"Menj sietve az üszkös, fagyos Budapestre"
Az 1956-os forradalom évforduló alkalmából az InfoRádió arra volt kíváncsi, a korszakot megélt, vagy a témát kutató írók, irodalmárok, milyen, az eseményeket hűen tükröző alkotásokat ajánlanának az utókor figyelmébe. Az egész világon megszólaltak a költők, a művészek a magyarok, a magyar forradalom mellett - hívja fel a figyelmet Szigethy Gábor irodalomtörténész.
2014. október 23. 12:56

Szigethy Gábor irodalomtörténész az 1966-ban megjelent és a nyugati emigráció körében több kiadást megért Gloria Victis 1956 című verseskötetet emelte ki, amely világszerte a magyar forradalom emlékére írt költeményeket gyűjtötte egybe.

Szőcs Géza költő úgy érzi még, alig-alig született valóban rangos alkotás 1956 témájában. A kevés kivétel közül Márai Sándor "Mennyből az angyal" című versét emelte ki. Szakonyi Károly író, drámaíró a forradalom 40. évfordulójára megjelent Hulló levelek vére c. antológiát ajánlja a fiatalabb generációk figyelmébe.


Sárközy Mátyás író, publicista András Sándor író, költő kritikus, 56-os forradalmár Nagy Imre című versét választotta ki.

Sárközy Mátyás emlékezettett, hogy 56-ban a mindenki által kívánt miniszterelnök egy egykori moszkovita kommunista politikus volt, akinek elképzelése a forradalom utáni rendezésről nem biztos, hogy egyezett az ő elképzeléseivel, ugyanakkor mégis fontosnak tartja, hogy október 23-án tisztelettel adózzunk a mártír miniszterelnök sírja előtt.

InfoRádio
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Beérett Lánczi András igazsága
  A Konzervatív kiáltvány jelenlegi politikai viszonyaink alapító nyilatkozata.
 • Hősies küzdelem után ezüstérem
  A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államoktól a szombati döntőben a Margitszigeten.
 • Segítség a legjobbaknak
  Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a kiművelt emberfő, versenyképes tudású, a világra nyitott, hazáját szerető, szorgalmas fiatalokra van szüksége az országnak ahhoz, hogy ne csak szemlélője, hanem alakítója is lehessen a jövőnek - írta Novák Katalin a Facebook oldalán szombaton.
MTI Hírfelhasználó