Törvénytelen a sepsiszentgyörgyi városzászló
A Brassói Táblabíróság jogerős ítéletben hatálytalanította a Sepsiszentgyörgy zászlajáról szóló 2008-as önkormányzati határozatot.
2014. október 8. 17:05

A székelyföldi Sepsiszentgyörgy hivatalos jelképét zászló formában is meghatározó önkormányzati határozatot négy évvel az elfogadása után, 2012-ben támadta meg a közigazgatási bíróságon a Ponta-kormány által kinevezett prefektus, Codrin Munteanu.

A prefektus keresetét a Kovászna Megyei Törvényszék 2012 decemberében elutasította, mert úgy találta, a prefektus elkésett a keresetével. A fellebbezések után a Brassói Táblabíróság visszautalta alapfokra a pert. Az érdemi tárgyalás jutott el most a jogerős ítéletig.

A közigazgatási pert az a körülmény teszi különössé, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester felhívására 2322 természetes személy és civil szervezet csatlakozott a perhez a polgármesteri hivatal oldalán. A polgármester azért tartotta fontosnak a sepsiszentgyörgyi civilek csatlakozását, mert ezáltal lehetővé válik, hogy a jogerős romániai ítélet után az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódjék a jogi küzdelem. A perbe a prefektus oldalán kapcsolódott be a székelyföldi románok érdekvédelmi szervezeteként fellépő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma.

A jogerős ítélet után Antal Árpád polgármester bejelentette, Strasbourgban folytatódik a pereskedés. Az elöljáró szerint ugyanis az igazságszolgáltatás korlátozza a magyar közösség jogait, hiszen Románia több városának és megyéjének lehet saját zászlója, csak a székely megyékben nem engedik ezt.

A sepsiszentgyörgyi városzászlón kék-arany színű háttérrel látható a román kormány által is jóváhagyott városcímer. 

http://www.maszol.ro/index.php/belfold/36619-jogeros-torvenytelen-a-sepsiszentgyorgyi-varoszaszlo

MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Előkészített baloldali akció az SZFE egyetemfoglalása
  Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája: megbukott a képviseleti demokrácia. A dokumentumot az Origó hozta nyilvánosságra, amelyből kiderül: Soros György által támogatott baloldali aktivisták képezték ki a hallgatókat az egyetemfoglalásra.
 • Gerald Knaus célja: Orbán Viktort kiiktatni
  Legyünk tisztában azzal, hogy Gerald Knaus és szervezetének tevékenysége csupán a jéghegy csúcsa. Fontos, hogy a választók megismerjék és megértsék ennek a rendszernek a veszélyességét. A nemzetbiztonságot érő új fenyegetések ellen hatékonyan fel kell lépni.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó