Az összes eddig meghallgatott biztosjelölt meggyőző
Juncker megválasztott elnök úgy véli, hogy eddig az összes jelölt meggyőzően demonstrálta kompetenciáját és európai elkötelezettségét.
2014. október 2. 16:09

Jean-Claude Juncker úgy ítéli meg, hogy az Európai Parlament illetékes szakbizottságai előtt eddig meghallgatott összes EU-biztosjelölt meggyőzően igazolta felkészültségét a tisztség ellátására, az Európai Bizottság megválasztott elnöke elégedett a teljesítményükkel - közölte csütörtökön Brüsszelben az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egyik szóvivője.

"Juncker megválasztott elnök úgy véli, hogy eddig az összes jelölt meggyőzően demonstrálta kompetenciáját és európai elkötelezettségét" - mondta újságíróknak Mina Andreeva szóvivő.

A 27 biztosjelölt meghallgatássorozata hétfőn kezdődött az úgynevezett "egyszerű biztosnak" jelölt személyekkel. E hét csütörtöktől kerülnek sorra azok, akiket a hét bizottsági alelnöki pozíció valamelyikébe szán Jean-Claude Juncker. Pénteken nem lesznek meghallgatások, jövő hétfőn azonban igen, majd kedden zárul az előre beütemezett folyamat.

Az eddig meghallgatott jelöltek legtöbbje zöld fényt kapott az illetékes szakbizottságtól. A szerdán meghallgatott, konzervatív pártállású Jonathan Hillnek azonban - mint azt csütörtökön bejelentették - valamikor újra meg kell majd jelennie a parlamenti szakbizottság előtt. A néppárti Navracsics Tibor írásban kap újabb kérdéseket, és a válaszok fényében jövő hétfőn dönt róla az oktatási és kulturális bizottság. Egyelőre nem ismeretes az állásfoglalás a francia szocialista párti Pierre Moscoviciről, akit csütörtök délelőtt hallgattak meg. Őt illetően egyelőre csak egy olyan néppárti állásfoglalást adtak ki, miszerint "alig bizonyult meggyőzőnek", a szociáldemokrata közlemény szerint viszont "kitűnő biztos" lenne.

Az EP folyosóin hetek óta közbeszéd tárgya a jobbközép néppártiak és a szociáldemokraták közt állítólag létrejött "meg nem támadási megállapodás", miszerint nem kifogásolják egymás jelöltjeit. E megállapodás tényét hivatalosan mindkét oldalról cáfolják, és azt állítják, hogy mindenkit érdeme szerint ítélnek meg.
mti
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó