Navracsics kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos lesz
Az Európai Bizottság megválasztott elnöke ezt szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén jelentette be.
2014. október 22. 13:07

Navracsics Tibor magyar uniós biztosjelölt számára a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai területet és a sportügyeket szánja Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság megválasztott elnöke ezt szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén jelentette be. Navracsics Tibor tárcája kis mértékben módosul: megmarad benne a kulturális, oktatási, valamint ifjúságpolitikai terület, de az uniós polgárság felelősségi területe átkerül a görög belügyi EU-biztosjelölthöz, a néppárti Dimitrisz Avramopuloszhoz, ugyanakkor Navracsics Tibor lesz felelős a sportügyekért - mondta Jean-Claude Juncker.

A változtatás oka az, hogy az EP illetékes szakbizottsági képviselői Navracsics meghallgatása, majd a neki írásban feltett pótkérdések szintén írásbeli megválaszolása után - 15 igen, 10 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett - úgy foglaltak állást, hogy a magyar jelölt alkalmas EU-biztosnak, ám a konkrétan előterjesztett portfólióra való alkalmasságot illetően már 14-en Navracsics ellen szavaztak, 12-en mellette, és 1 képviselő tartózkodott.

Juncker a bejelentéssel egyidejűleg bizalmáról biztosította Navracsics Tibort, aki - mint mondta - nagyszerűen teljesített a parlamenti szakbizottsági meghallgatásán, és "erős európai elkötelezettséget mutatott", ami alkalmassá teszi őt az EU-biztosi tisztség ellátására.

Az egyes portfóliók felelősségi területeit illetően három további kisebb módosítás is történt. Egyfelől a fenntartható növekedés ügye Miguel Arias Canete spanyol biztos éghajlat- és energiapolitikai portfóliójából átkerül Frans Timmermans holland első alelnök felelősségi területei közé. Másodsorban az űrkutatás, amely eredetileg a közlekedéssel közös portfólióban szerepelt, átkerül a belső piaci és ipari kérdésekkel foglalkozó portfólióba - vagyis a pótlólag jelölt szlovén Violeta Bulctól a lengyel Elzbieta Bienkowska illetékességébe. A harmadik változtatás, hogy a gyógyszerekkel és gyógyászati termékekkel kapcsolatos felelősségi terület a Bienkowskának szánt ipari portfólióból átkerül az egészségügyibe, amelyet a litván Vytenis Andriukaitis felügyelhet.

Guy Verhofstadt, az EP elsőként reagáló liberális frakciójának vezetője - a Juncker-beszéd elhangzása közben az újságírók számára kiosztott állásfoglalásában - úgy vélekedett, hogy a magyar jelölttel kapcsolatos döntés "nem oldja meg teljesen a problémát". Verhofstadt azt várja Junckertől, hogy rendelje Navracsics Tibort egy olyan bizottsági alelnök illetékessége alá, aki "hitelesen bizonyított a polgári szabadságjogok terén".

* * *

A bizottság elnöke a luxemburgi Jean-Claude Juncker, aki az előző bizottsági elnökhöz, José Manuel Barrosóhoz képest sok jogkört delegált az alelnökökre, valamint első alelnöki tisztséget is létrehozott.

Banner

A bizottság első alelnöke a holland Frans Timmermans, aki a minőségi jogalkotásért, az uniós intézményközi kapcsolatokért, a jogállamiság és alapjogi charta tiszteletben tartásáért, valamint a fenntartható fejlődésért felelős.

A hat további Juncker-alelnök

– az olasz Federica Mogherini, aki az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője;
– a bolgár Krisztalina Georgieva, a költségvetés és emberi erőforrások felelőse;
– az észt Andrus Ansip, aki a digitalizált egységes piacért felel;
– a szlovák Maros Sefcovic, aki az energiaunió ügyében illetékes;
– a lett Valdis Dombrovskis, aki az euró ügyeit és a szociális párbeszédet felügyeli majd;
– valamint a finn Jyrki Katainen, akinek a területe a munkahelyteremtés, a növekedés, a beruházások és a versenyképesség.

A húsz egyszerű biztos a következő területekért felel:

– az ír Phil Hogan a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért;
– a spanyol Miguel Arias Canete az éghajlat- és energiapolitikáért;
– a dán Margrethe Vestager a versenyjogért;
– a német Günther Oettinger a digitális gazdaságért és társadalomért;
– a francia Pierre Moscovici a gazdasági és pénzügyekért, az adózásért és a vámunióért;
– a magyar Navracsics Tibor az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért;
– a belga Marianne Thyssen a foglalkoztatási és szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért;
– a máltai Karmenu Vella a környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért;
– az osztrák Johannes Hahn az európai szomszédságpolitikáért és az EU-csatlakozási tárgyalásokért;
– a brit Jonathan Hill a pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért;
– a litván Vytenis Andriukaitis az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért;
– a ciprusi Hrisztosz Sztilianidesz a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért;
– a lengyel Elzbieta Bienkowska a belső piacért, ipar-, vállalkozás- és kkv-politikáért;
– a horvát Neven Mimica a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért;
– a cseh Vera Jourová a jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért;
– a görög Dimitrisz Avramopulosz a migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért;
– a román Corina Cretu a regionális politikáért;
– a portugál Carlos Moedas a kutatásért, tudományért és innovációért;
– a svéd Cecilia Malmström a kereskedelemért;
– a szlovén Violeta Bulc a közlekedésért.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó