A budapesti kajak-kenu pálya régi nagy álma a sportágnak
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség nagyon örül, hogy végre lehetőség nyílik egy budapesti pálya létrehozására.
2014. október 6. 12:16

Ezt mondta az MTI-nek Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára arra reagálva, hogy a múlt héten bejelentették: a kormány döntése értelmében olimpiai evezős és kajak-kenu pálya épülhet Csepelen.

"Úgy gondolom, az az érdeklődés, amely szerte az országban körülveszi a kajak-kenut, a fővárosban tud kulminálódni azzal, hogy sok néző kijön a versenyeinkre" - fogalmazott hétfőn Schmidt Gábor, hangsúlyozva, hogy a csepeli beruházás nemcsak a versenysport, hanem a sportág minden ága szempontjából nagyon fontos, s a vízi szabadidősport népszerűsítheti a sportágat és az egészséges életmódot.

Kiemelte, továbbra is az MKKSZ tervei között szerepel nagy nemzetközi viadalok rendezése, miután Magyarország - győri és szegedi helyszínnel - elismert versenyhelyszín a világban, a sportolók és kísérőik nagyon szívesen jönnek ide.

"Nem titok, hogy szeretnénk megpályázni a 2019-es, olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, s ennek sikerét nagyban elősegítené a budapesti pálya" - tette hozzá a főtitkár.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Szeged melletti Maty-éri létesítményre, amely sok nagy nemzetközi regatta otthona volt már, a jövőben is nagy szüksége lesz a kajak-kenunak, részben a hazai válogatók és más versenyek lebonyolításában, részben a válogatott edzőtábora miatt.

"A szegedi egy minőségi pálya, ahol megfelelően készülhetnek a versenyzőink, ráadásul nagyon fontos, hogy akadálymentesített, ilyen nincs több az országban, s ez a parakenu versenyek miatt is nagy jelentőségű. A 2016-os riói paralimpián már a parakenu is szerepelni fog" - tette hozzá.

Vígh László sportberuházásokért felelős miniszteri biztos múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében olimpiai evezős és kajak-kenu pálya épülhet Csepelen. Azt mondta, olyan pályát akarnak építeni, amely nemcsak világ- és Európa-bajnokság, hanem akár olimpiai versenyek rendezésére is alkalmas lesz. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szeptemberben kijelentette, a MOB teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es nyári olimpia megrendezésére.

Schmidt Gábor elárulta, hogy a múlt héten már egyeztettek Vígh Lászlóval, s aktívan részt kívánnak venni annak a munkacsoportnak a tevékenységében, amely a Nemzeti Sportközpontok csapatából, valamint a két sportági szövetség (az evezős és a kajak-kenu), a csepeli önkormányzat és a helyi evezős klub képviselőjéből áll majd. Mint mondta: december 31-ig szeretnék elkészíteni annak a multifunkcionális létesítménynek a terveit, amely alkalmas lehet egy esetleges olimpiai rendezésre is.

"Az elképzelés szerint a 2200 méteres pálya osztószigetes elválasztással, felevező sávval rendelkezik majd, s mindkét sportág nemzetközi követelményeinek megfelel majd" - tette hozzá Schmidt Gábor.

Vígh László a múlt héten azt mondta, a csepeli létesítményt ideális esetben 2017-18-ban adhatják át. 

MTI
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó