Európa nem akar ezzel foglalkozni
Tovább kell folytatni a harcot a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarokért – mondta a Kossuth Rádiónak Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, akinek az Európai Parlament ellen benyújtott keresetét elutasította az Európai Bíróság.
2014. október 15. 10:01

Nyilvánvaló, hogy a magyar honosítási törvényre válaszul hozott szlovák jogszabály, amelynek értelmében már több mint kilencszázan vesztették el szlovák állampolgárságukat, magyarellenes intézkedés volt, mert hiszen a szlovák alkotmány értelmében akarata ellenére senkit sem foszthatnak meg állampolgárságuktól – jelentette ki Lomnici Zoltán a 180 percben. Az érintettek közül – németek, csehek, amerikaiak mellett – ötvenöten magyarok, nincs állandó bejelentett lakcímük, nem szavazhatnak, de még az egészségügyi biztosítást is megvonták tőlük – sorjázta, felidézve: Tamás Ilona tanító lányait még díjazás ellenében sem látták el, utóbb pedig egyikük életét vesztette az átélt izgalmak következtében.

Állampolgársági alapú diszkriminációnak vagyunk a tanúi, a szlovák külügyminiszter pedig hazudik, amikor azt állítja, hogy a nemzetközi bíróságok jóváhagyták a törvényt – jelentette ki. Erről szó nincs, ráadásul a szlovák alkotmánybíróság dolga lett volna eldönteni, hogy a törvény alkotmányos-e vagy sem – tette hozzá.

Európa nem akar ezekkel az ügyekkel foglalkozni – mondta Lomnici Zoltán arra a kérdésre, hogy miért nincs tartalmi válasz a kérdésben az uniós fórumok részéről. Kitért rá: még egy többszörös gyilkos is meghallgatásra talál az emberi jogi bíróságon, ha a jogait keresi, az említett ügyet pedig, amely az ellátatlan felvidéki magyarról szól, három éve a fiókban tartják. Tudják, hogy nagyon nehéz lenne kimondani: a magyarsága miatt nem látták el még úgy sem, hogy hajlandó lett volna fizetni érte – fogalmazta meg, majd úgy folytatta: nem marasztalták el Szlovákiát azért sem, amiért állig felfegyverzett rendőrök jelentek meg Fehér István tanár elsősöknek tartott tanóráján a személyi igazolványáért.

A szlovákok rendkívül ügyesen, rafináltak politizáltak, ennek következménye, hogy a legutóbbi népszámláláson 120 ezerrel kevesebben vallották magyarnak – mondta. Felidézte: „Ilonka néni" azért kérte, hogy kerüljön az ügy a nemzetközi fórumok elé, mert az igazi cél, hogy az emberek megtudják, mi történt a felvidéki magyarokkal. Az, hogy a nemrég még 750 ezres felvidéki magyarság lélekszáma félmillió alá csökkent, nem véletlen, hanem egy nagyon tudatos asszimilációs politika következménye, amelynek a pszichológiai hadviselés mellett a jogi rafinéria is a része – tette hozzá.

Ha mindent elbukunk, ezt a harcot akkor is végig kell vinni – fogalmazta meg Lomnici Zoltán, megjegyezve: az ügyet csak a politika tudná megoldani, Magyarországnak eközben elemi érdeke a V4-együttműködés, ezért a kormány mozgástere behatárolt.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Hollandia „drogállammá” vált egy főrendőr szerint
  A kábítószer piaca párhuzamos gazdaságot működtet, a drogkereskedelmet felügyelő maffia befolyása pedig mindenhova elér – panaszolta nyilvánosan a holland rendőrszakszervezet elnöke, Jan Struijs.
MTI Hírfelhasználó