Patthelyzet több városban
Működésképtelenné válhat több jobbikos és baloldali vezetésű város, ha a választáson győztes polgármester vagy az ellenzék erői nem tudnak többséget kialakítani a képviselő-testületben.
2014. október 15. 10:00

Gondban lehet Gyöngyös, ahol szocialista polgármester nyert a választáson, de patthelyzet alakulhat ki a Jobbik vezette Tapolcán és Tiszavasváriban is. A fideszes polgármester által irányított Szombathelyen intenzív tárgyalások folynak a patthelyzet feloldása érdekében.

Több mint egy tucat olyan, tízezer lélekszám feletti település van az országban, ahol a vasárnap megválasztott polgármesternek nehézségekbe ütközhet többséget kialakítani a helyi testületben, mivel pártja, szervezete jelöltjei nem szerepeltek elég jól a választáson. Ezek közül néhány helyen egy-egy ellenzékben levő erőnek többsége van, ilyen például Békéscsaba és Ózd, ahol megismétlődhet az, ami Esztergomban 2010 és 2014 között lejátszódott, ahol a polgármester és a képviselő-testület ellentéte határozta meg a város életét. Békéscsaba fideszes polgármesterjelöltje, Hanó Miklós közben jelezte, vereségében közrejátszott, hogy pártján belül egyesek ellene fordultak, és a választáson győztes ellenfelét, a független, de a Jobbik által támogatott Szarvas Pétert segítették.

Talán a legpikánsabb Gyöngyös baloldali polgármesterének a helyzete, mivel rajta kívül csak öt MSZP–DK–Együtt-színekben indult képviselő lesz a 15 fős testületben. – A kampányban is elmondtam, hogy ha győzök a választáson, akkor szeretnék jobboldali politikust vagy politikusokat is bevonni a város vezetésébe, hiszen Gyöngyös politikailag háromosztatú – jelezte Hiesz György. Hozzátette: a kampányban az ellenfelek sem mondtak mást, most viszont szomorúan tapasztalta, hogy többen nem akarnak összefogni.

– Az első tárgyalást a kormánypártokkal szeretném lefolytatni, ez lenne a legpraktikusabb és a legcélszerűbb. Nagyon bízom benne, hogy mindenki hajlani fog a kompromisszumra a város érdekében – hangsúlyozta Gyöngyös polgármestere, aki nem zárta ki, hogy a Jobbikkal is együttműködjön, de erősen bízik a megegyezésben a Fidesz–KDNP-vel.

Folynak a tárgyalások Szombathelyen is, ahol a 21 fős közgyűlésben csak 10 Fidesz–KDNP-s politikus lesz. Puskás Tivadar kormánypárti polgármester ezzel kapcsolatban nem kívánt részleteket elárulni, csak annyit mondott, igyekeznek feloldani a patthelyzetet.

Tiszavasvárin Fülöp Erik (Jobbik) polgármesternek sincs még többsége a 12 tagú testületben, a helyzet azonban változhat, hiszen a 8-as számú egyéni önkormányzati választókerületben új választás lesz. Ennek oka, hogy a radikális párti Rojkó László és a független Balogh Sándor is 266 szavazatot kapott. Ha itt a jobbikos jelölt nyer, akkor a radikális pártnak meglesz a többsége. – Máskülönben ügyek mentén keressük majd az együttműködést a testület többi tagjával a város érdekében – jegyezte meg Fülöp Erik.

Látszólag könnyebb a helyzete Lajosmizse Fidesz–KDNP-s polgármesterének, akinek a helyi gazdakörös képviselőkkel kell majd együtt dolgoznia, mivel a két erőnek hat-hat politikusa lesz a 12 fős képviselő-testületben. – Eddig is együtt dolgoztunk, ezután is együtt kell működnünk. A település érdeke ezt kívánja – hangsúlyozta Basky András.

Sajószentpéteren és Törökbálinton megvan a többsége a polgármesternek. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen Faragó Péter (MSZP–DK) két független és egy civil képviselővel dolgozik majd együtt, míg Törökbálinton a független Albert Gábor biztosítja a kormánypártok többségét. Tapolca jobbikos polgármesterétől a Magyar Nemzet nem kapott visszahívást. Itt a 12 fős testületbe Dobó Zoltán mellett négy radikális párti és öt Fidesz–KDNP-s képviselő jutott be. Mandátumot szerzett továbbá két szocialista politikus is.

MNO - Magyar Nemzet
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Soros György és a Facebook emberei kopogtatnak a leggyakraban az Európai Bizottságnál
  Nagyon erős amerikai dominancia látható, hiszen a Facebook, a Google és a Microsoft járt leggyakrabban az Európai Bizottság tagjainál. Feltűnik azonban az Amnesty International, illetve Soros György brüsszeli szervezete, az Open Society European Institute is a törzslátogatók között.
 • Szigorúan ellenőrzött slágerrock 1.
  Nem mondható, hogy a könnyűzene mindig forrongó és érdekességeket szolgáltató világát ne figyelte volna árgus szemekkel a Kádár-rendszer, amire jó példa, hogy Lendvai Ildikó a KISZ KB Kulturális Osztályának helyettes vezetőjeként 1980-ban több tucat oldalon keresztül tájékoztatta Pozsgay Imre kulturális minisztert – aki a rendszerváltozás során kulcsfontosságú szerepet vitt az állampárt részéről annak lebontásában – az ifjúság szórakozásának néhány időszerű kérdéséről.
 • A Brexit utáni Európai Unió olyan, mint egy buli, ahol megitták az összes italt és a lányok is hazamentek
  Máthé Áron történésszel, szociológussal, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettesével beszélgettünk a Közép-Európa számára vetített hamis ábrándokról, a magyar–német viszony múltjáról és jövőjéről, a nagyhatalmi érdekérvényesítésről a nemzeti érdekkel szemben és az Egyesült Királyság unión kívüli jövőjéről.
MTI Hírfelhasználó