Hat uniós biztosjelölt van "veszélyben"
Hat kijelölt biztos van "veszélyben" az európai parlamenti (EP-) bizottsági meghallgatásokon Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique hétfői száma szerint, az egyikük Navracsics Tibor, akit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós állampolgársági tárca élére jelölt.
2014. szeptember 29. 10:09
A meghallgatások hétfő délután kezdődnek. A magyar jelöltet szerdán hallgatják meg. A lap szerint miután az EP viszonya "nagyon rossz" Orbán Viktor magyar kormányfővel, jelöltjének már a meghallgatáson bizonyítania kell európai elkötelezettségét.

"Nem jelent előnyt, hogy igazságügy-miniszter volt egy olyan kormányban, amelyet azzal vádolnak, hogy kizárólag a maga politikai hasznát szem előtt tartva alkotmányozott és törvénykezett" - állapítja meg az újság, amely szerint sokan "eretnekségnek" tekintik, hogy ennek dacára éppen Navracsics kaphatja az uniós állampolgársághoz kapcsolódó terület felügyeletét.

A cikk szerint több forrás is úgy véli, hogy ha Navracsics visszalépésre kényszerül, a magyar kormány úgyis egy másik fideszes politikust jelöl majd, közülük pedig Navracsics "nem a legrosszabb". A lap szerint Navracsics mellett még a szlovén Alenka Bratusek, a spanyol Miguel Arias Canete, a brit Jonathan Hill, a francia Pierre Moscovici és a máltai Karmenu Vella kerülhet a képviselők célkeresztjébe.

Az energiaunióért felelős alelnöki posztra jelölt Bratusek azért támadható, mert az egyik kisebb párthoz, a liberálisokhoz tartozik, így nem áll mögötte a két nagy frakció egyike sem, és azért válhat célponttá, mert miniszterelnökként gyakorlatilag magát jelölte a brüsszeli posztra. Canete, akinek a klíma- és energiaügyekért kellene felelnie, egészen szeptemberig közvetlenül érdekelt volt több olajvállalatban, az EP-választás kampányában pedig a nőket lealacsonyító kijelentéseket tett.

A brit Hill mögött az EP harmadik legnagyobb frakciója sorakozhat fel, a legnagyobb kis képviselőcsoport, amelyben az őt jelölő brit konzervatívok helyet foglalnak. A mérsékelt euroszkeptikusként számon tartott Hillre a pénzügyi piacokat bízná Juncker, az EP-ben pedig sokan megütköztek ezen, mondván, az egykori lobbista nem ért a területhez, és félő, hogy a londoni City érdekeit tartja majd szem előtt.

A francia Moscovicinek az róható fel, hogy Juncker neki szánja a gazdasági és pénzügyi tárcát, hazája viszont évek óta képtelen betartani a költségvetési szabályokat, és ez az ő pénzügyminisztersége idején sem volt másként. A szocialista Moscovicire különösen nagy nyomás nehezedhet, ha a szociáldemokrata képviselők mindenáron megpróbálnak "kilőni" egy néppárti biztost. Ebben az esetben Moscovicit érheti a néppárti válaszcsapás.

A máltai Vellára a környezetvédelmet, a halászati és tengerészeti ügyeket bízná Jean-Claude Juncker, sok EP-képviselő szerint pedig nem szerencsés a környezetvédelmet beolvasztani ebbe a tárcába. Vella helyzetét nehezíti, hogy hazája nem éppen Európa-bajnok a környezetvédelemben.

A lap beszámol arról, hogy a zöld frakció belga társelnöke szerint a két nagy párt, a néppárt és a szociáldemokraták meg nem támadási szerződést kötöttek, és át fogják engedni egymás jelöltjeit. Ezt mindkét frakció tagadja. Egy név nélkül nyilatkozó néppárti a tárcák átrendezését elképzelhetőnek tartja, de csak ha az egyes portfóliókra kijelölt biztosok politikai színezete nem változik.
hirado.hu - MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó