Most van a legnagyobb esély a megoldásra
Talán soha ilyen jó esély nem volt a magyar–szlovák viszonyban meglevő nyitott kérdések megoldására, mint most – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Új Szónak adott interjújában, amelyet a szlovákiai magyar nyelvű napilap szombati kiadásában közölt.
2014. október 12. 10:40

Szijjártó Péter miniszterként tett első hivatalos külföldi útja, keddi pozsonyi látogatása során nyilatkozott a magyar nyelvű lapnak. A nyitott kérdések – köztük a kettős állampolgárság és néhány nyelvhasználati kérdés – megoldására a külügyminiszter szerint talán még soha nem volt ilyen jó esély, mint most.

Most van esély a megoldásra

Rámutatott: bár korábban volt már olyan időszak, amikor Pozsonyban és Budapesten egyidejűleg ugyanazon pártcsaládhoz tartozó kormány volt hivatalban, most pedig fordított a helyzet, mégis most van esély azok megoldására.

Szijjártó Péter elmondta: megállapodás jött létre arról, hogy napirendre kerülnek azok a témák is, amelyekben döntően nincs egyetértés. Ezek vonatkozásában viszont nem azok felvetése a fontos, hanem azok sikeres megoldása, ehhez pedig közös sikertörténetek által lehet eljutni – hangsúlyozta, utalva a két ország közötti gazdasági együttműködésre és a folyamatban lévő közös fejlesztésekre. A „forró témák” napirendre tűzésének időpontját firtató kérdésre válaszolva hozzátette: arra várhatóan már a jövő év eleje alkalmas időpont lesz.

Megváltoztak az erőviszonyok

Szijjártót a pozsonyi lap újságírója a magyar külpolitika új alapokra helyezéséről és a keleti nyitásról is kérdezte. A külügyminiszter az előbbivel kapcsolatban azt mondta: a világgazdaságban és a világpolitikában olyan változások mentek végbe, amelyek alapvetően megváltoztatták a gazdasági, politikai és katonai erőviszonyokat, erre pedig mindenkinek reagálnia kell, legalábbis ha nyertese szeretne lenni a változásnak. „Ezért helyeztük teljesen új alapokra a magyar külpolitikát, aminek most már egyértelműen az a feladata, hogy a külpolitika eszköztárával magyar gazdasági érdekeket érvényesítsen” – szögezte le.

„Értünk el sikereket, de világosak a kihívások is” – mondta a magyar külpolitika vezetője a keleti nyitás eredményeit firtató kérdésre. Kifejtette: siker az, hogy ázsiai irányban a magyar export jelentősen növekedni tudott, és komoly előrelépés, hogy Ázsiából folyamatosan emelkednek a Magyarországra irányuló beruházások. Hozzátette: nagyon komoly kihívás viszont, hogy az orosz–ukrán konfliktus és az embargó miatt jelentősen csökkent az Oroszországba és Ukrajnába irányuló magyar kivitel.

Új típusú megközelítés

A külügyminiszter az interjúban megerősítette: Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövetet hamarosan a külügyi tárca helyettes államtitkárává nevezik ki. Azért rá esett a választás, mivel olyan nagyköveteket is be akart vonni a tárca munkájába, akik „az új típusú megközelítést már eddig is alkalmazták és sikeresek voltak” – jelentette ki a miniszter. Az új nagykövet személyével és kinevezésének időpontjával kapcsolatban pedig kijelentette: az előterjesztés már megtörtént, a jelölt pedig olyan diplomata, aki teljesített már szolgálatot Pozsonyban.

MNO - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
 • Megszűnik az ellenőrzés a horvát határon
  Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez.
MTI Hírfelhasználó