Európa nem akar ezzel foglalkozni
Tovább kell folytatni a harcot a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarokért – mondta a Kossuth Rádiónak Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, akinek az Európai Parlament ellen benyújtott keresetét elutasította az Európai Bíróság.
2014. október 15. 10:01

Nyilvánvaló, hogy a magyar honosítási törvényre válaszul hozott szlovák jogszabály, amelynek értelmében már több mint kilencszázan vesztették el szlovák állampolgárságukat, magyarellenes intézkedés volt, mert hiszen a szlovák alkotmány értelmében akarata ellenére senkit sem foszthatnak meg állampolgárságuktól – jelentette ki Lomnici Zoltán a 180 percben. Az érintettek közül – németek, csehek, amerikaiak mellett – ötvenöten magyarok, nincs állandó bejelentett lakcímük, nem szavazhatnak, de még az egészségügyi biztosítást is megvonták tőlük – sorjázta, felidézve: Tamás Ilona tanító lányait még díjazás ellenében sem látták el, utóbb pedig egyikük életét vesztette az átélt izgalmak következtében.

Állampolgársági alapú diszkriminációnak vagyunk a tanúi, a szlovák külügyminiszter pedig hazudik, amikor azt állítja, hogy a nemzetközi bíróságok jóváhagyták a törvényt – jelentette ki. Erről szó nincs, ráadásul a szlovák alkotmánybíróság dolga lett volna eldönteni, hogy a törvény alkotmányos-e vagy sem – tette hozzá.

Európa nem akar ezekkel az ügyekkel foglalkozni – mondta Lomnici Zoltán arra a kérdésre, hogy miért nincs tartalmi válasz a kérdésben az uniós fórumok részéről. Kitért rá: még egy többszörös gyilkos is meghallgatásra talál az emberi jogi bíróságon, ha a jogait keresi, az említett ügyet pedig, amely az ellátatlan felvidéki magyarról szól, három éve a fiókban tartják. Tudják, hogy nagyon nehéz lenne kimondani: a magyarsága miatt nem látták el még úgy sem, hogy hajlandó lett volna fizetni érte – fogalmazta meg, majd úgy folytatta: nem marasztalták el Szlovákiát azért sem, amiért állig felfegyverzett rendőrök jelentek meg Fehér István tanár elsősöknek tartott tanóráján a személyi igazolványáért.

A szlovákok rendkívül ügyesen, rafináltak politizáltak, ennek következménye, hogy a legutóbbi népszámláláson 120 ezerrel kevesebben vallották magyarnak – mondta. Felidézte: „Ilonka néni" azért kérte, hogy kerüljön az ügy a nemzetközi fórumok elé, mert az igazi cél, hogy az emberek megtudják, mi történt a felvidéki magyarokkal. Az, hogy a nemrég még 750 ezres felvidéki magyarság lélekszáma félmillió alá csökkent, nem véletlen, hanem egy nagyon tudatos asszimilációs politika következménye, amelynek a pszichológiai hadviselés mellett a jogi rafinéria is a része – tette hozzá.

Ha mindent elbukunk, ezt a harcot akkor is végig kell vinni – fogalmazta meg Lomnici Zoltán, megjegyezve: az ügyet csak a politika tudná megoldani, Magyarországnak eközben elemi érdeke a V4-együttműködés, ezért a kormány mozgástere behatárolt.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó