Mélyen hiszek az európai integrációban
A magyar uniós biztosjelölt szerint semmiképpen sem kell átgondolni Magyarország EU-tagságát, az ország Európához tartozik.
Utoljára frissítve: 2014. október 21. 12:50
2014. október 21. 11:42

Az Európai Bizottságba jelölt magyar tag erről az Országgyűlés európai ügyek bizottságának keddi ülésén beszélt.

A tanácskozáson Navracsics Tibor az új Európai Bizottságban neki szánt portfóliót ismertetve kifejtette: fontos, hogy az oktatás, a szakképzés és a felsőoktatás mint stratégiai területek hozzájáruljanak az EU versenyképességének javulásához. A foglalkoztathatóság növelésére és javítására van szükség, olyan oktatási rendszereket kell kialakítani a tapasztalatcsere és a reformok bátorítása révén, amelyek az oktatást gyakorlatiasabbá teszik, és így a fiatalok Európa bármely pontján nagyobb eséllyel találhatnak versenyképes munkahelyet – magyarázta. Úgy értékelte, ennek részeként az iskola előtti oktatásban minél magasabb színvonalra kell ösztönözni a tagállamokat, továbbá el kell érni, hogy az európai egyetemek a világ legversenyképesebbjei közé tartozzanak.

Az ifjúsággal kapcsolatban a korábbi miniszter közölte: érdekeltebbé kell tenni a fiatalokat abban, hogy az EU „a közösségek közössége” legyen. A válság a fiatalokat érintette a legsúlyosabban, jelentős munkanélküliséggel kell szembenézniük több tagállamban is – jegyezte meg Navracsics Tibor, aki szerint be kell vonni a fiatalokat a döntéshozatalba, jó megoldásokat kell találni számukra az oktatásban és a foglakoztatásban.

A kultúrának gazdasági jelentősége van

Egy a feladatköréhez tartozó másik területről beszélve Navracsics Tibor azt mondta, a kultúrának komoly gazdasági jelentősége is van, mivel a kulturális és kreatív szektor jelentősen hozzájárul az EU versenyképességéhez, ezért meg kell őrizni Európa vezető szerepét ezen a területen. Megjegyezte: a szabadidősport először jelenik meg az EU költségvetésében, erre kiemelt figyelmet kell szánniuk a tagállamoknak.

A biztosjelölt kitért a többnyelvűség kérdésére is. Mint mondta, ez a témakör egyrészt a dialektusok, tájnyelvek, kis nyelvek megőrzését, támogatását jelenti, másrészt pedig a nyelvtanulás segítését.

Végül az uniós polgárság kérdéséről kijelentette: szerdán dől el, hogy ez is a portfóliója része lesz-e. Vannak, akik ezt el akarják vitatni a portfóliótól, mert „a magyar kormány által delegált biztosjelölt vagyok”, és úgy gondolják, hogy „alkalmatlan vagyok arra, hogy civil szervezetekkel tartsam a kapcsolatot” – fogalmazott, hozzátéve: pedig miniszterként rengeteg civil szervezettel tartotta a kapcsolatot.

Óriási eredmény

A biztosjelölt Józsa István (MSZP) érdeklődésére kiemelte: bár sok baja van az integrációnak, óriási eredmény, hogy a magyarok ide tartozhatnak.

A bizottság jobbikos alelnöke, Bana Tibor felvetette, hogy véleménye szerint Navracsics Tibor a meghallgatásán elhatárolódott a kormánytól, kritikával szólt a médiatörvényről és az igazságszolgáltatásról, holott korábban nem fogalmazott meg határozott kritikát ezekről a kérdésekről.

Navracsics kritikái sosem voltak kérdésesek

Navracsics Tibor kijelentette: meghallgatása alkalmával nem határolódott el a kormánytól, a médiatörvénnyel kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, az igazságszolgáltatással szemben nem, ugyanis az elmúlt években hatékonyabb lett a magyar igazságszolgáltatási rendszer. A médiatörvénnyel kapcsolatos kritikái sosem voltak kérdésesek – mondta. Közölte: utólag visszatekintve alábecsülték a téma érzékenységét, de jó kompromisszumot értek el az európai szervezetekkel az ügyben.

Gyopáros Alpár (Fidesz) kérdésére a biztosjelölt úgy válaszolt, hogy a sportban a tiltott szerek használatával és a bundaügyekkel szemben a bizottság fő eszközei a legjobb gyakorlatok cseréjének ösztönzése, a kezdeményezések támogatása, és a miniszterekkel folytatott együttműködés.

Firtl Mátyás (KDNP) az ülésen tarthatatlannak nevezte, hogy magyar európai parlamenti képviselők támadják a leginkább a magyar biztosjelöltet. Példát kellene venni más nemzetektől, ahogy kiállnak a jelöltjük mellett – mondta.

hirado.hu - MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó