Európa nem partner a kettős állampolgárság ügyében
A kettős állampolgárságot szankcionáló szlovákiai törvény alkotmánybírósági értékelésének elmaradása kapcsán beszélt a felvidéki magyarság helyzetéről a Kossuth Rádióban Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.
2014. szeptember 28. 16:26

A kettős állampolgárság ügyében a szlovák alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nem dönt, és ezt teszi a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága és a luxemburgi Európai Bíróság is. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint magyar szempontból azért nagyon nehéz a helyzet, mert az Európa Tanács és az Európai Unió – mindkét szervezetnek Magyarország és Szlovákia is tagja – nem tiltja, hogy egy állam kizárja a kettős állampolgárság lehetőségét.  Például Ausztriában és Németországban is van ilyen jellegű törvény – mondta a Vasárnapi újságban.

Szlovákiában azért bonyolult a helyzet, mert a magyar honosítási törvényre válaszul hoztak, kifejezetten a magyarság ellen, egy olyan jogszabályt, mely szerint, aki idegen állampolgárságot vesz fel, az elveszti a szlovákot – magyarázta. Lomnici Zoltán hozzátette, a szlovákiai alkotmány szerint akarata ellenére senki sem vesztheti el a szlovák állampolgárságát. Ha ez nem lenne benne az alaptörvényükben, akkor a magyarok egy szót sem szólhatnának. Fel lehetne tenni ugyanis a kérdést: Németországban miért kell, hogy elveszítse a magyar állampolgárságát, aki felveszi a németet.

Eddig 880 fölött van azoknak a száma, kiktől a fenti törvény alapján elvették a szlovák állampolgárságot, és 55 magyar van köztük. Nem a magyarokat sújtotta tehát elsősorban, de ellenük irányult. A nem magyar nemzetiségű érintettek jellemzően nem Szlovákiában élnek, tehát számukra mást jelent az állampolgárságuk elvesztése, mint a helyben élő magyaroknak, akiknek például érvénytelen a személyi igazolványuk, nincs állandó, bejelentett lakcíműk, nem szavazhatnak.

A magyar fél tehát nem a törvény létét kifogásolja, hanem azt, hogy az ellentétes az alkotmánnyal, valamint arra, hogy emberijog-sértések történtek. Például nem biztos, hogy egy tanártól az elsősöknek tartott óráján kell elvenni a személyi igazolványát, mint ahogy azt Fehér István esetében a hatóság megkísérelte. Az is előfordult, hogy Tamás Anikót még pénzért sem volt hajlandó kezelni az orvos, arra hivatkozva, hogy az asszony már nem szlovák állampolgár – idézte fel a szlovákiai magyarokat ért sérelmeket Lomnici Zoltán. Hozzátette: az orvos felsőbb utasításra viselkedett így, a közelmúltban pedig öngyilkos lett, de belehalt a zaklatásokba Tamás Anikó is. Most már tehát nagyon komoly a tét, állásokról, egzisztenciákról, emberek egészségéről van szó, az érintettek mégis azt látják, hogy senki nem segít – mondta az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Több mint harminc képviselő támadta meg a vitatott törvényt, és fontos, hogy nem csak magyar, hanem szlovák nemzetiségűek is. A szlovák kormányzat mellett, azonban úgy tűnik, Európa sem partner a jelen helyzet megváltoztatására tett erőfeszítésekben. Strasbourg nem akar beleszólni a vitába, mint ahogy feltehetően komoly veszélyben van a luxemburgi bíróságra beadott kereset is, hiszen ezt államok közti vitának tekintik, miközben az Emberi Méltóság Tanácsa minden esetben emberi jogok megsértésére hivatkozik – hangsúlyozta.

Lomnici Zoltán szerint, ha Magyarország politikai eszközökkel nem tud harcolni ebben az ügyben – mert gazdasági károkat okozna vagy tönkretenné a V4-együttműködést – akkor a civileknek, mint az Emberi Méltóság Tanácsának, kell jogi eszközökkel lépni. Ez pedig egy idő után átcsap politikai nyomásgyakorlásba is – tette hozzá. 

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó