Európa nem partner a kettős állampolgárság ügyében
A kettős állampolgárságot szankcionáló szlovákiai törvény alkotmánybírósági értékelésének elmaradása kapcsán beszélt a felvidéki magyarság helyzetéről a Kossuth Rádióban Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.
2014. szeptember 28. 16:26

A kettős állampolgárság ügyében a szlovák alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nem dönt, és ezt teszi a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága és a luxemburgi Európai Bíróság is. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint magyar szempontból azért nagyon nehéz a helyzet, mert az Európa Tanács és az Európai Unió – mindkét szervezetnek Magyarország és Szlovákia is tagja – nem tiltja, hogy egy állam kizárja a kettős állampolgárság lehetőségét.  Például Ausztriában és Németországban is van ilyen jellegű törvény – mondta a Vasárnapi újságban.

Szlovákiában azért bonyolult a helyzet, mert a magyar honosítási törvényre válaszul hoztak, kifejezetten a magyarság ellen, egy olyan jogszabályt, mely szerint, aki idegen állampolgárságot vesz fel, az elveszti a szlovákot – magyarázta. Lomnici Zoltán hozzátette, a szlovákiai alkotmány szerint akarata ellenére senki sem vesztheti el a szlovák állampolgárságát. Ha ez nem lenne benne az alaptörvényükben, akkor a magyarok egy szót sem szólhatnának. Fel lehetne tenni ugyanis a kérdést: Németországban miért kell, hogy elveszítse a magyar állampolgárságát, aki felveszi a németet.

Eddig 880 fölött van azoknak a száma, kiktől a fenti törvény alapján elvették a szlovák állampolgárságot, és 55 magyar van köztük. Nem a magyarokat sújtotta tehát elsősorban, de ellenük irányult. A nem magyar nemzetiségű érintettek jellemzően nem Szlovákiában élnek, tehát számukra mást jelent az állampolgárságuk elvesztése, mint a helyben élő magyaroknak, akiknek például érvénytelen a személyi igazolványuk, nincs állandó, bejelentett lakcíműk, nem szavazhatnak.

A magyar fél tehát nem a törvény létét kifogásolja, hanem azt, hogy az ellentétes az alkotmánnyal, valamint arra, hogy emberijog-sértések történtek. Például nem biztos, hogy egy tanártól az elsősöknek tartott óráján kell elvenni a személyi igazolványát, mint ahogy azt Fehér István esetében a hatóság megkísérelte. Az is előfordult, hogy Tamás Anikót még pénzért sem volt hajlandó kezelni az orvos, arra hivatkozva, hogy az asszony már nem szlovák állampolgár – idézte fel a szlovákiai magyarokat ért sérelmeket Lomnici Zoltán. Hozzátette: az orvos felsőbb utasításra viselkedett így, a közelmúltban pedig öngyilkos lett, de belehalt a zaklatásokba Tamás Anikó is. Most már tehát nagyon komoly a tét, állásokról, egzisztenciákról, emberek egészségéről van szó, az érintettek mégis azt látják, hogy senki nem segít – mondta az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Több mint harminc képviselő támadta meg a vitatott törvényt, és fontos, hogy nem csak magyar, hanem szlovák nemzetiségűek is. A szlovák kormányzat mellett, azonban úgy tűnik, Európa sem partner a jelen helyzet megváltoztatására tett erőfeszítésekben. Strasbourg nem akar beleszólni a vitába, mint ahogy feltehetően komoly veszélyben van a luxemburgi bíróságra beadott kereset is, hiszen ezt államok közti vitának tekintik, miközben az Emberi Méltóság Tanácsa minden esetben emberi jogok megsértésére hivatkozik – hangsúlyozta.

Lomnici Zoltán szerint, ha Magyarország politikai eszközökkel nem tud harcolni ebben az ügyben – mert gazdasági károkat okozna vagy tönkretenné a V4-együttműködést – akkor a civileknek, mint az Emberi Méltóság Tanácsának, kell jogi eszközökkel lépni. Ez pedig egy idő után átcsap politikai nyomásgyakorlásba is – tette hozzá. 

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Mik vagytok ti, „uniós értékek”?
    A jogállamiság nyomvonalára akarják fektetni az uniós dilivonat sínpárját, hogy az csak robogjon előre.
  • USA: színes forradalom lesz a választás után?
    Bárki is nyeri meg az Egyesült Államokban a november 3-i elnökválasztást, szinte borítékolható, hogy hosszan tartó demonstrációhullám veszi majd kezdetét. Ha Donald Trump, regnáló elnök újrázni tud, akkor a radikális baloldaliak kezdenek majd zavargásokba.
  • Momentum: szórakozik a fiatal burzsoázia
    A diaszpórában élő magyarságot ma politikai lábtörlőként használó momentumos fia­talságnak az is teljesen elképzelhetetlen fogalom, mi az beállni egy bosszúvággyal és fanatizmussal teli ultranacionalista tömeg közepére tinédzserfejjel, és számonkérni az öklüket rázóktól magyarellenes szlogenjeiket.
MTI Hírfelhasználó