Európa nem akar ezzel foglalkozni
Tovább kell folytatni a harcot a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarokért – mondta a Kossuth Rádiónak Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, akinek az Európai Parlament ellen benyújtott keresetét elutasította az Európai Bíróság.
2014. október 15. 10:01

Nyilvánvaló, hogy a magyar honosítási törvényre válaszul hozott szlovák jogszabály, amelynek értelmében már több mint kilencszázan vesztették el szlovák állampolgárságukat, magyarellenes intézkedés volt, mert hiszen a szlovák alkotmány értelmében akarata ellenére senkit sem foszthatnak meg állampolgárságuktól – jelentette ki Lomnici Zoltán a 180 percben. Az érintettek közül – németek, csehek, amerikaiak mellett – ötvenöten magyarok, nincs állandó bejelentett lakcímük, nem szavazhatnak, de még az egészségügyi biztosítást is megvonták tőlük – sorjázta, felidézve: Tamás Ilona tanító lányait még díjazás ellenében sem látták el, utóbb pedig egyikük életét vesztette az átélt izgalmak következtében.

Állampolgársági alapú diszkriminációnak vagyunk a tanúi, a szlovák külügyminiszter pedig hazudik, amikor azt állítja, hogy a nemzetközi bíróságok jóváhagyták a törvényt – jelentette ki. Erről szó nincs, ráadásul a szlovák alkotmánybíróság dolga lett volna eldönteni, hogy a törvény alkotmányos-e vagy sem – tette hozzá.

Európa nem akar ezekkel az ügyekkel foglalkozni – mondta Lomnici Zoltán arra a kérdésre, hogy miért nincs tartalmi válasz a kérdésben az uniós fórumok részéről. Kitért rá: még egy többszörös gyilkos is meghallgatásra talál az emberi jogi bíróságon, ha a jogait keresi, az említett ügyet pedig, amely az ellátatlan felvidéki magyarról szól, három éve a fiókban tartják. Tudják, hogy nagyon nehéz lenne kimondani: a magyarsága miatt nem látták el még úgy sem, hogy hajlandó lett volna fizetni érte – fogalmazta meg, majd úgy folytatta: nem marasztalták el Szlovákiát azért sem, amiért állig felfegyverzett rendőrök jelentek meg Fehér István tanár elsősöknek tartott tanóráján a személyi igazolványáért.

A szlovákok rendkívül ügyesen, rafináltak politizáltak, ennek következménye, hogy a legutóbbi népszámláláson 120 ezerrel kevesebben vallották magyarnak – mondta. Felidézte: „Ilonka néni" azért kérte, hogy kerüljön az ügy a nemzetközi fórumok elé, mert az igazi cél, hogy az emberek megtudják, mi történt a felvidéki magyarokkal. Az, hogy a nemrég még 750 ezres felvidéki magyarság lélekszáma félmillió alá csökkent, nem véletlen, hanem egy nagyon tudatos asszimilációs politika következménye, amelynek a pszichológiai hadviselés mellett a jogi rafinéria is a része – tette hozzá.

Ha mindent elbukunk, ezt a harcot akkor is végig kell vinni – fogalmazta meg Lomnici Zoltán, megjegyezve: az ügyet csak a politika tudná megoldani, Magyarországnak eközben elemi érdeke a V4-együttműködés, ezért a kormány mozgástere behatárolt.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc