Kazahsztán hidat jelenthet Magyarországnak
Ezt Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondta hétfőn Budapesten, miután megbeszélést folytatott Kabibulla Dzsakupovval, a kazah parlament elnökével az Országházban.
2014. október 20. 13:10

Kazahsztán hidat jelenthet Magyarországnak a közép-ázsiai térség felé, ahogyan Magyarország is a híd szerepét töltheti be Kazahsztán és Közép-Európa, illetve az EU között - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, miután megbeszélést folytatott Kabibulla Dzsakupovval, a kazah parlament elnökével az Országházban.

A házelnök újságíróknak nyilatkozva kiemelte: az utóbbi időben felgyorsult a kapcsolatépítés a két ország között, ennek egyik pillére az új magyar külpolitikai stratégia, a keleti nyitás, a másik pedig Kazahsztán politikai, biztonságpolitikai és gazdasági jelentősége Közép-Ázsiában és a tágabb térségében.

Kövér László a kapcsolatépítés lépései között említette, hogy tavaly októberben Asztanában járt, valamint Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) alkalmával találkozott Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel Milánóban.

Az Országgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az asztanai magyar nagykövetség más európai uniós tagállamoknak is végez feladatokat, szolgáltatásokat. Kövér László hangsúlyozta: néhány héten belül új tiszteletbeli konzulátust nyitnak Kazahsztánban, ez az ott dolgozó több száz magyar mérnök és szakmunkás érdekképviseletét láthatja el, ugyanakkor jelzi a két ország közötti gazdasági és politikai kapcsolatok szorosságát is.

A házelnök kijelentette: a mai világban nem lehet megengedni, hogy ne keressünk mindenhol barátokat, Magyarország és Kazahsztán pedig egymást a jövőben nemcsak stratégiai partnernek, hanem barátnak is tekintheti.

Kabibulla Dzsakupov elmondta: korábban Áder János köztársasági elnökkel találkozott, és arról beszéltek, Magyarország támogatja Kazahsztán törekvését, hogy 2017-2018-ban az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja lehessen.

A kazah házelnök emlékeztetett: a két ország idén stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, és az egyezmény sok területre kiterjed, így a gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatokra is. A két ország közötti kereskedelem értéke jelenleg 200 millió dollár körül alakul, és tovább növekedhet - vélekedett.

Kabibulla Dzsakupov kitért a Magyarország és Kazahsztán közötti kulturális és tudományos együttműködés jelentőségére is.

hirado.hu - MTI
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
  • Szombattól megnyithatnak a teraszok és módosul a kijárási tilalom
    Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó