Novemberben dönthetnek a családi adókedvezmény kiterjesztéséről
Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese megerősítette, kormányzati elképzelés szerint a második gyermek után is emelt összegű adókedvezményt lehet majd igénybe venni.
2014. október 19. 17:10

Az adótörvények elkészítése folyamatban van, mint mondta, úgy gondolja, november közepére, végére megszületik a vonatkozó jogszabály.
Nemrégiben készült el a 2013-as személyijövedelemadó-bevallások adatainak elemzése. Ez volt az első olyan év, amikor a 16 százalékos egykulcsos rendszer tisztán működött, nem volt bruttósítás vagy korrekció – mondta a G7-ben Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese, aki hozzátette, tavaly a korábbiaknál kevesebb adó folyt be, hiszen a 16 százalék azt jelentette, hogy több maradt az embereknél.

A NAV munkatársa hozzátette, a 2010 előtti adórendszerben 106 ezer fő tudott igénybe venni gyerek után járó kedvezményt, összesen 12 milliárd forint összegben, 2013-ban 113 ezer ember élhetett gyerekkedvezménnyel 185 milliárdos értékben.

A várható változásokkal kapcsolatban Varga Árpád megerősítette, valóban van olyan kormányzati elképzelés, mely szerint a második gyermek után is emelt összegű kedvezményt lehet majd igénybe venni. Az adótörvények elkészítése folyamatban van, a kormány első olvasatban tárgyalta már, most megy az egyeztetése. Mint mondta, úgy gondolja, november közepére, végére megszületik a vonatkozó jogszabály.

A NAV elnökhelyettese a Kossuth Rádió műsorában az adók idei beszedésének alakulásáról is beszélt. Azt mondta, a költségvetési törvényben szereplő tervszámok időarányosan teljesülnek, és nagy a bizakodás, a reménykedés abban, hogy a végszámok is jönni fognak év végére. Ez azért nagy jelentőségű az adóhivatal számára, mert a korábbi időszakban mindig volt egy-egy olyan téma – például brüsszeli áfa-döntés –, amely miatt a sarokszámok nem az elvárásoknak megfelelően teljesültek. Most azonban az áfa, az szja és a járulékok is olyan ütemben érkeznek, ami bizakodásra ad okot.

A behajtás is jól alakul, a hátralékokat a tavalyi szint 95 százalékára sikerült levinni, ami azt jelenti, hogy jelenleg 475 milliárd forint a kintlévőség. Korábban ez sokkal magasabb összeg volt, és nem szabad elfelejteni, hogy ebben nem csak az van benne, amit két éve nem fizettek meg, hanem az is, amit két hónapja. Érdekes, hogy a tartozó magánszemélyek száma tavalyhoz képest nőtt, a gazdálkodók száma csökkent, és ez összegben is ugyanígy van.

A 2010-es végkielégítések utáni 98 százalékos különadó elszámolásáról – miután az Alkotmánybíróság és a strasbourgi bíróság döntése alapján az visszajár az adózónak – Varga Árpád azt mondta, helyette alacsonyabb átalány közterhet állapítanak meg. Azt is hangsúlyozta, annak, akit érint a változás, kérnie kell az adóhatóságtól a különbözet visszafizetését. Olyan a szituáció, mintha az érintett annak idején a normál szja-rendszerbe került volna be – tette hozzá.

G7
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Európa alatt
  Egy szélsőséges figura „nácinak" minősített egy demokratikusan megválasztott vezetőt: ezzel próbálván lezülleszteni az európai politikai életet. Párttársainak kellene megfékezni a dühöngőt, de nem teszik.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó