voltak. Megesett, hogy egy civil szervezetnek annak ellenére is megítéltek támogatást, hogy az „egy fillért nem tett a projektbe”. Elszámoltak olyan számlákat is, melynek kiállítója a számlázást megelőzően már megszűnt. Olykor úgy módosították a pályázati határidőket, hogy az eredetileg a határidőn túl keletkezett számlákat is el lehessen számolni – tette hozzá.

Kiemelte: a pályázati pénzeket elosztó Ökotárs Alapítvány igazgatója által alapított szervezet ugyanúgy kaphatott támogatást, mint más „baráti szervezetek”. Ezek a szervezetek tehát az egyik oldalon részt vesznek a pénzosztásban, a másik oldalon pedig felveszik a pénzt. 12-13 szervezetről van szó szemben azzal a mintegy 80 ezer szervezettel, mely hosszú távon szervezi a magyar civil életet, miközben ezekhez a forrásokhoz nem jutott hozzá – hangoztatta Csepreghy Nándor.

Szinte az összes ügyben van valamilyen szabálytalanság. Ide-oda dátumozgattak utólagosan iratokat, pótoltak nem létező dokumentumokat, tüntettek el bizonyítékokat, és nem rendeltetésszerűen használták fel a közpénzt – szögezte le a helyettes államtitkár. Közölte, a Kehi-vizsgálatokra hivatkozva kezdeményeztek párbeszédet a norvég nagykövet asszonynál arra vonatkozóan, hogyan lehet az Ökotárs Alapítvány helyett egy olyan állami vagy civil szervezetet bevonni a pénzosztásba, mely az eredeti szerződések szellemében, nem pedig öncélúan végzi ezt a tevékenységet.

Mint ahogy megfogalmazta, a magyar kormánynak egyetlen feladata van: a norvég kormánnyal arról tárgyalni, miként folytatódhat a Norvég Alap magyarországi működése.

hirado.hu - MTI
  • Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás
    Az oltás működik, Magyarország működik – erősítette meg Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján elmondott beszédében. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a gazdaság repülőrajtot vett, így képesek leszünk elérni az 5,5 százalékos növekedést is az év végére. A gyermekeseknek és a nyugdíjasoknak ígért támogatásokat semmi nem veszélyezteti. – Hiába hátráltatja Brüsszel a helyreállítási alap kifizetését, a kormány már megelőlegezte az újraindítási programokra szánt összeget – magyarázta a kormányfő. Szerinte Brüsszel elárulja Európát a migrációhoz való hozzáállásával.
  • „Jakab Péter a világ egyetlen bohóca, akinek testőrei is vannak”
    Részletesen reagált a baloldal vádjaira mai parlamenti felszólalásában Orbán Viktor, bár megjegyezte, a baloldalt a valóság egyáltalán nem érdekli, össze-vissza beszélnek. Jakab Péterrel kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, ő csak egy bohóc, akit nem kell komolyan venni. Azt is mulatságosnak tartotta Orbán, hogy Gyurcsány Ferenc akarja kioktatni a jobboldalt morális kérdésekben.
  • Néhány órás leállással indult ma reggel az előválasztás
    A szombati teljes összeomlás után a baloldali pártok, és az előválasztás szervezői ma reggelre hirdették meg kampányeseményük újraindítását. Ennek ellenére honlapjukon nagyjából reggel nyolc és tizenegy óra között továbbra sem lehetett online szavazni. A hibát később helyreállították, a négylépcsős online szavazási folyamat első fokáról már a második is elérhető: Lehet időpontot foglalni az ún. online azonosításra.
MTI Hírfelhasználó