Orbán: folytatódik a rezsicsökkentés
Várhatóan a jövő év első negyedévében jön létre az első magyar közszolgáltató társaság, amely a lehető legolcsóbban biztosítja majd a rezsiszolgáltatásokat .
2014. október 9. 22:01

Ezt mondta a kormányfő a Salgótarjáni Városi Televíziónak csütörtökön adott interjúban.

Orbán Viktor elmondta: talpon kell maradniuk az energiát szolgáltató cégeknek is, és a vitákban a kormány arra jutott, hogy csak akkor lehet tisztán látni, ha létrehozzák a kizárólag állami tulajdonban álló nagy közszolgáltató társaságot. Így a rezsicsökkentés következő fontos eseménye a jövő év első negyedében várható - hangsúlyozta.

Országosan azon intézkedések egyikéről beszélünk, amelyeket mindenki támogat - Bokros Lajost és a baloldal vékony részét leszámítva -, és "én is büszke vagyok rá" - mondta Orbán Viktor a rezsicsökkentésről. Kifejtette, a kommunizmusban minden januárban emelkedett a rezsi, és a rendszerváltás sem hozott ebben változást, "a magyarokról hét bőrt is lehúztak".

"Örülök, hogy nekem jutott osztályrészül az a kötelesség és egyben lehetőség, amit a kétharmados győzelmünkkel adtak nekünk az emberek 2010-ben (...), hogy azt mondhassuk, ennek vége van" - fogalmazott.

Kitért arra, hogy Salgótarjánban, ahol országosan kiugróan magas volt a vízdíj, becsületbeli ügy volt annak csökkentése, ezt az önkormányzat és a kormány megígérte, és meg is tette.

A miniszterelnök az interjúban elmondta: pénteken két, a munkahelyteremtésre vonatkozó megállapodást kötött Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármesterrel. Egyrészt további 400 közmunkás bérét biztosítja a kormány, másrészt új ipari parkot hoznak létre a városban, mivel a régi megtelt.

A kormányfő úgy fogalmazott, kötelezettségének érzi, hogy olyan gazdaságpolitikát folytassanak, amelynek eredményeképpen minden ember, aki dolgozni akar Salgótarjánban, valamilyen munkalehetőséget talál magának. Hozzátette, hogy ezt a célt szolgálja a 21-es főút négysávosítása is.

Bátonyterenyétől Ózdig is építenek egy négysávos autóutat, ami azt jelenti, hogy Ózdot is el lehet majd érni Budapestről négysávos közúton, így ezt a térséget lényegében bekapcsolják az ország gazdasági vérkeringésébe - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy Salgótarjánban azért fontos az ipari park, mert az autóút önmagában nem teremt munkahelyet, csak lehetőséget ad; ahhoz jó városvezetés, a vállalkozásokat támogató polgármesterasszony, jó testület, jó helyi politika is kell, valamint kell egy együttműködés a kormánnyal.

Orbán Viktor azt mondta: a következő időszakban minden település sikere azon múlik, hogy vannak-e ötletei, vannak-e derék, kipróbált, bizonyított, választott vezetői és ezek a vezetők ki tudnak-e alakítani együttműködést a kormányzattal. Ha ezek együtt vannak, akkor ezek a települések a következő néhány évben rohamosan fejlődnek majd - jelentette ki.

Az önkormányzati választással kapcsolatban a kormányfő azt tanácsolta a salgótarjániaknak, hogy éljenek a lehetőséggel. Úgy fogalmazott: ritkán áll fenn az a lehetőség, hogy egy irányba húzzon a város polgármestere, képviselő-testülete, parlamenti képviselője, a miniszterelnök és a kormány. 

MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó